Film / seriál

Divoký západ z východu

Juhokórejský akčný western Dobrý, zlý a čudný
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Lúpeže vo vlakoch, honba za pokladom a čertovsky rýchle kolty – drsní chlapíci k westernom jednoducho patria.

A patria aj k tým ázijským. Juhokórejčania milujú tzv. mandžuské westerny, ktoré sa odohrávajú v 30. rokoch minulého storočia a je v nich všetko, čo k týmto drsniackym filmom patrí. Tentoraz na vás čaká ázijská verzia žánrovej klasiky Dobrý, zlý a škaredý (1966) pod názvom Dobrý, zlý a čudný. Nesúrodá trojica pištoľníkov získa mapu, ktorá ich môže doviesť k rozprávkovému pokladu, lenže ako to tak chodí, nie sú jediní, kto po ňom ide... Akčné predstavenie vás nadchne drsnou atmosférou i humorom. Kórejčania to vedia rozbehnúť aj s koltmi čertovsky nízko pri páse.

Aj keď si štvanec bez vlasti, stále musíš mať peniaze.

Hollywood šmrncnutý Tarantinom

Tento film je jasnou poctou Sergiovi Leonemu a špagety westernom všeobecne. V Dobrom, zlom a čudnom je všetko, čo má dobrý western mať. Sú tu mlčanliví hrdinovia, za ktorých hovoria predovšetkým ich činy a zbrane. Sú tu chamtiví zločinci, mapa k pokladu, lovci ľudí, rozľahlé prérie a mestečká so zafajčenými barmi. Ale na rozdiel od Leoneho westernov tu lieta guľka za guľkou. Pravda, súbojov čisto muža proti mužovi tu veľa nenájdete, ale inak sú tu zbrane v neustálej permanencii.

Mandžuský skorumpovaný vládca si najme bezohľadného žoldniera (Lee Byung-hun), aby ukradol mapu k pokladu. Lenže zdanlivo jednoduchá „prácička“ sa skomplikuje vo chvíli, kedy na rovnaký vlak, v ktorom by mala byť oná mapa, zaútočí tiež známy zlodej (Song Kang-ho) a lovec odmien (Jung Woo-sung). A tak sa ich osudy prepletú a začne v najlepšom slova zmysle poriadna akčná jazda. Je trochu škoda, že tej akčnosti je toľko, až sa zabudlo na hlavné postavy. „Zločinec“ je zlý jednoducho preto, že taký má byť. Lovec odmien zo svojho života taktiež príliš veľa neprezradí a je trochu divné, prečo sa taký rafinovaný profík dáva do komplotu s pološialeným zlodejom. Ostatne ten v podaní Song Kang-ha je z trojice najlepší. Vnáša do filmu nielen komiku, ale aj živosť aj živočíšnosť. Táto postava bude zaručene tou najobľúbenejšou.

Celkovo je film Dobrý, zlý a čudný skvelým kúskom, ktorý by ste čakali skôr od americkej produkcie. Ale ako je vidno, keď máte niečo radi, vytvoríte spektakulárne dielo. Samozrejme za skvelou technikou a veľkolepou výpravou je okrem množstva práce tiež nemalé množstvo financií. Vo svojej dobe bol tento film najdrahším natočeným filmom v Južnej Kórei. A keď už ide o ázijskú produkciu, potom je jasné, že sa môžete tešiť na skvelé bojové scény s prepracovanými choreografiami. Južná Kórea je jednoducho krajinou westernom zasľúbenou.

Dobrý, zlý a čudný

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72,9 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Ji-woon Kim

Scénár Jee-woon Kim, Min-seok Kim

Obsadenie Woo-sung Jung, Kwang-il Kim, Byung-hun Lee, Dong-seok Ma, Seo-won Oh, Kang-ho Song, Ji-won Uhm

Dĺžka 138 min.

Rok 2008

AMC utorok 12. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC