Film / seriál

Čeľuste

Čeľuste
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Blíži sa čas dovoleniek, a tak nie je od veci pozrieť si biják so slnkom zaliatymi plážami a blankytne modrou hladinou mora.

Čo vyzerá na prvý pohľad ako raj na zemi, sa behom okamihu môže premeniť v peklo. Spomeňte si na známu melódiu „tututututu...“, zlovestnú ostrú plutvu mieriacu priamo k svojej obeti – a už ste určite doma. Legendárny „žraločí horor“, ktorý vyniesol do filmových výšin Stevena Spielberga, sa vracia na televízne obrazovky. Aj keď ho väčšina divákov pozná, pokojne pred obrazovkami sedieť nezostanú. Ohromné čeľuste žraloka bieleho, ktorý svoje obete prehĺta ako maliny, sú stále rovnako desivé ako v 70. rokoch.

Ellen Brody: „Čo mám povedať deťom?“
Brody: „Povedz im, že som išiel na ryby.“

Spielberg v tomto filme použil stratégiu, ktorú preslávil majster hororov Alfred Hitchcock. „Keď exploduje bomba umiestnená pod stolom, je to prekvapenie,“ hovoril Hitchcock. „Keď bomba umiestnená pod stolom nevybuchne, je to napätie.“ A Spielberg používa takého „nevybuchujúceho“ žraloka neustále. Prvú hodinu vlastne len sledujete, čo žralok dokáže, vidíte potrhané telá, obete miznúce pod hladinou, ale desivého zabijaka z hlbín nezazriete. Geniálny ťah.

K najlepším scénam v tomto smere patrí tá s mólom. Štyria muži sa rozhodnú, že obrovského žraloka ulovia. Pripravia si poriadny kus mäsa ako lákadlo a čakajú, až desivý obor pripláva. Hák s návnadou je pripevnený k mólu reťazou, zdá sa, že všetko by malo fungovať. Lenže namiesto toho, aby žralok skončil v pasci, odtiahne celú konštrukciu preč. Tá sa potom vráti k brehu, ale... je prázdna.

Tento Spielbergov prvý filmový hit obsahuje prvky, ktoré potom využíval v mnohých ďalších filmoch. Napríklad lúč svetla, ktorý presvecuje nočnú hmlu, alebo dôraz na konanie postáv a detaily tvárí, ktoré sú v mnohom účinnejšie než more špeciálnych efektov. K ďalším majstrovským kúskom Čeľustí patrí hudba. Jednoduchá hudobná linka od Johna Williamsa stačí na to, aby vám naskočila husia koža. Žraloka nikde nevidíte, ale sotva počujete prvý tón, viete, že sa blíži (podobne zafungovala hudba aj v legendárnej Hitchcockovej scéne zo sprchy).

Keď boli Čeľuste v roku 1975 uvedené v kinách, okamžite sa vyšvihli na vrchol a stali sa kasovým trhákom. „Letné horory“ dovtedy patrili k béčkovým filmom, ale zrazu sa aj veľké hollywoodske štúdiá začali zaujímať o tento žáner a thrillery z pláže sa stali obľúbenými hitmi ako u divákov, tak u samotných tvorcov. Pred Čeľusťami bol Spielberg známy ako mimoriadne talentovaný mladý režisér, po Čeľustiach sa stal nekorunovaným kráľom Hollywoodu.

Čeľuste

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82,3 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Steven Spielberg

Scénár Peter Benchley, Carl Gottlieb

Obsadenie Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Murray Hamilton, Carl Gottlieb, Jeffrey Kramer

Dĺžka 119 min.

Rok 1975

AMC pondelok 14. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC