Film / seriál

Nie sme sami

Blízke stretnutie tretieho druhu – sci-fi
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Legendárne sci-fi Stevena Spielberga. Keď sa Roy počas obrovského výpadku elektriny nečakane stretne s UFO, pripojí sa k zástupu tých, ktorým podobná skúsenosť zmenila život. Vedený utkvelou myšlienkou sa vydáva na cestu, aby sa s prichádzajúcimi stretol tvárou v tvár.

Blízke stretnutie tretieho druhu je skvelý film, ale taktiež ťažil z jedinečného načasovania. Koncom roku 1977 tejto téme všetci venovali veľkú pozornosť. Hoci je UFO obľúbeným predmetom špekulácií, premietania a skúmania už viac ako pol storočia, v žiadnom čase nebol tento fenomén populárnejší ako v 70. rokoch 20. storočia. Navyše šiel film do kín po Hviezdnych vojnách, zrazu sa všetci zaoberali príbehmi o vesmíre a mimozemšťanoch. A hoci je Blízke stretnutie odlišným filmom ako Hviezdne vojny, chodilo naňho rovnaké publikum.

Blízke stretnutie predstavovalo príležitosť pre režiséra Stevena Spielberga, aby vyrozprával príbeh, ktorý chcel rozprávať už roky – čo by sa mohlo stať, keby benevolentní mimozemšťania nadviazali kontakt s ľuďmi. Často sú mimozemšťania vo filmoch zobrazení, ako útočia na Zem, ale filmy ako Blízke stretnutie, E.T. a Kontakt predstavujú výnimku. A aký by v skutočnosti bol prvý kontakt? Armáda je síce neustále v strehu, ale všetko riadia vedci. Stretnutie je preto nádherným, magickým stretnutím kultúr – ľudia nevkladajú svoje úsilie do zbraní a boja, ale do toho najjednoduchšieho a najdôležitejšieho zo základov života: komunikácie. Prostredníctvom farieb, hudby a gest rúk nadväzujeme kontakt s mimozemskou civilizáciou.

Dej je jednoduchý a priamočiary, nezaťažený nezmyselnými zvratmi. Blízke stretnutie sa sústredí na tri postavy a rôzne cesty, ktoré ich zvedú dokopy pri hore vo Wyomingu. Je tu Roy Neary (Richard Dreyfuss), obyčajný chlap s tromi deťmi a manželkou (Teri Garr). Roy pracuje pre elektrárenskú spoločnosť a jednej noci, počas celoplošného výpadku prúdu, sa zblízka stretne s mimozemskou vesmírnou loďou. Royova rodina sa náhle stane druhoradou voči jeho posadnutosti mimozemšťanmi. Má nevysvetliteľné vízie hory a je nútený vytvárať jej modely z akýchkoľvek dostupných materiálov.

Druhou postavou je Jillian Guiler (Melinda Dillon), matka, ktorá kvôli mimozemšťanom stratila svojho malého syna Barryho (Cary Guffey). Teraz je rovnako ako Roy posadnutá obrazom hory, až na to, že namiesto sôch ju kreslí. A nakoniec je tu vedec OSN Claude Lacombe (François Truffaut), muž, ktorý má na starosti tím vyšetrujúci nevysvetliteľné javy po celej zemeguli.

Súčasťou geniality Blízkeho stretnutia je, že až do konca nevieme, že mimozemšťania nie sú nepriateľskí. Až na konci, keď Spielberg odhrnie oponu ohromujúceho, majestátneho vyvrcholenia, konečne pochopíme, že nebyť sám neznamená byť v nebezpečenstve.

Zaujímavosť

Spielberg na príbehu pracoval dlho. Verzia, ktorá bola uvedená do kín v novembri 1977, preto nepredstavovala Spielbergovu konečnú víziu. Existujú najmenej štyri ďalšie verzie, všetky obsahujúce rôzne kombinácie vymazaných scén a ich dĺžka sa pohybuje od 132 minút do takmer 2 1/2 hodiny.

Blízke stretnutie tretieho druhu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81,2 % Hodnotenie redakce
Foto AMC, Bontonfilm

Réžia Steven Spielberg

Scénár Steven Spielberg, Hal Barwood, Matthew Robbins, Jerry Belson

Obsadenie Richard Dreyfuss, François Truffaut, Teri Garr, Melinda Dillon, Bob Balaban, Warren J. Kemmerling, Roberts Blossom

Dĺžka 135 min.

Rok 1977

AMC sobota 2. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC