Pre deti

Sabrina, tajomstvo mladej čarodejnice: Dobré čarodejnice sa vracajú

Sabrina, tajomstvo mladej čarodejnice
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na Skylink Live TV Sledovať

Čarodejnicu si pravdepodobne predstavíme ako zlú babizňu s bradavicou na nose a čiernou mačkou okolo krku, ako varí čarovný nápoj zo slepačích nôžok a žabích očí. Cez populárnu kultúru sa však dnes presadzuje aj celkom iný pohľad na čarodejníctvo.

K najčastejším schopnostiam pripisovaným čarodejniciam patrí záškodnícka mágia, teda kliatby a uhranutia, tiež veštenie a niekedy dokonca nekromantia čiže prebúdzanie mŕtvych. Už od starovekého Grécka však tejto hrôzyplnej predstave konkurovala presne opačná povesť.
 
Snáď vo všetkých kultúrach totiž žili múdre a vážené ženy, šamanky, ktoré poznali liečivé vlastnosti rastlín a radili ľuďom s trápeniami na duši. Aj v Bielych Karpatoch ešte donedávna prežívala tradícia bohýň, ktorú sa podarilo úplne vymazať až nacistom a komunistom. Poznanie a rituály, ktorých korene siahali hlboko do pohanských čias, však v našich končinách najviac potierala rímskokatolícka cirkev. Kúzla a veštenie nielenže ohrozovali jej monopol na duchovno, mužom v sutanách tiež vadila predstava silnej ženy, ktorá sa nenechá spútať prísnou morálkou doby.
 

Podivný kult

Za teóriu o pohanskom pôvode európskeho čarodejníctva bola britská antropologička Margret Murray sprvu vysmievaná, neskorší výskum jej ale dal za pravdu. Jej myšlienky navyše dali vzniknúť jednému z najväčších novodobých pohanských náboženstiev. Kult menom Wicca kombinuje európske predkresťanské tradície s prvkami New Age, a praktizuje ho asi osemsto tisíc ľudí prevažne v anglicko-jazyčných krajinách.
 
Nejde pritom o žiadnych satanistov, ale naopak o bielu čiže ľuďom prospešnú mágiu. Takto fenomén čarodejníctva ostatne vníma aj väčšina filmov a seriálov posledných desiatich, dvadsiatich rokov. Spravidla sa neodohrávajú v chalúpke na slepačej nôžke, ale v súčasnom svete, ktorý čarodejnice chránia pred všemožnými démonmi.
 
Už klasickým je komiks zo šesťdesiatych rokov o čarodejníckej učnici Sabrine, ktorá práve objavuje svoje magické schopnosti a učí sa ich ovládať. Podľa tohto námetu vzniklo hneď niekoľko seriálov pre mladých, pričom globálneho úspechu sa dočkal hraný seriál z deväťdesiatych rokov aj posledné, počítačovo animované spracovanie, ktoré má v júli českú premiéru na Disney Channel.

Sabrina, tajomstvo mladej čarodejnice

Pre deti
Foto Disney Channel

Réžia Trevor Wall

Dĺžka 22 min.

Disney Channel nedeľa 13. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC