Film / seriál

Bananas

Bananas
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Je možné sparodovať filmových velikánov 20. storočia a zároveň im vzdať hold v jednom jedinom, a navyše inteligentnom filme?

To viete, že je. Ale musíte byť drzý režisér s kultúrnym rozhľadom a zmyslom pre absurdný humor menom Woody Allen. Tomu sa podarilo natočiť výbornú paródiu na všetky mysliteľné politické hnutia a organizácie charakteristické predovšetkým pre západnú spoločnosť. S nadsádzkou sebe vlastnou vytvoril Banánovú republiku, v ktorej sa, ako inak než úplne náhodou a v mene boja o vysnívanú ženu, stane hrdinom totálny outsider a nešika (v hlavnej úlohe nikto iný ako sám Woody Allen).

Nancy: Bol si niekedy v Dánsku?
Fielding Mellish: Bol, áno... vo Vatikáne.
Nancy: Vo Vatikáne? Vatikán je v Ríme.
Fielding Mellish: V Ríme sa im darilo tak dobre, že otvorili ďalší aj v Dánsku.

Fielding Mellish (Allen) je čosi ako ľudský tester športového vybavenia. Opäť sa stretávame s typicky Allenovskou postavou nadmerne vzdelaného Newyorčana, ktorý je posadnutý smrťou a sexom. Bláznivo sa zamiluje do Nancy (Louise Lasser), čo je sociálna aktivistka a študentka filozofie, ktorá medzi demonštráciami rada hovorí o Kierkegaardovi. Mellish ju chce očariť tak zúfalo, že sa rozhodne navštíviť vojnou zničenú republiku San Marcos a pripojiť sa k revolučnému hnutiu, ktoré vedie Esposito (Jacobo Morales). Spoločne potom chcú zvrhnúť militaristického vodcu krajiny generála Vargasa (Carlos Montalbán). Dobrá správa je, že sa revolúcia podarí; zlá správa je, že Mellisha menujú novým prezidentom republiky San Marcos!

Voľné pole improvizácii Bananas sú Allenovým tretím filmom a zároveň prvým, na ktorom si v podstate všetko dôležité obstaral sám (napísal si scenár, režíroval a zahral si hlavnú úlohu). V mnohých ohľadoch ide o film, ktorý je o dosť divnejší a vizuálne abstraktnejší než väčšina jeho neskorších filmov. V priebehu natáčania sa vraj ako režisér často spoliehal na improvizáciu, a tak niektoré scény vznikli skôr náhodou (to, že muzikanti hrajú na imaginárne nástroje, nebol pôvodný zámer, proste len nedorazili nástroje). Napriek tomu však nejde o film poskladaný len z náhodných vtipov a gagov. Allen úplne cielene rýpe do súdobej politiky a paroduje niektoré významné udalosti (napríklad scéna s černoškou, ktorá svedčí v prestrojení, je jasným odkazom na udalosti spojené s J. Edgarom Hooverom).

Okrem toho sú Bananas tiež dôkazom, aký vynaliezavý a dokonca fyzicky obratný komik Allen je. Za jeho najväčší výkon, možno až husársky kúsok, ale pokladáme úroveň Allenovho showmanstva, takže ani nepostrehnete, aké jednorozmerné sú všetky ostatné postavy. Čo dodať, Bananas patria k Allenovskej klasike a všetci z vás, ktorí máte radi jeho bláznivejšie filmy, si na nich „pochutíte“.

Bananas

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,6 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz, AMC

Réžia Woody Allen

Scénár Woody Allen, Mickey Rose

Obsadenie Woody Allen, Louise Lasser, Carlos Montalbán, Nati Abascal, Jacobo Morales, Miguel Angel Suárez, David Ortiz

Dĺžka 82 min.

Rok 1971

AMC utorok 24. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC