Dokument

Veľká séria o vírusoch

Veľká séria o vírusoch – dokumentárny cyklus
Skylink Live TV

Sledujte na National Geographic HD na Skylink Live TV Sledovať

Žijeme v zvláštnej dobe. Ľudia sa považujú za najmocnejšie tvory na planéte Zem, napriek tomu ich dokáže úplne paralyzovať mikroskopická častica – vírus.

Tieto malé častice nachádzajúce sa na pomedzí živých a neživých organizmov sa rady zahrávajú nielen s našimi bunkami. Vírusy sú po tisícročia prirodzenou súčasťou prírody, ale niektoré z nich dokážu mať na niektoré organizmy devastujúce účinky. Určite tušíte, kam mierime, keďže v súčasnosti ľudstvo s jedným takýmto vírusom bojuje.

National Geographic preto prichádza so sériou dokumentov, ktoré nám môžu pomôcť lepšie pochopiť nielen súčasnú situáciu, ale správanie vírusov všeobecne. Nie všetky vírusy musia prinášať skazu a rozhodne nie všetky vírusy sme už spoznali. Matička príroda je skrátka neskutočne kreatívna, a tak má človek stále čo nové objavovať. Trojica dokumentov Lovci vírusov, Prelomové objavy: Bojovníci s vírusom, Od eboly po Covid-19 sa zameria skôr na virologické a medicínske súvislosti. Uvidíte, ako sa vírusy rozpoznávajú, ako sa vlastne určuje, ktorý vírus je nový, ktorý je len mutáciou iného a podobne. Rovnako tak trochu zabrúsime aj do histórie a priblížime vám problematiku vakcín. V súčasnosti samozrejme nemôže chýbať ani vysoko aktuálna téma Covidu-19.

A keďže niektoré vírusy budia rešpekt, iné doslova hrôzu, najlepším obrancom proti strachu je poznanie. Pozrime sa teda pomyselne na zúbok vírusom, možno potom lepšie pochopíme nielen ich, ale aj prírodu ako celok. 

Veľká séria o vírusoch

Dokument
Foto National Geographic
National Geographic HD piatok 20. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC