Film / seriál

Captain America – Zimný vojak: Dedko, prečo máš také veľké svaly?!

Captain America: Zimný vojak
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Ruku na srdce, hviezdy a pruhy už dnes nie sú to, čo bývali. Ale len kým si ich na seba druhýkrát neoblečie Captain America.

Krátko po uvedení filmu Captain America: Prvý Avenger nechal architekt superhrdinského univerza Kevin Feige zvolať svoj tím namakaných mozgov, aby vymysleli, čo ďalej s ikonickým zosobnením hviezd a pruhov. Jeho prvé dobrodružstvo bolo alternatívnym príbehom z druhej svetovej vojny o zrode hrdinu trochu v štýle Indiana Jonesa skríženého s Rocketeerom. Na konci sa Captain America vylúpol v súčasnosti a otázka, ako do modernej a oveľa cynickejšej doby zapadne, zostala nezodpovedaná. Strata ilúzií a morálne problémy doteraz neskazeného chlapca z plagátu, ktorým Captain America čelil v Avengers (inak tiež známych ako tretí najúspešnejší film všetkých čias), ukázali, že tadiaľ cesta vedie.

Posledný skaut

„Bolo nám jasné, že prvý film musí byť z minulosti. Jedine tak sme si mohli poistiť, že Captain America nebude pôsobiť smiešne. V roku 2011 by si žiadny chlap na seba nevzal oblek ušitý z americkej vlajky, ale v čase druhej svetovej by to možné bolo,“ tvrdí Stephen McFeely, ktorý spoločne so svojím dlhodobým parťákom Christopherom Markusom napísal scenár k obom „Amerikám“. „Ďalším problémom bolo, ako sa s ním popasuje v modernom svete? Veď je to vlastne Gary Cooper,“ pokračuje. „Cez ikonu zbožného skauta sme sa preniesli vďaka tomu, že Captain America v skutočnosti netúži byť Captainom Amerikou. Radšej by bol obyčajným Stevom Rogersom, ktorý sa môže prechádzať ulicou, a keď je treba, sem tam pomáhať ľuďom
Pôvodný anglický názov Kapitána Ameriky: Prvého Avengera znie Winter Soldier a odkazuje na jeden z najslávnejších moderných príbehov tohto super hrdinu pomenovaný Zimný vojak. Film sa odohráva v našej súčasnosti po udalostiach z filmov Avengers, Iron Man 3 a Thor: Temný svet. Lenže atmosféru má ako politické konšpiračné thrillery zo 70. rokov. Kým tvorcovia skloňovali Tri dni Kondora alebo Všetkých prezidentových mužov a do dôležitej úlohy dokonca obsadili Roberta Redforda, hlavný hrdina sa vyrovnáva so zradou vo vlastných radoch. Nevie, komu veriť, nemá čas volať niekoho na pomoc, a tak s vrahyňou Black Widow z Avengers a novým parťákom Falconom bojuje proti presile v podobe zradnej organizácie Hydra. Presne tej, proti ktorej stál už počas druhej svetovej.

Dospelý super hrdina

„Marvel podľa mňa ešte nič také nenakrútil,“ tipuje Chris Evans, ktorý sa už po tretíkrát vžil do hlavnej úlohy Captaina Ameriky. Rovnako ako titulný hrdina aj Evans vyzerá ako super vojak. Svaly ako skala a zdanlivo nestarne. Captain America nemá vyložene super schopnosti, skôr sa vďaka pôsobeniu špeciálneho séra dostal na absolútny fyzický vrchol ľudských možností. Zoskok z lietadla niekoľko desiatok metrov nad hladinou mora bez padáku mu uveríte rovnako ľahko ako elegantnú kombináciu bojových umení v podobe smrtiacej gymnastiky a baletu. Akčné scény sú špičkové a napínavý dej posúva dopredu celé marvelovské filmové univerzum.
„Bratia Russovci hovorili od začiatku o tom, že točíme thriller zo 70. rokov,“ pokračuje Evans. „Myslím, že Capove schopnosti idú s týmto žánrom dobre dokopy. Jeho schopnosti nie sú nijak zložité. Rýchlosť. Sila. Úder. Kopanec. To sú veci, ktoré v takomto type filmov dobre fungujú. S Hulkom by to asi nešlo. „Zato Captain America sa zrazu zdá pre dnešnú komplikovanú dobu ako stvorený. Tam kde Iron Man trúsi chytrácke hlášky a Thor jedná so samozrejmou božskou a trochu odťažitou nadradenosťou, Cap zdieľa obavy nás obyčajných smrteľníkov zo sveta, v ktorom sa musíme báť o súkromie a o slobodu. Marvel dospel.

Captain America: Zimný vojak

Film / seriál
Hodnotenie FDB 84.5 %
Foto HBO

Réžia Anthony Russo, Joe Russo

Obsadenie Chris Evans, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Robert Redford, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders

Dĺžka 134 min.

HBO streda 24. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC