Film / seriál

Boj s veternými mlynmi

Man of La Mancha
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Sú to už štyri stovky rokov, čo zomrel španielsky spisovateľ Miguel de Cervantes y Saavedra, ale jeho rytier don Quijote je nesmrteľný. Zo stránok románu sa prebojoval na divadelné dosky aj do filmu. Ako sa zdá, boj s veternými mlynmi zase taký márny nie je…

Man of La Mancha – názov filmu jasne hovorí, s kým budeme mať tú česť, s jedným z najvysmievanejších, ale zároveň najslávnejších rytierov. Samozrejme neprídete ani o jeho najvernejšieho, trochu nabrúseného sluhu Sancha, krásnu Dulcineu a tiež vernú kobylu Rocinantu. Obrysy Cervantesovho príbehu zostávajú zachované, ale sú rozšírené ešte o jednu rovinu, o jeho samotného. Najskôr je totiž zatknutý autor hier zosmiešňujúcich cirkev, Cervantes, vo väzení sa z neho potom stáva Alonso Quijano a nakoniec odohrá spoluväzňom divadelný kus, v ktorom sa stane Quijotom. S týmto mixom altereg začali najskôr na Broadwayi, kde vznikol veľmi úspešný muzikál, ktorý sa na začiatku 70. rokov rozhodli v Hollywoode pretaviť do filmu.

Režisér Arthur Hiller mal vyložene „čuch“ na hercov. Quijota si zahral Peter O'Toole, ktorý sa pre veľké literárne postavy snáď narodil. V jeho podaní je tento starnúci dramatik/rytier presne tým romantickým bláznom, ktorý skáče do všetkého rovnými nohami a svet je jedno veľké bojisko, na ktorom stojí za to biť sa o každé zrnko prachu.

Vysoký, chudý herec vôbec nepôsobí vyžilo, naopak udivuje svojou neuveriteľnou energiou – presne tak si svojho Quijota predstavoval určite aj Cervantes. A James Coco ako ironický Sancho je tiež vynikajúci. Tento herecký koncert trošku zadrháva, akonáhle sa na plátne objaví Sophia Loren. Keď sa rozdávali pôvaby, dostala vrchovato, ale speváckeho talentu už toľko nepobrala, takže to drhnutie je doslovné. Mužské oko však určite poteší a tak jej bude odpustené.

Tento film je možno neprávom prehliadaný. Nepatrí k vrcholným muzikálovým adaptáciám (také Spievanie v daždi rozhodne neprekoná), ale obrazovo a hudobne sa nemá za čo hanbiť. Aj cez niektoré slabšie spevácke výkony ide o koncert plný fantázie, skvele načasovaných prestrihov a miešanie niekoľkých rovín, ktoré dokopy vytvárajú neuveriteľný svet s nádychom klasických hollywoodskych trhákov z 50. rokov.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Man of La Mancha

Film / seriál
Hodnotenie FDB 90 %
Foto AMC

Réžia Arthur Hiller

Scénár Dale Wasserman

Obsadenie Peter O'Toole, Sophia Loren, James Coco, Harry Andrews, John Castle, Brian Blessed, Ian Richardson

Dĺžka 132 min.

AMC nedeľa 31. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC