Film / seriál

Ako dlho budú ešte básnici básniť?

Ako dlho budú ešte básnici básniť?
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Sympatického Štěpána, ktorý študuje gymnázium a skladá dievčatám básničky, pozná snáď každý. Od jeho maturity však uplynulo už dlhých dvadsaťdva rokov – a my môžeme opäť sledovať, ako básnici nestrácajú nádej ani po takom dlhom čase.

Štěpán sa po maturite vybral študovať vysokú školu a následne nastúpil na prax v nemocnici. Po skončení štúdia začína kariéru lekára v ústave pre mentálne postihnuté deti a tu strávi nasledujúcich desať rokov. Ústav je ale teraz zrušený, a tak sa Štěpán vracia pracovať do nemocnice, tentoraz ako zasahujúci lekár u záchranky. Svoj život zdieľa s lekárničkou, divákom známou Ute. Ich vzťah už dlhší čas prechádza krízou, do partnerského života totiž zasiahol nielen stereotyp, ktorý sa im nedarí prekonať, ale aj ďalšia veľká rana – Štěpánovi totiž umiera jeho milovaná mamička.

Prehrabávať kontajnery a hrať golf môže človek začať v každom veku

Druhý deň po pohrebe matky stretáva Štěpán za zvláštnych okolností ryšavé dievča, z ktorého nemôže spustiť oči. O niekoľko dní neskôr na seba pár narazí v jednej z lekární Ute a Štěpán zisťuje, že sa jeho ryšavá múza volá Anička a v lekárni je zamestnaná. Preskočí medzi nimi iskra taká veľká, že si ju všimne aj sama Ute. V Štěpánovi sa opäť rodí básnik, ktorý toho má veľa na srdci, musí si však veľmi starostlivo rozmyslieť, komu by svoje básničky mal recitovať.

Samotné natáčanie piateho dielu filmovej franšízy o básnikoch spočiatku sprevádzali problémy. Úlohu vo filme tesne pred začiatkom natáčania odmietol Ondřej Vetchý, ktorý mal opäť stvárniť postavu Karasa, našťastie sa ale rýchlo podarilo nájsť náhradu v podobe Lukáša Vaculíka. A napríklad predstaviteľka Aničky – Veverky Zrzečky – sa o filme dozvedela iba týždeň pred začiatkom nakrúcania. Režisér totiž hľadal herečku, ktorá by pripomínala Nicole Kidman, a pátral nielen v Čechách, ale aj na Slovensku a v Poľsku. Nakoniec bola tvorcom Borisom Rössnerom odporučená práve Michaela Badinková, ktorá ale na samotný konkurz dorazila s hodinovým meškaním. Nakoniec všetko dobre dopadlo, herečka očarila všetkých v komisii a natáčanie sa mohlo začať.

Hovoríte si, či už tvorcovia nevystrieľali všetky náboje, a či teda má vôbec zmysel sa na piaty diel Básnikov pozerať? Vedzte, že minimálne štáb Básnikov rozhodne do starého železa nehádže, veď pred dvoma rokmi vznikol ich už šiesty diel. A kladne o filme hovoria aj štatistiky, len v kinách ho videlo viac ako 400 tisíc divákov a čisté tržby prekročili sumu 36 miliónov českých korún. Ak budete čakať štyridsaťročného Štěpána, ktorý sa stále správa ako šibalský mladík, budete sklamaní. Ale ak sa tešíte na to, že spoločne s vami zostarli aj vaše obľúbené filmové postavy, ktoré majú úplne (no, väčšinou) iné starosti, ako mali pred dvadsiatimi rokmi, potom si sadnite k obrazovke a vychutnajte si dávku kvalitného humoru. Treba povedať, že často pekne čierneho.

Pavel Kříž

Brniansky rodák chcel byť pôvodne lekárom. Z politických dôvodov však nebol prijatý na gymnázium, a tak sa rozhodol študovať fotografiu a venovať sa naplno herectvu. Netrvalo dlho, a všimol si ho režisér Dušan Klein, ktorý ho obsadil do úlohy študenta Štěpána vo filme Ako svet prichádza o básnikov. A na novú hereckú hviezdu a evergreen, ktorý chytil za srdce nejednu generáciu, bolo zamiesené.

Zaujímavosti

Malú rolu si vo filme zahral aj produkčný Miloslav Šmídmajer, ktorý stvárnil muža, ktorý si v lekárni kupuje Panadol.

Vodič sanitky nebol herec, ale skutočný záchranár ZZS HMP Michal Petrus. Ten tiež držal odborný dohľad nad nakrúcaním. Daboval ho Jiří Kvasnička.

Pozrite si aj

Ako básnici čakajú na zázrak

Životné cesty starej známej trojice, Štěpána, Kendyho a Karasa, sa ani po ďalších dvanástich rokoch nerozišli. Stále sú nerozlučnými kamarátmi, ktorí majú ale teraz cez päťdesiat rokov, a tak cítia tlak na to, aby ich život konečne našiel zmysel a oni žili podľa svojich ideálov. Treba povedať, že ich sny a životné ciele sú už oveľa triezvejšie, ako keď boli na strednej škole. Štěpán sa navyše potýka s ďalšou skúškou – musí totiž dokázať, že je naozaj dobrým otcom pre svojho trinásťročného syna Juniora, ktorého sám vychováva. A nebol by to Štěpán, aby mu cestu životom nepreťalo niečo – alebo niekto –, kvôli čomu opäť začne básniť.

Ako básnici nestrácajú nádej

Film / seriál
Hodnotenie FDB 63,4 % Hodnotenie redakce
Foto AMC, Profimedia.cz

Réžia Dušan Klein

Obsadenie Pavel Kříž, Michaela Badinková, David Matásek, Tereza Brodská, Lukáš Vaculík, Jana Hlaváčová, Josef Somr

Dĺžka 120 min.

Rok 2003

AMC pondelok 23. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC