Film / seriál

Cartouche

Cartouche
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Francúzska legenda, Cartouche, v podaní inej francúzskej legendy, Belmonda. Je jasné, že pôjde o skvelý film!

Aj keď v roku 1721 skončil neslávne na šibenici, dnes patrí Cartouche k jedným z najslávnejších historických postáv vo Francúzsku. Milovník vína, peňazí a žien túžil po jedinom, po slobode, a dobre vedel, že najrýchlejšie ju dosiahne ako vládca podsvetia. Cartouchova partia bola obávaná aj milovaná, bohatým totiž kradli a chudobným rozdávali. A ako každému veľkému mužovi sa mu stala osudnou žena, vlastne dve ženy – tanečnica Venuša (Claudia Cardinale) a kontesa Isabelle (Odile Versois). Film plný vášne, akcie, ale aj vtipu patrí k Belmondovým najlepším.

Patos i humor

Príbehy o udatných bojovníkoch, ktorí sa nebáli ísť proti prúdu a slobode obetovali pokojne aj vlastný život, boli, sú a budú vďačnými témami pre literátov i filmárov. Jedného takého slobodomyseľného bonvivána na začiatku šesťdesiatych rokov sfilmoval Philippe de Broca vo veľkovýpravnom, opulentnom predstavení. Takmer dvojhodinový film je voľne inšpirovaný osudom Louisea-Dominiqua Bourguignona.

Cartouche zo začiatku historický žáner príliš nepripomína, pri rozjazde ide skôr o rozvernú komédiu, ale v druhej polovici sa všetko premení a z veselého, zábavného predstavenia sa stáva dráma s nutnou dávkou pátosu, treba povedať, že oprávneného. Ešte len dvadsaťdeväťročný de Broca sa vďaka tomuto filmu vyšvihol medzi francúzsku filmársku elitu, rovnako tak i Belmondo. Ten ako vždy všetky kaskadérske kúsky robil sám, a tak sa režisér mohol vyhnúť nič nehovoriacim záberom na kohosi z diaľky v parochni. Film má nebývalé napätie a vo Francúzsku bol pomerne prelomovým zjavením. Dovtedy kraľoval historickým filmom Jean Marais, ktorý sa od živočíšneho Belmonda nemohol už snáď líšiť viac. Práve divokosťou, vtipom i dôrazom na akciu predstavoval Cartouche prvú lastovičku začiatku nespútaných šesťdesiatych rokov. Namiesto sošného romantizmu tu zrazu bol farbami a životom hýriaci film, ktorý ponúkal celú škálu emócií a v ktorom si Francúzi trochu uťahovali sami zo seba.

Hrdina novej doby

Nebol by to však francúzsky historický biják, keby sa tu neobjavili revolučné ideály (aj keď k pádu Bastily a Veľkej revolúcii došlo až takmer 70 rokov po Cartouchovej smrti). Ale ruku na srdce, bol Cartouche naozaj tým milovaným ľudovým hrdinom? Bohatým síce bral, ale potom už ďalej nerozdával. Všetku korisť si jeho banda nechávala a boli skôr obávaným gangom než miláčikmi davov. Sympatie vzbudzovali asi len obyčajnou škodoradosťou, pretože jednoducho oberali vrchnosť.

V mnohých ohľadoch sa jedná o jedinečný, a pre Francúzsko navyše zásadný film. Porovnajte si obraz iného hrdinu, Fanfána Tulipána, pred a po Cartoucheovi (Fanfán Tulipán z roku 1952 a Čierny Tulipán z roku 1964) a uvidíte, že táto nevinne sa tváriaca filmová zábava je niečím oveľa viac než len príbehom hrdinstva, lásky a zrady. Zaujímavosť Belmondo a de Broca sa stretli ešte pri ďalších filmoch – Muž z Ria (1964), Muž z Hongkongu (1965), Muž z Acapulca (1973), Nenapraviteľný (1975). De Broca sa zaslúžil o to, že sa z Belmonda stal neohrozený hrdina so zmyslom pre humor.

Cartouche

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,5 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Philippe de Broca

Scénár Philippe de Broca, Daniel Boulanger, Charles Spaak

Obsadenie Jean-Paul Belmondo, Claudia Cardinale, Jess Hahn, Jean Rochefort, Philippe Lemaire, Noël Roquevert, Odile Versois

Dĺžka 112 min.

Rok 1962

AMC sobota 27. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC