Film / seriál

Všetci proti všetkým na hraniciach s Mexikom

Všetci proti všetkým na hraniciach s Mexikom
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Vojna amerických inštitúcií s mexickými drogovými kartelmi pokračuje a najviac to odnášajú pešiaci a nevinní ľudia. Thriller Sicario 2: Soldado nadväzuje na film Sicario: Nájomný zabijak v nečakanom smere.

Agentka FBI Kate Mercer dlho nevedela, do čoho sa to vlastne namočila – a keď to začala chápať, už bolo neskoro zaradiť spiatočku. Film Sicario: Nájomný zabijak tému medzinárodného drogového obchodu, známu z toľkých hollywoodskych i iných filmov, spracoval novátorsky cez postavu idealistickej ženy, ktorá by k riešeniu drogovej vojny na južnej hranici USA rada prispela, ale postupne prichádza o jednu ilúziu za druhou a zisťuje, že v komplikovanej situácii neexistuje nič ako dobro a zlo či správny a nesprávny postup.

Scenárista Taylor Sheridan pri písaní pokračovania, ktorého vznik bol oznámený ani nie mesiac po premiére prvého dielu, otrasenú agentku v podaní Emily Blunt do deja nezahrnul: celkom oprávnene považoval jej príbeh za uzavretý. Do stredu diania tentoraz postavil postavu tajomného Alejandra – niekdajšieho mexického prokurátora, ktorý sa teraz ako nájomný vrah v spolupráci s CIA a FBI mstí drogovým bossom za to, že mu nechali vyvraždiť rodinu.

V drogovej vojne neexistujú zákony ani pravidlá, len právo silnejšieho

Kate Mercer v prvom Sicariovi predstavovala morálny kompas, ktorý v špinavej vojne všetkých proti všetkým stratil orientáciu. Alejandro sa už dávno riadi len vlastnými pravidlami. Tentoraz ho agent CIA Graver (tradične zachmúrený Josh Brolin) pošle rozoštvať mexických bossov jedného proti druhému. Islamskí teroristi totiž podnikli samovražedný atentát v Kansas City a Američania majú za to, že im cez hranice do USA pomohli práve kartely, ktoré sa popri obchodovaní s drogami živia aj pašovaním ľudí. Graver s Alejandrom zavraždia predného právnika kartelu Matamoros a zároveň unesú Isabel, dcéru šéfa konkurenčnej organizácie. Plán, ktorý má ďalšie komplikované kroky, by aj fungoval, keby skorumpovaná mexická polícia nepokazila predávačku v púšti. Americké ministerstvo obrany a CIA sa rozhodnú zamiesť stopy – a z Alejandra s Isabel sa razom stane lovná zver, ktorej idú po krku úplne všetci. Druhý Sicario (v preklade „nájomný vrah“) je podobne temný a deziluzívny ako jednotka. V drogovej vojne neexistujú zákony ani pravidlá, len právo silnejšieho a pud sebazáchovy. Dlhoroční parťáci neváhajú obetovať jeden druhého, ak to situácia vyžaduje. Žiadna zo strán bezohľadne eskalujúceho konfliktu si nerobí ťažkú hlavu z toho, že sú do jeho stredu zatiahnuté aj deti; naopak, ako rukojemníci sú ideálne a ako noví pešiaci do prvých línií je nesmierne ľahké ich zlákať.

Snáď jediný, kto v tomto prízračnom obraze zastáva aspoň nejaké hodnoty, je práve Alejandro. Teda možno: do hlavy nevravnému zabijakovi nikto nevidí. Benicio Del Toro, rodák z Portorika, ktorý nemusí hispánsky prízvuk hrať, dodáva svojej postave zase ďalšie rozmery. Vo filmoch o drogovom biznise sa vyskytuje na oboch stranách – ako „čistý“ policajt v Traffic: Nadvláde gangov, večne sfetovaný právnik Dr. Gonzo v Strachu a hnuse v Las Vegas alebo psychopatický zabijak v Divochoch.

Zaujímavosti

Film je venovaný Jóhannovi Jóhannssonovi, ktorý zložil hudbu k prvému dielu a zomrel vo februári 2018. Hudbu k pokračovaniu napísala Hildur Guðnadóttir, ktorá v soundtracku k jednotke hrá na violončelo.
Režisér prvého dielu Denis Villeneuve sa na pokračovaní nemohol podieľať kvôli pracovnému vyťaženiu na filme Blade Runner 2049.

Pozrite si aj

Traffic: Nadvláda gangov

Štvoroscarová freska režiséra Stevena Soderbergha nazerá na medzinárodný drogový biznis očami poctivých aj skorumpovaných policajtov, ctihodného sudcu, ktorého dcéra je závislá od drog, gangstra a jeho rodiny a ďalších postáv.

Divosi

Ophelia, Chon a Ben žijú v thrilleri Olivera Stonea svoj kalifornský sen: sú mladí, krásni a teraz aj bohatí, pretože vedú výnosný biznis s marihuanou. Idyla skončí, keď sa o nich začne zaujímať mexický kartel.

Sicario 2: Soldado

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Stefano Sollima

Scénár Taylor Sheridan

Obsadenie Benicio Del Toro, Josh Brolin, Catherine Keener, Isabela Moner, Matthew Modine, Jeffrey Donovan, Christopher Heyerdahl

Dĺžka 122 min.

Rok 2018

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC