Pre deti

Hľadá sa Nemo: Továreň na sny

Hľadá sa Nemo
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na Skylink Live TV Sledovať

Pixar je považovaný za legendu, v tomto štúdiu vznikli niektoré z najúspešnejších animovaných filmov. Jeho cesta k úspechu však bola prekvapivo spletitá.

V Pixare sa pôvodne žiadne animáky netočili – firma bola v roku 1982 založená Georgom Lucasom, tvorcom a režisérom Hviezdnych vojen. Tridsiatka zamestnancov dodávala vybavenie a softvér pre jeho trikové štúdio Industrial Light & Magic, ale aj pre vládne úrady a využitie v medicíne. Do vývoja počítačovej animácie sa napriek tomu už vtedy zapísala mnohými významnými inováciami.
 
Po tom, čo odišiel z Apple Computers, investoval do nádejnej spoločnosti aj Steve Jobs, ktorý za päť miliónov dolárov odkúpil práva na technologické know-how od rozvodom zadlženého Lucasa. Jobs ďalej zvyšoval svoj vlastnícky podiel a postupne prevzal vedenie štúdia. V situácii, keď sa stávalo stále viac stratovým, ho preorientoval na samotnú animáciu. Ako zákazky na reklamné klipy pribúdali, Jobs oddelenie vývoja hardware nakoniec úplne predal.
 
Veľké šťastie sa usmialo hneď ďalší rok, kedy firma podpísala zmluvu na tri celovečerné animované filmy so spoločnosťou Walt Disney. Na začiatku osudového partnerstva stála rozprávka Toy story, ktorá v roku 1995 získala Oscara a bola nominovaná na ďalšie tri. Do dnešného dňa nakrútil Pixar celkom štrnásť celovečerných filmov, všetky v distribúcii Disney. Patria medzi ne Monsters a.s. (2001), Hľadá sa Nemo (2003), Rodinka Úžasných (2004), Autá (2006) či Wall-E (2008). Toy Story 3 sa v roku 2010 stalo čo sa týka tržieb druhým najúspešnejším animákom v histórii.
 
Po rokoch pytačiek sa Jobs v roku 2006 dohodol na predaji Pixaru spoločnosti Disney za neuveriteľných 7,4 miliárd dolárov. Štúdio v jej rámci zostáva samostatnou firmou a príbeh jeho neobyčajného úspechu pokračuje ďalej. Vývojári Pixaru práve pracujú na poltucte rodinných komédií, okrem iného na pokračovaní Nema s názvom Hľadá sa Dory. K dvanástim Oscarom, šiestim Zlatým glóbusom a jedenástim cenám Grammy, ktoré filmy štúdia Pixar zožali, sa teda čoskoro pridajú ďalšie sošky.
 
Nenechajte si ujsť jeden z najklasickejších animovaných filmov štúdia Pixar.

Hľadá sa Nemo

Pre deti
Hodnotenie FDB 83.9 %
Foto Disney Channel

Réžia Andrew Stanton, Lee Unkrich, Oren Jacob

Dĺžka 105 min.

Disney Channel sobota 8. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC