Film / seriál

Čas na zmenu

Čierna komédia Otras systému
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Čo urobíte, keď sa vám začne rúcať život? Zájdete na pivo, alebo k terapeutovi?

Existuje ešte tretia možnosť, ktorú však neodporúčame realizovať v skutočnom živote. Na filmovom plátne však môže byť veľmi zábavná, ako vám dokáže Michael Caine ako hlavný hrdina filmu Otras systému. V práci povýšia namiesto neho neschopného kolegu a doma mu robí zo života peklo otravná manželka, takže pristúpi k radikálnemu riešeniu. Ak je Caine váš obľúbenec, prídete si na svoje. Nehrá žiadneho klaďasa, ale od začiatku do konca mu budete fandiť, ba čo viac, budete mu rozumieť a predstavovať si, ako by vyzeral váš život, keby ste mohli všetko riešiť ako on.

Zabijak na zjedenie

Michael Caine hrá hlavnú postavu a zároveň rozprávača. Jeho pohľad na svet nie je úplne tradičný, ale keď počúvate, ako vám všetko vysvetľuje, musíte mu dať za pravdu. V tomto ohľade je najlepšie pozrieť si anglický originál, pretože Caine dokáže uhranúť už len svojím hlasom, ale zase scenár je naozaj dobrý a český preklad tiež, takže o Caineovo kúzlo neprídete.

Všetko začalo jednej noci, keď zhasli svetlá...

Caine ako Graham Marshall zažíva dni blbec, a tak sa rozhodne zariadiť sa po svojom. Nie je na tom nič až tak originálne (v podstate každý zloduch uvažuje rovnako), ale celý film Otras systému je tak dobre vystavaný, že si nikdy nie ste istí, ako bude celá táto šialenosť pokračovať. Marshall tak postupne eliminuje všetky životné prekážky, až sa dopracuje k vysnívanému životu. Trochu naschvál však za sebou necháva stopy a nesmierne sa baví tým, či ho polícia odhalí, alebo nie. V pätách mu je detektív (Will Patton), ktorý mu neustále kladie nepríjemné otázky (trochu pripomína Columba). Ale nášho (ne)hrdinu nič nevyvedie z miery.

Vďaka tomu je film nesmierne zábavný. Caine je samozrejme skvelý herec, dokonalý profesionál, ktorý sa viditeľne svojou prácou výborne baví. Aj preto je Marshall v jeho podaní trochu „potmehúdsky“. Nie je to žiadny drsný zločinec, je to naštvaný chlap, ktorý konečne vzal opraty do svojich rúk a očividne ho riadenie svojho života začína baviť. Otras systému preto predstavuje výbornú drámu okorenenú čiernym humorom. Ako vidno, brať občas život na ľahkú váhu môže byť prospešné, ale nič sa nemá preháňať. Čo veľmi dobre vie nielen Caine, ale aj režisér Jan Egleson, keďže nakrútil výborný a neprávom opomínaný film.

Otras systému

Film / seriál
Hodnotenie FDB 60 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Jan Egleson

Scénár Andrew Klavan

Obsadenie Michael Caine, Elizabeth McGovern, Peter Riegert, Swoosie Kurtz, Will Patton, Jenny Wright, John McMartin

Dĺžka 88 min.

Rok 1990

AMC utorok 10. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC