Film / seriál

Crimes and Misdemeanors

Crimes and Misdemeanors
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Depresivně dramatický příběh s ironickým humorem – tušíte, kdo by mohl natočit něco takového?

Odpovedali ste správne. Jedine Woody Allen, najslávnejší milovník New Yorku na svete, môže natočiť film o dvoch mužoch, ktorí sú sklamaní životom, nevychádzajú im milostné vzťahy a do toho všetkého sa zapletú ešte aj do nejakej vraždy. Allen vám predstaví pohnutý osud očného lekára, ktorý si objedná „odstránenie“ svojej milenky, a dokumentaristu, ktorému vlastný švagor preberie milovanú ženu. Crimes and Misdemeanors bývajú označované za vážnejší Allenov film – áno, je tu citeľná skepsa aj kritika dnešného sveta, ale o Allenov povestný humor rozhodne neprídete.

Cliff Stern: „Naposledy, keď som bol vo vnútri ženy, to bolo, keď som bol na prehliadke Sochy slobody.“

Judah Rosenthal je rešpektovaný oftalmológ (Martin Landau). Žije si na vysokej nohe, jazdí Jaguárom a postavil nové krídlo v nemocnici. Ako by takýto bohumilý a dobrotivý lekár mohol urobiť niečo zlé? Nič neukradne, nikoho nepoškodí, „len“ je zodpovedný za vraždu ženy, ktorá ho miluje. Tá musí zomrieť nie kvôli svojim citom, ale kvôli pohodliu pána doktora. V tejto najtemnejšej a možno aj najcynickejšej Allenovej komédii – áno, podľa nás komédii – sa zmestí do jedného príbehu vražda aj rozjímanie o Bohu. 

Skúška na Match Point – Hru osudu?

Woody Allen natočil desiatky filmov (spolu takmer 50), takže sa často k niektorým témam vracia, navyše s obľubou. Na otázku viny a spravodlivosti veľmi podobne nazerá práve v Crimes and Misdemeanors a Match Pointe, hoci ich delí šestnásť rokov. Kým v Match Pointe (2005) sa drží noirovej atmosféry a hlavný hrdina si v závere nad svojím zločinom síce „umyje ruky“, no výčitiek sa zrejme nikdy nezbaví, v „Zločinoch“ necháva tieto otázky na Bohu, ktorý v Allenových filmoch nikdy nemal práve starozákonnú podobu . A to ani keď tu zaznie veta: „Boh ťa vždy sleduje.“ Nad činom lekára ako keby oči zavrel, a radšej trestá úbohého nešikovného dokumentaristu (Woody Allen), ktorý nič nevykonal. Paradox? Allenovský paradox.

Shakespeare z New Yorku

Práve postava filmára vnáša do filmu komiku a celý príbeh odľahčuje. Rovnako ako Shakespeare tu Allen pracuje s technikou zrkadlenia: poklesky kráľov sa odrážajú v správaní nižších vrstiev, a tým sú úspešne karikované. Kým Judah si spokojne vraždí, Cliff bojuje so svojou nočnou morou a je donútený točiť dokument o mužovi, ktorého z duše nenávidí. Túto situáciu Allen bravúrne využíva k čomusi, čo môžeme nazvať filmovým stand-upom hlavného hrdinu. Jeho komentáre voči všetkému a všetkým okolo sú odzbrojujúce. Neustále sa pýta, ako toto všetko môže Boh dopustiť. Odpoveďou nech mu je Judahov blahosklonný pokoj... Dej je taký komplikovaný, rôzne prepojený a scenár nadmieru geniálny, že vám ho na pár riadkoch nemožno prerozprávať. Toto musíte vidieť sami!

Crimes and Misdemeanors

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Woody Allen

Scénár Woody Allen

Obsadenie Martin Landau, Woody Allen, Mia Farrow, Alan Alda, Anjelica Huston, Claire Bloom, Joanna Gleason

Dĺžka 104 min.

AMC streda 17. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC