Film / seriál

Crusoe

Crusoe
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Ocitnúť sa tak na pustom ostrove a mať pokoj od každodenného chaosu. To by bola dovolenka.

Hoci to znie skvele, tak vedzte, že by to bola najhoršia dovolenka vo vašom živote. Ak neveríte, možno vás o tom presvedčí snáď najznámejší stroskotanec na svete, Robinson Crusoe. Filmová adaptácia dobrodružného románu sa nezameriava len na Robinsonov život na ostrove (ako býva často zvykom), ale hlavne na jeho povahovú premenu. Z počiatku je to chamtivý otrokár, pre ktorého nemá ľudský život inú ako finančnú hodnotu. Počas nechcenej „dovolenky“ ale pochopí, aké to je stratiť slobodu aj čo znamená byť veľkorysý.

Klasický scenár

Crusoe je film o vážnych a dôležitých veciach, ktoré dokáže divákom sprostredkovať veľmi svojsky a zaujímavo. Veľkovýpravný dobrodružný film má na svedomí režisér Caleb Deschanel, ktorému stačí len málo slov na to, aby dokázal veľmi presvedčivo prerozprávať Robinsonov príbeh.

Film sa odohráva v 19. storočí, kedy obchod s otrokmi predstavoval zlatú baňu. Južanský aristokrat (Aidan Quinn) vyrazí na riskantnú cestu do Afriky, aby si odtiaľ priviezol „čerstvý tovar“. Vari zasiahol osud či božie mlyny a jeho loď sa v búrke potopí, pričom on jediný z posádky prežije. More ho vyplaví na pustom ostrove, kde, ako sa domnieva, je sám. Vzápätí sa však ukáže, že búrku prežil ešte jeden pasažier – pes. Ten sa stáva jeho spoločníkom i parťákom. Síce nevie rozprávať, ale počúvať a sprevádzať Crusoa na každom kroku áno. Aký dôležitý pre neho bol, si však plne uvedomí až vo chvíli, keď jeho verný spoločník zomrie.

Životná voľba

Scény s búrkou, s haváriou aj so psom v mnohom pripomínajú The Black Stallion  Carrolla Ballarda. Potom sa ale príbeh začne uberať inou cestou, pretože Crusoe zistí, že na ostrove predsa len nakoniec nie je úplne sám. Prichádzajú sem „divosi“, aspoň on si ich tak pomenúva. Ostrov im slúži ako miesto, kde môžu vykonávať svoje rituály a akonáhle zistia, že majú nepozvaného pozorovateľa, neváhajú ani sekundu a vydávajú sa na „lov“. Crusoe dokonca zachráni jedného z domorodcov pred rituálnym obetovaním, čo ani za mak nekvituje ich vodca (Ade Sapara), ktorý chce Crusoovu hlavu, doslova. Avšak keď dôjde na stretnutie súperov tvárou v tvár, prichádza zlom. Namiesto istej smrti čaká na Crusoa veľkorysý dar života. Onen veľký „divoch“, totiž vôbec netúži po víťazstve a krvi, keď spozná, akého odhodlaného bojovníka má proti sebe. Nakoniec sa ale objaví pri brehu loď a pred Crusoeom stojí voľba – návrat k starému životu, alebo nový začiatok s inými ľuďmi (paradoxne tými, ktorých by kedysi predával a kupoval ako zeleninu).

A to je všetko, tento film rozpráva len o ceste, stroskotaní, smrti psa, dvoch stretnutiach s domorodcami a výbere. Napriek tomu máte pocit, že sledujete veľkolepý a nesmierne napínavý opus. Deschanel nepotrebuje žiadne umelé vrcholy, zdanlivé ticho nie je nikdy príliš dlhé ani trápne. Všetko sa sústredí na postavy aj krajina sa stáva podčiarknutím Crusoovej premeny. Dvoma slovami – skvelý film.

Zaujímavosť

Caleb Deschanel je pôvodným povolaním kameraman. Režisérsky sa podieľal aj na seriáli Mestečko Twin Peaks, kde niekoľkokrát odvrátil „prepad“ seriálu a vrátil mu jeho počiatočnú kvalitu.

Crusoe

Film / seriál
Hodnotenie FDB 63,1 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Caleb Deschanel

Scénár Walon Green

Obsadenie Aidan Quinn, Elvis Payne, Richard D. Sharp, Colin Bruce, William Hootkins, Shane Rimmer, Jimmy Nail

Dĺžka 91 min.

Rok 1988

AMC streda 19. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC