Film / seriál

Vtedy v hoteli

Vtedy v hoteli
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Do schátraného hotela dorazí niekoľko podivných cudzincov – a začnú sa diať veci. Rozkošnícky pomaly rozprávaný thriller Zlé časy v El Royale pripomína Quentina Tarantina v jeho najlepšej forme z 90. rokov.

Podnik El Royale je zvláštny: hotel i motel, v Kalifornii i Nevade. Kedysi slávne výletné miesto stojí rozkročené priamo na hraničnej čiare a pomaly sa potichu rozpadá. Toho času na začiatku roka 1969 v ňom pracuje jediný zamestnanec – rozklepaný recepčný menom Miles. Pochopiteľne ho zaskočí, keď do prázdneho podniku sčista-jasna dorazia nezávisle na sebe traja hostia. Navyše na nich niečo nesedí: obchodný cestujúci Dwight okolo seba šíri falošnú žoviálnosť ako lacnú kolínsku, speváčka Darlene zase skoro neprehovorí a vyzerá, ako by od niekoho alebo niečoho utekala, a ten starý pán, ktorý sa do knihy hostí zapísal ako Daniel Flynn, sa pravdepodobne volá inak a rozhodne nie je kňaz, aj keď sa za neho prezliekol.

A čo má navyše znamenať tá úvodná scéna bez slov, v ktorej o desať rokov skôr v hotelovej izbe niekto ukryl napchatú tašku a potom bol zozadu zastrelený brokovnicou? V El Royale sa skrátka dejú podivnosti, ktoré spolu najprv zdanlivo nesúvisia, ale postupne sa poskladajú do zábavnej skladačky.

Film, aký sa v dnešnej uponáhľanej dobe vidí málokedy: rozvláčny a rozprávaný s nákazlivým gustom

Zlé časy v El Royale je film, aký sa v dnešnej uponáhľanej dobe vidí málokedy: pomalý, dôsledný, zovretý do seba a rozprávaný s nákazlivým gustom. V dvaapolhodinovej stopáži má všetko svoje miesto: každý pohľad, každá odmlka medzi slovami. A keď sa človek velebným tempom takmer nechá ukolísať, razom ho prebudí výstrel z brokovnice. Alebo úder plnou fľašou do hlavy. Skrátka jeden z dejových zvratov, ktoré sú také rafinované, že keď Drew Goddard ponúkal scenár producentom k zafinancovaniu, odmietol im ho posielať a každý si ho musel prelistovať na jeho tablete. Goddard si svoj vtipný a originálny scenár aj sám zrežíroval; našťastie, pretože nikto iný než on by sa tak vycibreného textu nemohol chopiť s oddanosťou hraničiacou s nehou. Goddard sa s filmom vyložene mazná a prenáša to aj na hercov. Jeff Bridges (Big Lebowski, Kráľ rybár) predvádza ako spustnutý Flynn najlepší výkon neskorej fázy svojej kariéry, Dakota Johnson sa ako dievča odhodlané zachrániť stoj čo stoj poblúznenú mladšiu sestru vymaňuje zo škatuľky „tej baby z Päťdesiatich odtieňov“ a Chris Hemsworth v úlohe radostne sadistického vodcu sekty predvádza polohu, akú u neho ešte nikto nevidel.

Goddard neponecháva náhode ani ďalšie aspekty svojho srdcového projektu. Výprava a kostýmy do detailov evokujú koniec 60. rokov, s ktorým súvisia aj čiastkové dejové podzápletky – napríklad motív tajne nadobudnutého chúlostivého filmového záznamu s nedávno zavraždeným vysoko postaveným politikom alebo prekvapivá Milesova minulosť, vďaka ktorej počet mŕtvol vo filme vysoko presiahne ubytovaciu kapacitu hotela. A v neposlednom rade je tu luxusný soundtrack: dobové hity ako You Can't Hurry Love alebo What Becomes of the Broken Hearted podáva predstaviteľka Darlene Cynthia Erivo precítene a niekedy dokonca a capella.

Drew Goddard

Scenárista a režisér z Nového Mexika sa vyšvihol vďaka práci na seriáloch Buffy, premožiteľka upírov a Nezvestní. Autorsky debutoval komediálnym hororom Chata v horách, neskôr sa podieľal na scenároch filmov Svetová vojna Z a Marťan. Pod „El Royale“ je prvýkrát podpísaný aj ako producent.

Zaujímavosti

Chris Hemsworth musel pre rolu vodcu kultu zhodiť až pätnásť kíl svalovej hmoty, ktoré predtým potreboval ako mocný Thor vo filme Avengers: Infinity War.

Titulný hotel El Royale je vytvorený podľa skutočného podniku Cal Neva Resort & Casino, ktorý tiež stál na hraniciach Kalifornie a Nevady. Kedysi patril Frankovi Sinatrovi.

Pozrite si aj

Osem hrozných

Jedno ubytovacie zariadenie ďaleko od civilizácie, dve hrste postáv, veľa dialógov a nakoniec aj hromada mŕtvol: Tarantinov konverzačný krvák má s „El Royale“ veľa spoločného.

Identita

Niekoľko cudzincov zvedie blížiaca sa búrka pod strechu zapadnutého motela. Čoskoro začnú jeden po druhom umierať… Voľná adaptácia slávnej detektívky Agathy Christie A neostal ani jeden.

Zlé časy v El Royale

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74,9 % Hodnotenie redakce
Foto HBO HD

Réžia Drew Goddard

Scénár Drew Goddard

Obsadenie Jeff Bridges, Cynthia Erivo, Dakota Johnson, Jon Hamm, Chris Hemsworth…

Dĺžka 142 min.

Rok 2018

HBO streda 15. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC