Film / seriál

Čo všetko zostáva skryté?

Sci-fi thriller Muž bez tieňa
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Byť občas neviditeľný si praje asi každý, ale len na chvíľu. Čo by sa stalo s človekom, keby bol neviditeľný už navždy?

Rozlúštiť toto tajomstvo sa podarí skupine mladých vedcov. Prídu na princíp, ako môže človek na chvíľu zmiznúť všetkým z očí, doslova. Len je ešte potrebné ich teóriu overiť reálnym pokusom. Šéf tímu Sebastian Caine (Kevin Bacon) sa rozhodne experiment podstúpiť a iste tušíte, že všetko nepôjde zďaleka podľa plánu. Sebastian sa síce stane neviditeľným, lenže trvalo. S jeho telom mizne aj jeho duša a z brilantného vedca sa stáva neviditeľné monštrum, ktoré snáď ani nebude v ľudských silách zastaviť.

Muž bez tieňa je film, ktorý kombinuje staré dobré napínavé žánre. Je v ňom troška z hororu, niečo mysteriózne, tiež thriller a nesmie chýbať akcia. Je to proste klasická odpočinkovka, ktorá nemá ambície zavariť vaše mozgové závity premýšľaním o tom, akí my ľudia sme, koľko je v nás dobrého a koľko zlého. Je to jednoduché, proste sa môžete tešiť na poctivú hollywoodsku pomerne desivú zábavu na čele s Kevinom Baconom.

Je trochu paradox, že o desať rokov skôr si Bacon zahral v podobne ladenom thrilleri Hráči so smrťou (1990), v ktorom študenti medicíny experimentovali s vlastnými telami, aby sa dostali čo najbližšie smrti. Tentoraz Bacon v úlohe Sebastiana experimentuje s možnosťou zmiznutia. Pre niektorých tak neviditeľnosť môže byť vlastne smrťou, alebo ako sa hovorí, zíde z očí, zíde z mysle. Pre Sebastiana ide však o akési znovuzrodenie. V duchu všetkých akčákov aj komiksov sa z vedca nepodareným experimentom stane monštrum a teraz je treba zaraziť jeho vyčíňanie. Neľahkej úlohy sa ujíma jeho krásna kolegyňa, ako je v prípade týchto trhákov dobrým zvykom, v podaní Elisabeth Shue (poznáte ju napríklad z filmu Zanechať Las Vegas, 1995). Zastaviť Sebastiana však nie je nič jednoduché a predstavy, že by sa mohlo zachrániť aj jeho pôvodné ja, sú stále márnejšie...

Trochu obohraná hra

Aj keď má Muž bez tieňa z počiatku pomerne dobre našliapnuté, film bohužiaľ mierne zráža scenár a niektoré školácke filmárske chyby. Bacon so Shue hrajú ako o život, lenže to nestačí. Režisér Paul Verhoeven si proste odhryzol príliš veľké sústo. Navyše príbehov o podivných monštrách, ktoré sa za zvukov hromov a mocných bleskov náhodou zrodia vo vedeckých laboratóriách, sú nielen filmy, ale aj literatúra a komiksy skrátka plné.

Tak či tak, keď sa na Muža bez tieňa budete pozerať ako na slušný thriller s hororovými prvkami a jediné, čo budete chcieť, je báť sa, potom nešliapnete vedľa. Vlastne vás možno prekvapí, čo všetko jeden neviditeľný muž môže zvládnuť. V tomto ohľade je Muž bez tieňa miestami veľmi nápaditý aj zábavný, to mu nemožno v žiadnom prípade uprieť.

Zaujímavosť

Kostýmy pre Kevina Bacona neboli príliš náročné. Po väčšinu natáčania nosil kvôli špeciálnym efektom modrú alebo zelenú kombinézu. Kolegovia zo štábu si z neho čoskoro začali robiť srandu.

Muž bez tieňa

Film / seriál
Hodnotenie FDB 69 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Paul Verhoeven

Scénár Andrew W. Marlowe

Obsadenie Kevin Bacon, Elisabeth Shue, Josh Brolin, Kim Dickens, Greg Grunberg, Joey Slotnick, Mary Randle

Dĺžka 114 min.

Rok 2000

AMC pondelok 6. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC