Dokument

Stratená ríša na Veľkonočnom ostrove

Dokument Stratená ríša na Veľkonočnom ostrove
Skylink Live TV

Sledujte na National Geographic HD na Skylink Live TV Sledovať

Odľahlú a nehostinnú krajinu niekde uprostred Pacifiku by bolo možné nazvať Veľkonočný ostrov čiže Rapa Nui. Prečo nás ale stále tak láka?

A prečo a ako sa starovekým ostrovanom podarilo premiestniť bezmála 900 obrovských sôch, nazývaných tiež moai, ktoré vážia až 86 ton? Naozaj urobili z predpokladaného raja na zemi pustatinu bez jediného stromu a privodili tak zánik vlastnej civilizácie? Nedávne kontroverzné tvrdenia značne zahýbali po desaťročia nemenným uvažovaním (a názormi vedcov) o obyvateľoch Veľkonočného ostrova, ktorí boli obviňovaní zo spľundrovania krajiny či kanibalizmu. Napríklad sa objavil odhad, že miestni použili povrazy, aby sa ich sochy premiestňovali vo vzpriamenej polohe, podobne ako sa sťahuje chladnička. Tím filmárov to vyskúša na pätnásťtonovej replike sochy. A nebude to jediný pokus plný prekvapení, ktorý vás čaká.

Stratená ríša na Veľkonočnom ostrove

Dokument
Foto National Geographic
National Geographic HD utorok 10. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC