Film / seriál

Sám na Marse

Matt Damon v skafandri
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Jeho posádka ho nedopatrením nechala na Marse a jemu ostávajú zásoby aj vzduch len na niekoľko dní. Lenže Mark Watney je botanik s technickými znalosťami a dôvtipom, aký ste ešte nevideli. A tento húževnatý vedec to rozhodne nemieni vzdať.

Matt Damon si znova obliekol skafander (rok predtým si zahral v Interstellari) a stvárnil astronauta, ktorý sa vydáva so svojimi kolegami na misiu Ares na Mars. Členov posádky nečakane zastihne piesočná búrka a len zázrakom sa dostanú späť do lode. Tam zisťujú, že o jedného kolegu bohužiaľ prišli, ale kvôli hroziacemu nebezpečenstvu planétu opúšťajú. Mark Watney búrku prežil a zostáva na červenej planéte úplne sám. Urobí revíziu všetkých zásob a materiálu, čo mu zostali, a začne vymýšľať, ako si vytvorí vzduch, zaopatrí potravu a hlavne či je vôbec možné vyslať signál na Zem, aby sa niekto dozvedel, že je živý a čaká na záchranu.

Kto by čakal premýšľavý film plný filozofie o pocitoch odcudzenia a zmysle života, pekne by sa mýlil. Scenár totiž vychádza z knižnej predlohy od Andyho Weira, ktorá sa okamžite stala bestsellerom a ktorá je plná vtipných hlášok. Spisovateľ pôvodne jednotlivé kapitoly zverejňoval na blogu a až na naliehanie čitateľov umožnil stiahnutie elektronickej verzie za necelý dolár. Iste nečakal, že predloha poslúži ako námet hollywoodskemu trháku.

Režisér Ridley Scott, ktorý má na svedomí kultové sci-fi filmy ako Blade Runner alebo Votrelec, navyše nechcel natočiť ďalšiu variáciu na Robinsona Crusoea. Preto je film tak trochu komédia, a napriek tomu, že je ústredný hrdina desiatky miliónov kilometrov od najbližších ľudí, neutápa sa v beznádeji alebo smútku. No – možno trošku, ale v rozumnej miere. Predovšetkým má film taký spád, že sa nestačíte čudovať, čo všetko Watney dokáže vymyslieť.

Film je prakticky hereckým sólom Matta Damona, ale dopĺňajú ho aj ďalšie tváre – napríklad Jessica Chastain, s ktorou si zahral už v Interstellari. Táto výrazná herečka s ohnivou hrivou stvárnila veliteľku misie Melissu Lewis, ktorá stojí pred dilemou, či má poslúchnuť nadriadených a letieť na Zem, alebo sa vydať na riskantnú záchrannú misiu. Ďalšími výraznými postavami sú aj Jeff Daniels v úlohe šéfa NASA, Sean Bean ako veliteľ misie Ares alebo Kate Mara, ktorá stvárnila Watneyho kolegyňu.

Množstvo divákov má k filmu výhrady, že „takto by sa na Marse nikto nesprával“ a Watneyho nezdolný optimizmus by vzal naozaj už dávno za svoje. Nech už je pravda akákoľvek, faktom zostáva, že Marťan je jedno z najlepších sci-fi predstavení za posledné roky.

Hor sa do vesmíru!

Máte radi medziplanetárne dobrodružstvá? V tom prípade vám odporúčame tieto filmy:

Votrelec (1979)

Kultové sci-fi od Ridleyho Scotta so Sigourney Weaver v hlavnej úlohe pozná skoro každý. Film je síce takmer 40 rokov starý, ale stále sa pri ňom bude divák nervozitou ošívať a sem-tam sa aj pekne zľakne. V priebehu rokov nasledovali tri pokračovania pod taktovkou iných tvorcov, ale budúci rok sa vraj máme tešiť na v poradí piaty diel, ktorého sa ujme zase Scott.

Moon (2009)

Tento nízkorozpočtový film rozhodne stojí za pozretie! Príbeh a záverečná pointa sú nielen na poli sci-fi filmov veľmi originálne. Sam Rockwell hrá astronauta Sama, ktorý je na Mesiaci iba v spoločnosti robota Gertyho (ktorého hovorí Kevin Spacey). Jeho trojročná pracovná zmluva má končiť a on sa už nemôže dočkať návratu domov. Lenže potom Sam zistí niečo strašné, čo mu zmení jeho doterajší náhľad na život. Moon bol prvým filmom režiséra Duncana Jonesa – odvtedy natočil ešte Zdrojový kód a Warcraft: Prvý stret.

Star Trek (2009)

J. J. Abrams oživil posádku lode USS Enterprise s kapitánom Kirkom, veliteľom Spockom a dôstojníčkou Uhurou. V prvom diele dnes už trojdielnej série sme sa zoznámili s hrdinami ešte predtým, než sa stali členmi posádky. Zatiaľ nezohratý tím s nedostatkom skúseností už má pred sebou ale veľkú úlohu – zachrániť galaxiu pred pomstychtivým ničomníkom Nerom. V hlavných úlohách sa predstavili Chris Pine a Zachary Quinto. Menšiu úlohu si zahral aj Leonard Nimoy, ktorý hral veliteľa Spocka v pôvodnom seriáli.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Marťan

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79,1 %
Foto HBO

Réžia Ridley Scott

Scénár Drew Goddard

Obsadenie Matt Damon, Jessica Chastain, Kate Mara, Kristen Wiig, Sebastian Stan, Sean Bean, Michael Peña

Dĺžka 134 min.

HBO streda 28. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC