Film / seriál

Fantázia a Ničota

Fantázia a Ničota
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Školákom z 90. rokov sa rozprávková fantasy Nekonečný príbeh nezmazateľne zapísala do pamäti. Bol to vlastne taký „porevolučný Harry Potter“, navyše so slávnou ústrednou piesňou od vtedajšej strapatej pop-star s menom Limahl.

Bastien (Barret Oliver) nie je moc priebojný a v škole ho šikanujú. Raz, keď opäť hľadá úkryt pred svojimi prenasledovateľmi, sa schová v zapadnutom obchodíku s knihami. A tam nájde naozaj zázračný poklad, Nekonečný príbeh, knihu, do ktorej sa doslova prepadne, a stane sa tak súčasťou rozprávkového sveta. Jeho dobrodružná cesta je plná nástrah, ale chlapec veľmi skoro dokáže, že odvaha mu rozhodne nechýba, a vďaka dobrému srdcu a novým priateľom, napríklad lietajúcemu psovi Falcovi, rozprávkový svet nezanikne.

A čo také strašné krajine s názvom Fantázia hrozí? Nič menšie než Ničota. Predstavte si, že by všetky rozprávky pohltilo Nič, že by stránky kníh boli zrazu prázdne, že by nebolo nielen čo čítať, ale ani čo rozprávať. A tomu môže zabrániť jediný chalan na svete, Bastien. Jedine jeho viera stojí medzi Fantáziou a agresívnou Ničotou. Viera malého chlapca, o ktorom postavy v čarovnej knihe už vedia a prosia ho o pomoc.

Nekončiace dobrodružstvo

Myšlienka príbehu v príbehu bola výborným nápadom, rovnako ako predstava, že aj dieťa je schopné zvrátiť osud a zachrániť svet, hoci rozprávkový. Pritom nejde o film, ktorý je určený len pre malých divákov. Do fantastického dobrodružstva sa môže ponoriť celá rodina a spoločne tak fandiť Bastienovi, aby porazil rozpínajúce sa zlo.

Prečo sa práve táto rozprávka ujala a stala sa kultom? Svoj podiel na tom určite majú špeciálne efekty, ktoré boli vo svojej dobe na špičke technologických možností. Z dnešného pohľadu sa síce môžu zdať nedokonalými, ale musíme si uvedomiť, že Nekonečný príbeh bol uvedený v kinách v roku 1984. Diváci si v tom čase ešte len zvykali na prvé Hviezdne vojny. Na rozprávky, kde namiesto vesmírnych lodí lieta chlpatý drako-pes, Kameňožrút chrúma kamene a najväčším hrozbám čelí malý chlapec bez svetelného meča len so svojou vierou, ale pripravení neboli. A tak väčšina z nich zízala s otvorenými ústami a na Bastienovu misiu už nikdy nezabudla.

Nový prístup, nové postupy

Nekonečný príbeh sa tak zaradil k osemdesiatkovým klasikám, ktoré priniesli dovtedy neznámy štýl. Špeciálne efekty totiž umožnili filmárom rozprávať príbehy, ktoré dovtedy nebolo možné (vierohodne) natočiť. A keď dnes spomíname na Bastiana a lietajúceho psa Falca, iste myslíme aj na podobné filmy z rovnakej doby, napríklad na Návrat do budúcnosti.

Nekonečný príbeh rozhodne po 35 rokoch nestratil nič zo svojho kúzla, naopak inšpiroval rad neskorších fantasy filmov aj rodinných komédií svojou hlavnou myšlienkou – nestratiť schopnosť imaginácie. Takže keď sa dnes budete pozerať na animovaný LEGO príbeh či na hranú Zúbkovú vílu s Dwayneom Johnsonom, nájdete v nich odkazy na túto klasickú rozprávku z polovice osemdesiatych rokov.

Zaujímavosť

Nekonečný príbeh vznikal v americko-nemeckej koprodukcii. Vo svojej dobe patril k najdrahším filmom, aké kedy boli v Nemecku natočené.

Nekonečný príbeh

Film / seriál
Hodnotenie FDB 84,3 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Wolfgang Petersen

Scénár Wolfgang Petersen, Herman Weigel

Obsadenie Thomas Hill, Barret Oliver, Noah Hathaway, Tami Stronach, Gerald McRaney, Drum Garrett, Deep Roy

Dĺžka 94 min.

Rok 1984

AMC streda 23. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC