Film / seriál

Trochu iné trópy

Trochu iné trópy
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Slnečné trópy plné rozmanitých vôní a chutí, belostných pláží a tyrkysového mora, to je raj. Trochu iné trópy však zažil povestný Motýlik.

Keď už kradnete, mali by ste počítať s tým, že vás skôr či neskôr chytia a vy si svoje hriechy odpykáte. Drobný podvodník a zlodej si žije celkom dobre. Blufuje pri kartách, oberá boháčov, občas sa mu pošťastí šlohnúť nejakú peňaženku, skrátka žiadny veľký zločinec to nie je, ale na život so šampanským v ruke a bývaním v pekných hoteloch to bohato stačí. Lenže keď sa pripletie do cesty komu nemá, zrazu je nielen chytený, ale tiež obvinený z vraždy, ktorú nespáchal. Navyše na kriminálnikov jemu podobných nečaká žiadna útulná izbička, ale naozajstné galeje. Tak sa začína jeden z najslávnejších filmov o útekoch z väzenia Motýlik.

Nech už bol Motýlikom Henri Charrière, alebo svoj príbeh poskladal z rozprávania iných väzňov, isté je, že ho dokázal skvele prerozprávať

Príbeh Henriho Charrièrea prezývaného Motýlik sa odohráva v prvej polovici 20. storočia, keď Francúzsko využívalo ostrovy pri Guyane k núteným prácam aj ako väzenie. Nebolo odtiaľto úniku a väčšina väzňov sa podmienkam v tábore prispôsobila. Nie však Motýlik. Tomu sa utiecť podarilo hneď niekoľkokrát, ale väčšinou sa ďaleko z ostrovov nedostal a čakali na neho tresty v podobe roka aj dvoch na samotke. Posledný pokus o útek sa však podaril a Motýlik od roku 1945 žil vo Venezuele, kde sa stal dokonca celebritou. O tom, že jeho príbeh (nech už je pravdivý, alebo nie) fascinuje ľudí dodnes, svedčí opätovné filmové spracovanie.

Film Motýlik, či už z roku 1973, alebo nová verzia z roku 2017 (aj keď my vás teraz lákame na ten druhý), predstavuje dychberúce predstavenie, v ktorom od začiatku do konca fandíte zločincovi. Motýlik je totiž nesmierne charizmatická postava a jeho tvrdohlavé odhodlanie utiecť, nech to stojí čokoľvek, je obdivuhodné. Navyše sa už po ceste do „tropického raja“ stretáva s chýrnym falšovateľom cenných papierov a listín Louisom Degom, ktorý trochu pripomína autistického intelektuála, a spoločne vytvárajú úplne geniálny pár.

Nie každý ich krok je úplne premyslený, a tak chvíľu (niekoľko rokov) trvá, než nájdu tú pravú cestu na slobodu. Tešiť sa teda môžete nielen na napínavé scény, ale aj na monotónne a desivé prostredie väzenia. Predovšetkým pasáže zo samotky sú veľmi temné a je obdivuhodné, že takéto zaobchádzanie dokázal niekto vôbec prežiť a zachovať si zdravý rozum.

Motýlik je film so silným príbehom, ale otázkou je, prečo nestačilo spracovanie z roku 1973, kde si rolu Charrièrea zahral Steve McQueen a Degu hral Dustin Hoffman. McQueen dokázal Motýlika vystihnúť skvele, pohyboval sa na hranici medzi šialencom a nezdolným hrdinom. Tak isto pragmatický intelektuál Dega bol ako stvorený pre Hoffmana. Nová verzia Motýlika predstavuje presnú kópiu pôvodného filmu, čo sa príbehu, scén i mnohých detailov týka. Zmeniť sa samozrejme muselo herecké obsadenie, a tak sa hlavných úloh ujali Charlie Hunnam a Rami Malek. Musím priznať, že Malek príjemne prekvapil a dokázal čudáckeho Degu zahrať podobne sympaticky ako Hoffman. Problém pre mňa je skôr Hunnam, ktorý Motýlika berie príliš vážne, chýba mu McQueenova ľahkosť i charizma. Je vlastne zvláštne, prečo Motýlik potreboval remake, ktorý neprináša nič nové, len iné mená. To však nemení nič na tom, že príbeh ako taký ostáva neuveriteľne silný a možno, že keď nebudete poznať pôvodnú verziu, budete bezvýhradne nadšení.

Rami Malek

Narodil sa v Los Angeles, ale jeho rodičia sú Egypťania. Herectvo ho bavilo od detstva, takže sa umeniu venoval aj počas štúdia. Vo filmovej branži sa mu darilo preraziť pozvoľna. Najskôr hral epizódne úlohy v seriáloch i filmoch – objavil sa napríklad v komédiách Noc v múzeu (2006, 2009). Známym sa však stal až po Motýlikovi (2017) a megahviezdou po Bohemian Rhapsody (2018), v ktorej za rolu Freddieho Mercuryho získal Oscara.

Zaujímavosť

Motýlik sa Charrièreovi hovorilo preto, že mal na hrudi obrovské tetovanie motýľa. V roku 2008 sa objavil ďalší muž s takým tetovaním, ktorý tvrdil, že Motýlik je on.

Pozrite si aj

Frajer Luke

Film o živote v americkom väzení v polovici minulého storočia s nezabudnuteľným Paulom Newmanon. Luke je vážne frajer aj vo väzení, čo je tŕňom v oku predovšetkým dozorcom, ktorí sa k väzňom správajú dosť nevyberavo.

Vykúpenie z väznice Shawshank

Film z väzenského prostredia natočený podľa novely Stephena Kinga. Ako vyzerá život za mrežami a že nemusí byť len plný beznádeje dokazujú väzni Tim Robbins a Morgan Freeman.

Motýlik

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65,2 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium

Réžia Michael Noer

Scénár Aaron Guzikowski

Obsadenie Rami Malek, Charlie Hunnam, Tommy Flanagan, Eve Hewson, Roland Møller, Michael Socha, Christopher Fairbank

Dĺžka 133 min.

Rok 2017

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC