Dokument

Dal mi meno Malála

Malála Júsufzajová
Skylink Live TV

Sledujte na National Geographic HD na Skylink Live TV Sledovať

Supermana na obálke časopisu The Times asi neuvidíte, ale to neznamená, že superhrdinovia neexistujú. Tí skutoční len nepotrebujú kostýmy a neuveriteľné schopnosti, aby bojovali za lepší svet.

Dal mi meno Malála je dokument o mladej pakistanskej dievčine Malále Júsufzajovej, ktorá bojovala za právo dievčat na vzdelanie. Jej názory a verejné prejavy boli samozrejme tŕňom v oku Talibanu, pretože Malála, v pätnástich rokoch, celkom otvorene hovorila, že si nemyslí, že Taliban robí správnu vec, keď neumožňuje dievčatám získať vzdelanie.
A tak prišlo osudné ráno, keď mala byť Malála navždy umlčaná. Cestou do školy sa stala obeťou talibanských atentátnikov. Malála je však neuveriteľne silná, pretože strelná rana do hlavy ju nezabila. Ako zázrakom prežila a čo viac, po svojom uzdravení ďalej pokračuje v boji za práva žien a dievčat na vzdelanie. A tak toto obdivuhodné dievča len v sedemnástich rokoch získalo Nobelovu cenu za mier. 
Dokument natočil oceňovaný režisér Davis Guggenheim, ktorý kombinuje klasický dokument s prvkami animácie, aby sa mohol vrátiť k udalostiam atentátu. Tri roky stará tragédia ale nie je tým hlavným, čo ho fascinuje. Oveľa viac ho zaujíma vzťah medzi Malálou a jej otcom, Ziauddinom Júsufzajom. Ten je nielen jej učiteľom a vzorom, ale predovšetkým silným človekom, ktorý svoju dcéru miluje a verí v ňu. Sama Malála dokonca hovorí: „Ja aj môj otec máme síce rôzne telá, ale zdieľame jednu dušu.“ Niet sa čo čudovať, že Ziauddin pomenoval svoju dcéru po významnej afganskej žene, ktorá bojovala za slobodu. A tak akoby Malála bola vždy predurčená k niečomu ušľachtilému a veľkému.
Lenže Malála nie je len mladé a na svoj vek veľmi múdre dievča, je to tiež nesmelá teenagerka, dcéra a sestra. Scény zachytávajúce celú rodinu robia z dokumentu viac než len príbeh, ktorý je adoráciou odvahy. Ukazujú, že aj superhrdinovia sú len obyčajní ľudia.
Malála jednoducho hovorí, stojte si za svojím, nebojte sa následkov, pretože niečo zmeniť môžete len vtedy, ak vytrváte.
Rozhovor s režisérem Davisem Guggenheimem nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Dal mi meno Malála

Dokument
Foto Nat Geo Channel

Réžia Davis Guggenheim

Dĺžka 88 min.

National Geographic HD sobota 5. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC