Pre deti

7T: Hej hou, ideme domov

7T
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na Skylink Live TV Sledovať

Trpaslíkov stretneme v tradičných rozprávkach aj najnovších hollywoodskych trhákoch. Kde sa ale vlastne vzali?

Vo všeobecnom povedomí je trpaslík veselý chlapík malého vzrastu s veľkou bradou, ktorý žije v hore, z ktorej dobýva železnú rudu. Je šikovný, až prefíkaný, a často má veľkú slabosť pre zlato a hromadenie pokladov. Zaujímavé pritom je, že sa takmer nestretávame s trpaslíčkami.
 
Súčasná populárna kultúra túto postavu prevzala zo stredoeurópskych rozprávok, ako ich spísali bratia Grimmovci. Jej pôvod siaha ale až ku starým Germánom, pričom pôvodne trpaslíci neboli práve sympaťáci. Kým v novších rozprávkach a fantasy literatúre sú len rasou podobnou ľuďom, v germánskych ságach ide o nadprirodzené bytosti.
 

Zlí a škaredí

Podľa zbierky islandských mytologických a hrdinských piesní Staršia Edda sa trpaslíci zrodili z krvi a kostí obra Ymira, dôležitej postavy starogermánskej predstavy zrodenia sveta. V takzvanej Mladšej Edde žili v tele nebohého obra dokonca ako červy, ktoré sa živili jeho mäsom.
 
V staršej zbierke je menovite spomenutá celá stovka trpaslíkov, zatiaľ čo v tej mladšej vystupujú len štyria. Zato majú dôležitú úlohu, držia nebeskú klenbu. V starých severských povestiach však trpaslíci obyčajne platia za vrahov, prípadne sexuálne obťažujú bohyne. V najlepšom prípade sú držiteľmi dôležitých kúzelných artefaktov, ktoré z nich hrdina ságy niekedy dostáva aj násilím.
 

Trpaslíkom sa darí

V ľudovej slovesnosti prežili príbehy o trpaslíkoch až do dnešnej doby, a vďaka Disneyho klasike Snehulienka a sedem trpaslíkov z roku 1937 sa fúzatí mužíčkovia úplne zabývali aj za oceánom. Odmyslieť sa nedajú ani z žánru fantasy, kam ich uviedol Pán prsteňov J. R. R. Tolkiena. Celé ríše podnikavých trpaslíkov vystupujú aj v mnohých už legendárnych herných sériách, napríklad Warcraft alebo The Elder Scrolls. S nevšedným pohľadom na tradičné postavičky teraz prichádza spoločnosť Disney. V animovanom seriáli 7T z roku 2014 sú niečo na spôsob superhrdinov, ktorí ochraňujú idylické kráľovstvo pred úkladmi zlého čarodejníka. Pustite deťom zaručený hit tohtoročnej televíznej zimy!

7T

Pre deti
Foto Disney
Disney Channel pondelok 12. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC