Film / seriál

Fear the Walking Dead piatykrát

Fear the Walking Dead piatykrát
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Zombie horory v posledných rokoch frčia na všetkých možných audiovizuálnych platformách, od filmov po počítačové hry. A tak jeden z najväčších fenoménov žánru, seriál Fear the Walking Dead, čerstvo prichádza s ďalšími epizódami.

Fear the Walking Dead sa začína pomerne klasicky – dvaja policajti v Los Angeles v nemocnici narazia na niečo nečakané, trochu vtipné, trochu desivé, trochu šialené. Jeden feťák im po autonehode začne tvrdiť, že videl nemŕtvych… No tak, je predsa na drogách, tomu určite preskočilo. Musel si dať poriadnu dávku, keď už vidí zombie. Kde by sa vzali ľudia, ktorí jedia ľudí? Je to len fantazmagória, alebo naozaj prichádza apokalypsa nebývalých rozmerov?
Dnes už odpoveď poznáme…

Piata séria Fear the Walking Dead patrí k seriálovým udalostiam sezóny. Ale pozor, ak nie ste fanúšikovia vnútorností a krívajúcich trhanov, dobre si sledovanie tohto seriálu rozmyslite. Walking Dead všeobecne vychádza z komiksov Roberta Kirkmana, ktorý rozhodne patrí medzi zombie fanatikov a vnútornosti mu očividne vôbec nevadia. Fear the Walking Dead je však svojím spôsobom ešte desivejší než pôvodná séria. V tejto dejovej linke totiž môžete sledovať onú premenu sveta, prichádzajúcu apokalypsu, ktorá vám berie rodinu, priateľov, postupne zožiera (doslova, nie len obrazne) svet okolo vás. Určite si pamätáte hlášku: „Keď civilizácia skončí, skončí rýchlo.“

Nevieme, či tam niekto je. Nevieme, či nás niekto počuje. Ak áno, vydržte, ideme k vám!

Z prvej série si asi budete pamätať Aliciu, rozmaznanú dievčinu, ktorá aj tvárou v tvár zániku ľudstva prejavuje väčší záujem o šminky než o osud svojej rodiny. Počas štyroch sérií sa toho ale stane dosť na to, aby aj Alicia prestala riešiť make-up a začala s poctivou likvidáciou zombíkov. Pravda, sú to len podivné duchaprosté kreatúry, ale bez nich by seriál nebol ničím. To oni šíria strach, to vďaka nim sa posúva dej dopredu, oni sú motorom všetkého diania. Samotným hlavným hrdinom ešte v prvej sérii chýbala oproti pôvodnému Walking Dead aspoň štipka sympatickosti, ale to sa s novou sériou mení. Všetky postavy prešli výrazným vývojom, a tak konštantou sú naozaj len zombíci, od ktorých môžete čakať stále to isté – neovládateľnú chuť na ľudí! Zvyšok postáv v tejto sérii vystupuje z vlastných tieňov. Všetkému šéfuje Morgan Jones, ktorého už nebaví sa neustále schovávať. Jedinou cestou k záchrane posledných preživších je boj na otvorenej scéne. Za tie roky, čo spoločne čelia apokalypse, sa naučili celkom slušne bojovať a ich inštinkty už nepripomínajú roztomilé veveričky v parkoch.

Tým najlepším na Fear the Walking Dead zostáva prostredie. Spustošené Los Angeles a celá Severná Amerika sú také desivé, až sa občas pýtate, ako to krucinál zvládli natočiť. Američanov navyše tieto postapokalyptické kulisy mimoriadne priťahujú, pretože mnohí z nich v seriáli pravidelne vídajú miesta, po ktorých sa pohybujú. Nákupné centrum vo vašom susedstve je totiž v zombie horore vždy desivejšie, než nejaký generický cintorín…

Fear the Walking Dead malo trochu slabší rozjazd v prvej sérii, ale počas piatich rokov sa seriál vypracoval na zombie kultovku, ktorá prináša zvraty, vie vydesiť, ale nájdete v nej aj trošku osobitého humoru.

Jenna Elfman

Americká herečka Jenna Elfman začínala ako tanečnica a pôvodne hereckú kariéru vôbec neplánovala. Ale ako sa raz postavila pred kameru, príležitostí začínalo pribúdať. Z drobných úloh v reklamách a následne seriáloch sa vypracovala na pomerne známu herečku. Do Fear the Walking Dead naskočila v štvrtej sérii. Našinci si ju asi budú pamätať z romantických komédií Edtv (1999) a Rabín, kňaz a krásna blondína (2000).

Zaujímavosť

Žiadna z postáv tohto prequelu sa neobjavuje v pôvodnom komikse.

Pozrite si aj

In the Flesh

Zombie apokalypsa naruby, to je britský seriál, ktorý obľúbenú tematiku spracováva úplne inak. Vírus sa totiž dá liečiť a ľudstvo je zachránené, takže nastáva vlastne paradoxná situácia. V ohrození a na úteku sú sami zombíci. Skvelý seriál, ktorý sa bohužiaľ dočkal len dvoch sérií.

Z Nation

Ďalšia z odľahčenejších verzií Walking Dead. Opäť svet postihla katastrofa a ľudstvo čelí vyhynutiu „zožratím“ zombíkmi. Seriál tak nepracuje s ľudskými drámami, skôr sa pohráva s béčkovou atmosférou a väčšou dávkou nadhľadu a vtipu. Filmársky však ide o poctivý seriál, ktorý pobaví hlavne menej náročných divákov.

Fear the Walking Dead / 5. séria

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,6 % Hodnotenie redakce
Foto AMC, Profimedia.cz

Réžia Adam Davidson, Kari Skogland, Stefan Schwartz, Kate Dennis

Scénár Andrew Chambliss, Ian Goldberg

Obsadenie Rubén Blades, Mercedes Masöhn, Cliff Curtis, Alycia Debnam Carey, Kim Dickens, Frank Dillane, Colman Domingo

Dĺžka 16 × 44 min.

Rok 2015

AMC pondelok 3. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC