Film / seriál

Bruce Willis žiari v prerode na pomstitela

Prianie smrti – americký akčný thriller
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Akčný hrdina? Zabudnite. Lekár v podaní Brucea Willisa je katom z donútenia, ktorý si cestu za odplatou musí vyšliapať krôčik po krôčiku.

Pomsta, odplata, snaha o spravodlivosť, to sú filmové motívy, ktoré sa nikdy neomrzia a sú zrozumiteľné divákom kdekoľvek na svete. Každý z nás totiž zažil ten pálčivý pocit, keď zlo, ktoré sa dotklo nás samých alebo niekoho blízkeho, zostalo nepotrestané.

V prípade chirurga Paula Kerseyho na seba zlo vzalo tú najhoršiu podobu a vyústilo v neodpustiteľný násilný čin. Pritom ešte donedávna nič nenasvedčovalo tomu, že by Paulov spokojný život mala poznamenať tragédia. Mohol sa pýšiť prestížnou prácou na chicagskej pohotovosti, milujúcou manželkou, krásnou dcérou, ktorá sa práve dostala na vysokú, obrovským domom... Až do osudného večera, ktorý zmenil všetko. Zatiaľ čo sa namiesto narodeninovej oslavy ponáhľal za naliehavým prípadom do nemocnice, do jeho domu vtrhla trojica lupičov. Nezvanú návštevu zaplatila jeho žena životom, dcéra kómou, zložitou operáciou s neistým výhľadom do budúcnosti.

Len láska k mojej žene a k mojej rodine mi bráni prestreliť ti tú tvoju zasranú hlavu.

Paul sa zo začiatku spolieha na políciu, ale s pribúdajúcim časom a stúpajúcou kriminalitou v meste jeho trpezlivosť i nádej pohasína. Na rozdiel od hnevu, nenávisti k zločinu i túžbe po odplate. A tak keď mu jedného dňa privezú na sálu gangstra a Paul si nikým nepovšimnutý vezme jeho zbraň, rozhodne sa vziať spravodlivosť do vlastných rúk.

Stále pri sile

Film z roku 2018 je jedným z posledných slušných filmov Brucea Willisa, jednej z najväčších ikon Hollywoodu posledných desaťročí. Slávny herec totiž musel tento rok ukončiť svoju filmovú kariéru. Dôvodom je afázia, ktorou trpí. Ide o ochorenie, v ktorého dôsledku človek prichádza o schopnosť hovoriť a tiež reči iných rozumieť. Možno v predtuche skorého konca pri remesle sa Bruce Willis snažil brať v poslednom čase takmer každú rolu, bez ohľadu na kvalitu filmu. Vo filme Prianie smrti je však ešte v plnej sile. Navyše sa musel zhostiť ťažkej úlohy – nechať divákov zabudnúť na jeho ikonickú postavu nezničiteľného detektíva Johna McClanea, ktorého stelesňoval v dieloch úspešnej série Smrtonosná pasca celých dvadsaťpäť rokov, aby mohol presvedčivo zohrať lekára, ktorý nikdy nedržal zbraň v ruke a učí sa s ňou zaobchádzať podľa videí na YouTube.

Čierne vtipy

Prianie smrti režiséra Eliho Rotha, ktorý sa preslávil hororom Hostel, je vlastne remakom filmu Michaela Winnera z roku 1974, v ktorom si hlavnú úlohu pomstiteľa zahral Charles Bronson. Roth je považovaný za filmového hračičkára, ktorý rád prekladá dej vážnych filmov čiernohumornými vtipmi. A tak môže Willis, ktorý zostrojí dômyselný mechanizmus na likvidáciu jedného zo zloduchov, konštatovať: „Ja ťa nezabijem, to ten hever.“

V Prianí smrti Willis presvedčivo ukázal, že nie je hercom jedného žánru. Pritom mu táto rola takmer unikla. Pôvodne mal totiž film režírovať Sylvester Stallone, potom Joe Carnahan, neskôr aj Gerardo Naranjo. Tí všetci mali svojich vlastných favoritov pre rolu chirurga Paula Kerseyho. Prvým kandidátom bol Liam Neeson, po ňom Frank Grillo, naposledy potom Benicio Del Toro. Až keď bolo v júli roku 2016 potvrdené, že réžiu preberá Eli Roth, bola úloha ponúknutá Bruceovi Willisovi. Našťastie.

Bruce Willis (* 19. marca 1955)

Rodák z niekdajšieho Západného Nemecka, konkrétne z Idar-Obersteinu, kde jeho otec slúžil na americkej vojenskej základni, má na konte desiatky filmov, ktoré vošli do dejín kinematografie. Pred maturitou síce pracoval v chemičke, potom na benzínovej pumpe, ale už vtedy po večeroch hrával v kluboch na fúkaciu harmoniku, aby si zarobil na kurzy herectva. Na výslnie ho dostal detektív v seriáli Mesačný svit, za ktorý má doma aj Zlatý glóbus. Nasledovali akčné Smrtonosné pasce, detektív v Poslednom skautovi alebo šéf party naftárov v Armageddone.

Prianie smrti

Film / seriál
Hodnotenie FDB 67,8 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium, Profimedia.cz

Réžia Eli Roth

Obsadenie Bruce Willis, Vincent D'Onofrio, Elisabeth Shue, Camila Morrone, Jack Kesy, Dean Norris, Beau Knapp

Dĺžka 107 min.

Rok 2018

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC