Šport

F1 si plní americký sen

Veľká cena Miami – program o športe
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Formula 1 si získava Ameriku. A hlavne jej fanúšikov. Je to veľká vec, pretože dlhé roky boli vzťahy medzi Amerikou a F1 veľmi chladné. Už budúci rok sa ale v Spojených štátoch uskutočnia tri veľké ceny! Usporiadatelia totiž oznámili to, čo sa ešte nedávno zdalo ako nemožné: bude sa pretekať v samotnom srdci legálneho hazardu Las Vegas, najväčšom meste štátu Nevada na západnom pobreží. Ale už tento rok sa bude konať veľká cena na inom ikonickom mieste Ameriky: v Miami.

Ôsme preteky tohtoročnej rekordnej sezóny (čo sa počtu veľkých cien týka) sa konajú vo floridskom Miami. Dráha sa vinie okolo Hard Rock Stadium v Miami Gardens, domove klubu NFL Miami Dolphins. Usporiadatelia využitím Google Earth skúšali 36 rôznych konfigurácií okruhu. V kombinácii s ďalšími inými lokalitami vyskúšali celkovo 75 rôznych verzií okruhu, než zvolili tú finálnu, ktorá má dĺžku 5,41 kilometra a 19 zákrut. Zo strechy Hard Rock Stadium bude možné dohliadnuť na každú zákrutu zvolenej verzie trate. Bežnému českému fanúšikovi asi taký exkluzívny výhľad nebude ľahko dostupný, napriek tomu prostredníctvom priamych prenosov stanice Sport 1 a 2 HD môže byť pri tom tiež.

Šampionát vozidiel Formule 1 sa musel z Ameriky stiahnuť po škandálnom priebehu Veľkej ceny USA 2005, do ktorej odštartovalo iba šesť formúl v dôsledku kontroverzií s pneumatikami. Prvé preteky F1 v Amerike sa išli na Floride v Sebringu (1959) a potom na Riverside Raceway v Kalifornii o rok neskôr. Nasledovala séria dvadsiatich pretekov na veľmi populárnom okruhu Watkins Glen na juhu najväčšieho z jedenástich podlhovastých jazier Finger Lakes, dve a pol hodiny jazdy od Niagarských vodopádov. Bohužiaľ, „The Glen“ si vyžiadal množstvo obetí, tou najznámejšou medzi nimi bude asi veľmi charizmatický François Cevert.

Na sezónu 1976 bola naplánovaná druhá veľká cena v USA: na ikonickom pobreží Pacifiku, Long Beach, jednom z okresov Kalifornie v južnej časti Los Angeles. Keďže sa nemôžu konať dve veľké ceny pod rovnakým názvom, táto niesla meno „United States Grand Prix West“.
Preteky boli z Watkins Glen presunuté do Las Vegas (hoci len na roky 1981 a 1982). Na rozsiahle parkovisko luxusného hotela Caesars Palace. Áno, je to v tesnej blízkosti lokality, kde sa od budúceho roku bude jazdiť obnovená, ďaleko žiarivejšia veľká cena v Las Vegas.

V roku 1982 sa tak na území USA išli tri veľké ceny: v Long Beach, Las Vegas a tiež Detroite – paradoxne bez toho, aby jediná niesla oficiálny názov GP USA. Vtedajší hlavný šéf Formuly 1 Bernie Ecclestone ale vzťah s americkým publikom nenašiel a po zúfalom pokuse zorganizovať preteky v Arizone, konkrétne v hlavnom meste Phoenixe, z Ameriky odišiel.

Po spomínanom „trapase“ v Indianapolise si ale F1 zase začala hľadať cestu späť. Pokojné a nesmelé obnovenie vzťahu v roku 2012 prinieslo dnes už populárne preteky v texaskom Austine. K nemu tento rok pribudne Miami a budúci rok sa pridá Las Vegas. Formula 1 si plní svoj americký sen, ktorý môžete sledovať na programoch Sport 1 a 2 HD.
 

57 kôl 57 kôl čaká jazdcov na okruhu Miami Grand Prix F1

Na okruhu Miami Grand Prix F1 budú musieť jazdci prejsť celkovo 
308,37 km

Veľká cena Miami

Šport
Foto Getty Images, Freepik
Sport 2 HD nedeľa 8. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC