Film / seriál

Vlak, z ktorého len tak nevystúpite

Bullet Train – americký akčný thriller
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Japonský šinkanzen, smrtiaca koncentrácia nájomných vrahov, v hlavnej úlohe strieborný kufrík a nestarnúci Brad Pitt s fešáckym klobúčikom!

Tento film nezostáva svojím tempom pozadu za japonským rýchlovlakom šinkanzenom, na ktorého palube sa odohráva. Nemilosrdné tempo, ktorým akcia strieda akciu, si vyžaduje plné sústredenie. Vďaka majstrovskému strihu sú diváci vtiahnutí do príbehu, stávajú sa doslova jeho súčasťou. Dej má skrátka spád, je zábavný aj prekvapivý zároveň. Teda pre divákov.

Z pohľadu hlavného hrdinu sa veci javia trochu inak. Nájomný zabijak Lienka v podaní charizmatického Brada Pitta sa cíti profesionálne vyhorený a uvedomuje si naliehavú potrebu zmeny. Rád by svoje remeslo poňal inak, tak nejako… ľudskejšie. Aj preto, že posledné akcie skončili neslávne, rozhodne sa prijať menší, na prvý pohľad celkom nenáročný kšeft. Má získať kufrík, ktorý sa nachádza v najrýchlejšom vlaku na svete, toho času na ceste do Kjóta. Čoskoro sa ale ukáže, že nie je sám, kto po tajomnom striebornom kufríku pasie. A tak sa plánovaná, takmer idylická prechádzka, razom zmení na neľútostný súboj, pri ktorom je dovolené všetko – päste, pištole, dýky, samurajské meče, jedy, injekcie i hady. Proste čo má kto poruke a s čím vie zaobchádzať. A pozor si treba dávať aj na sprievodcov, pretože ani tí nie sú tými, ktorými sa zdajú byť…

Moja smola je priam biblická. Ani sa nesnažím niekoho zabiť a ľudia okolo mňa kapú…

Správne spojenia fungujú

Bullet Train je akčný thriller Davida Leitcha, ktorý získal renomé réžiami filmov Deadpool 2 a Atomic Blonde. Je známy svojím štylizovaným spôsobom natáčania akčných scén, ktoré sa vyznačujú vysokooktánovým číslom adrenalínu a napätia. Brada Pitta je zbytočné predstavovať a odporúčať, jeho meno je zárukou profesionálneho výkonu, ktorý dokáže film upgradovať o rád vyššie. Film je adaptáciou japonského románu Maria Beetle autora Kótaróa Isaku. Kniha sa stala bestsellerom nielen v Japonsku, svojich fanúšikov má prakticky po celom svete. Filmová verzia je pomerne verná literárnej predlohe a dokonale zachováva jeho atmosféru. Takže si to zhrňme – k prednostiam filmu je možné počítať renomovaného režiséra, skvelé herecké obsadenie, originálny dej, svižné tempo a vycibrené akčné scény. Lenže to nie je všetko. Poslednou a nemenej dôležitou ingredienciou filmu, ktorá ho povyšuje nad bežnú akčnú produkciu, je totiž humor. Ten je doslova všadeprítomný a pomáha s gradáciou scén. Netreba dodávať, že ide o humor nutne čierny. Ak ste jeho priaznivci, prídete si na svoje. Asi ako samotný Brad Pitt. „Bolo to naozaj veľmi zábavné, pretože všetky bitky a súboje boli založené na humore,“ povedal herec časopisu People na premiére v Los Angeles.

Aj z filmu je zrejmé, že práca na ňom Pitta bavila. A napriek tomu, že tento rok oslávi šesťdesiatku, je to stále akčný hrdina so všetkým, čo k tomu patrí, energie má na rozdávanie. V tom napokon nezaostávajú ani jeho hereckí parťáci, hviezdy Sandra Bullock (Demolátor, Dom pri jazere) či Aaron Taylor-Johnson (Godzilla, Captain America: Zimný vojak).

Podčiarknuté, zrátané

Bullet Train je z tých filmov, pri ktorých si človek užije množstvo napätia i zábavy bez toho, aby mal dojem lacného či okukaného predstavenia. Práve naopak. Hoci nemôžeme byť konkrétni, prezradíme, že tvorcovia pripravili pre divákov na záver veľkolepé finále. Až s ním do seba zapadnú všetky príbehové súkolia s presnosťou švajčiarskeho hodinového strojčeka a už tak dobrý film získa navrch prekvapivú pointu.

Brad Pitt (* 18. decembra 1963)

Nomináciu na Zlatý glóbus americkému hercovi v roku 1994 priniesol film s Juliou Ormond Legenda o vášni. V tom istom roku ešte zažiaril po boku Toma Cruisa vo filme Interview s upírom. O rok neskôr si ho režisér David Fincher vyžiadal pre temnú kriminálku Sedem, kde hral spoločne s Morganom Freemanom a Gwyneth Paltrow. Je tiež producentom alebo výkonným producentom viac ako 50 celovečerných hraných filmov a 10 televíznych seriálov. V roku 2019 stvárnil postavu Cliffa Bootha vo filme Vtedy v Hollywoode, za ktorý získal Oscara – Najlepší herec vo vedľajšej úlohe.

Bullet Train

Film / seriál
Hodnotenie FDB 69,7 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia David Leitch

Obsadenie Brad Pitt, Joey King, Aaron Johnson, Brian Tyree Henry, Andrew Koji, Hirojuki Sanada, Michael Shannon

Dĺžka 127 min.

Rok 2022

HBO nedeľa 23. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC