Dokument

Stratení na Evereste

Dokument Stratení na Evereste
Skylink Live TV

Sledujte na National Geographic HD na Skylink Live TV Sledovať

Mount Everest, Džomolangma, Sagarmáthá alebo jednoducho Strecha sveta, to všetko sú názvy najvyššej hory na Zemi, ktorá nám ľuďom stále nedá spať.

Pokoriť jej vrchol sa podarilo nespočetnému množstvu výprav a dnes túto horu niektorí kacírsky berú len ako ďalší turistický cieľ. Ale Everest, napriek všetkým moderným vymoženostiam, ktoré máme k dispozícii, stále patrí k najťažšie zdolateľným horám. Aké to asi muselo byť, keď na jej vrchol stúpali skúsení cestovatelia Andrew „Sandy“ Irvine a George Leigh Mallory 8. júna 1924 pri prvom pokuse o zdolanie najvyššej hory sveta? V unikátnom dokumente Stratení na Evereste, ktorý je výsledkom spolupráce novinára a horolezca Marka Synnotta a fotografa National Geographic Renana Ozturka, sa na to pokúsime odpovedať.

V dokumente bude celá skupina pátrať po Irvinových pozostatkoch a fotoaparáte, ktoré by mohli pomôcť rozkľúčovať, čo sa vtedy naozaj stalo. Kto bol vlastne prvý na vrchole Everestu? Nebudeme musieť prepísať históriu? To sú hlavné záhady, ktoré sa dnešná expedícia pokúsi objasniť. A nebude to jednoduché, Everest vie pripraviť svojim dobyvateľom krušné chvíle. Nie je výnimkou, že tu fučí vietor o sile hurikánu a teploty klesajú extrémne nízko pod hranicu mrazu.

Okrem toho, že budeme pátrať po prvom dobyvateľovi Everestu, sa samozrejme môžeme tešiť na úchvatné zábery nasnímané výškovými dronmi aj poznatky jedného z popredných historikov hory Toma Holzela. Ten s pomocou najmodernejšieho softvéru pomáha osvetliť mnohé fakty.

Stratení na Evereste

Dokument
Foto National Geographic
National Geographic HD nedeľa 19. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC