Dokument

Raketoplán: Triumf a pád

Dvojdielny dokument Raketoplán: Triumf a pád
Skylink Live TV

Sledujte na National Geographic HD na Skylink Live TV Sledovať

Vesmír predstavuje pre ľudstvo obrovskú výzvu. Predovšetkým v minulom storočí sa rozbehlo „cestovanie do vesmíru“ vo veľkom. Nie vždy to ale skončilo dobre.

Predovšetkým americký program NASA od 60. rokov 20. storočia predstavuje synonymum dobývania vesmíru. Lenže každý veľký úspech býva vykúpený množstvom nezdarov. Dvojdielny dokument Raketoplán: Triumf a pád vám tieto úspechy aj neúspechy priblíži. Ak sa chcete dostať do vesmíru alebo aspoň na obežnú dráhu Zeme, potrebujete samozrejme stroj, ktorý vás tam „vynesie“, ale je tiež dobré, keď sa môžete bezpečne dostať späť na pevnú zem. Vôbec najlepšie by bolo, keby takýto stroj mohol lietať pravidelne tam a späť, bez toho aby došlo k jeho zničeniu. Túto víziu začali na začiatku 80. rokov plniť prvé americké raketoplány v rámci programu Space Shuttle, ktorý trval až do roku 2011. Počas 40 rokov bolo skonštruovaných 5 raketoplánov, do ktorých sa posadilo niekoľko posádok, ktoré absolvovali viac ciest. A niektoré z nich boli zničené pri tragických nehodách.

Čo všetko raketoplány dokážu? Aké najväčšie úspechy NASA v rámci svojho programu dosiahla? Prečo došlo k tragickým nehodám? A ako sa z nich tímy odborníkov poučili? Dokument vám bližšie odkryje zákulisie celého amerického vesmírneho programu. Dozviete sa mnohé nielen o technike, ale aj o ľuďoch, ktorí sa na tom všetkom podieľajú. 

Raketoplán: Triumf a pád

Dokument
Foto National Geographic
National Geographic HD nedeľa 26. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC