Pre deti

Sofia prvá: Prečo princezné nestarnú

Sofia prvá
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na Skylink Live TV Sledovať

Odpradávna snívajú dievčatá o tom, že budú princeznami, žiť so svojím milým na zámku, organizovať plesy a jazdiť na koňoch. Ale čo keď sa stanete princeznou doslova zo dňa na deň?

Mladšie dievčatá majú najprv rady postavy, ktoré žijú v magickom svete ďalekom toho skutočného, napríklad víly alebo hovoriace poníky. Okolo ôsmeho roku veku však začínajú objavovať klasické princezné, ktoré žijú vo svetoch, kde možno hrajú úlohu kúzla a čary, ale vo viac či menej historických kulisách strednej Európy. Do hry sa v týchto príbehoch tiež dostáva láska a vydaj.
 
Vďaka bratom Grimmovcom sa Popoluška, Snehulienka, Šípková Ruženka a ďalšie postavy stredoeurópskych ľudových rozprávok rozšírili po celom svete. Boli vydané v sto šesťdesiatich jazykoch, po Biblii teda ide o najprekladanejšie literárne dielo vôbec. Bez hrdiniek s modrou krvou sa však nezaobídu ani Príbehy tisíc a jednej noci alebo tradičné čínske rozprávania pre deti.
 

Z chudobného dievčatka princeznou Sofiou prvou

A o čom rozpráva príbeh princezničky Sofie? Toto malé dievčatko sa nenarodilo s korunkou na hlave. Jej kráľovský život začal až po tom, čo si jej mamička Miranda vzala za muža bohatého kráľa Nádhernie. Sofia si tak na život na zámku musí zvykať a deti sa budú s jej novým životom zoznamovať s ňou. Rodičia na seriáli iste ocenia, že postavičky ilustrujú kladné povahové rysy ako vernosť či úprimnosť a povzbudzujú deti k nadväzovaniu priateľstiev. Malá princezná navyše nie je úplne obyčajné dievča, občas vie byť tvrdohlavá a svoje názory si uháji aj proti väčšine. To je ale pochopiteľné, pretože sa musí nejako vysporiadať s novou situáciou. Našťastie v tom nie je sama, výdatne jej pomáhajú rodičia, noví súrodenci a tiež lesní priatelia. A tak sa Sofia pomaly učí, že byť princeznou neznamená mať veľa šiat a organizovať večierky, ale starať sa o ostatných a vždy sa pokúsiť urobiť to, čo je správne.
 
Klasické rozprávky nie sú podľa dnešných štandardov rodovo vyvážené. Princezné sa aj s pol kráľovstvom dávajú za odmenu princom, ktorí porazia draka, a na ich názor sa spravidla nikto moc nepýta. Lenže rozprávky nevznikali kvôli štúdiám o rovnosti pohlaví. Sú tu od dávnych čias, aby deťom vysvetlili základný princíp dobra a zla.
 
O čom sa môžu doma baviť rodičia s deťmi po tom, čo si spoločne pozrú Sofiu prvú? Možno deťom vysvetliť, ako pomáha, keď sa Sofia so svojimi starosťami zverí svojim blízkym. Ako jej to potom pomôže k lepšiemu rozhodnutiu. Spýtajte sa svojich detí tiež, aký rozdiel vidia medzi Sofiou prvou a inými princeznami.

Sofia prvá

Pre deti
Hodnotenie FDB 56 %
Foto Disney Channel

Réžia Jamie Mitchell, Sam Riegel, Larry Leichliter

Dĺžka 30 min.

Disney Channel sobota 15. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC