Film / seriál

Súkromné peklo

Patrick Melrose – britská dramatická miniséria
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Benedict Cumberbatch v úlohe alkoholika a narkomana, ktorý bojuje s traumou zneužívaného dieťaťa, dokazuje, že je proste herecký génius.

Londýn, rok 1982. Zvoní telefón. Ruka tápavo dvíha slúchadlo. Patrick Melrose (Benedict Cumberbatch) sa vláčnou, rozmazanou výslovnosťou ohlasuje. Vážny hlas na druhom konci drôtu oznamuje zlú správu. Jeho otec práve skonal v New Yorku. Patrick sa ťažko ohýba pre injekčnú striekačku ležiacu na zemi a ťažko dosadá na stoličku. Ľahostajne sa rozlúči a po lícach sa mu pomaly rozleje blažený úsmev. Do jeho mozgu práve dorazil heroín a správa o otcovej smrti. Oboje ho nekonečne blaží.

Pôžitok z bolesti, bolesť zo zážitku

Priznajme si, že adaptácie slávnych literárnych diel dopadajú všelijako. Nie je to tak v prípade päťdielnej minisérie Patrick Melrose, ktorá sa stala zjavením sezóny a uchvátila milióny divákov po celom svete. Spracovanie románu britského spisovateľa Edwarda St Aubyna je doslova kongeniálne.

Heroín je kavaléria, chýbajúca noha stoličky. Heroín je láska

Príbeh mladého britského aristokrata, ktorý sa snaží zo všetkých síl utopiť svoje traumy a emócie v záplave alkoholu, drog a sarkazmu, je krutý, dojemný a zároveň nekonečne zábavný. Menej už Patrickovo detstvo. Zneužívaný sadistickým, perverzným otcom, ignorovaný večne spitou matkou a obklopený spolkom ľahostajných, neznesiteľne namyslených snobov, sa rozhodol v sebe umŕtviť všetko živé. Napriek dočasnej úľave, ktorú mu sebadeštruktívne konanie prináša, sa Patrick prepadá do čoraz hlbších depresií a beznádeje. Nakoniec uteká nielen pred desivou minulosťou, ale aj pred sebou samým. Je len na ňom, či sa mu podarí zo súkromného pekla vystúpiť medzi živých.

Nebezpečný Cumberbatch

Napriek skvelým výkonom všetkých zúčastnených hercov, je táto séria jednoznačná one-man-show Benedicta Cumberbatcha. Proste z neho nespustíte oči. Ostatne o stvárnení Patricka Melrosea sníval už od roku 2014, kedy sa s dielom Edwarda St Aubyna zoznámil. Benedict dokáže byť úbohý, zábavný, noblesný aj trápny, britko ironický, zraniteľný, snobsky odťažitý i dojemný. Dá sa povedať, že Patricka Melrosea nehrá, on ním je! Autor týchto riadkov sa priznáva, že niektoré pasáže videl viackrát, než koľko lajn koksu šnupol hlavný hrdina vo všetkých dieloch seriálu dokopy. A to je čo povedať! 

Napríklad v scéne, v ktorej na Patricka počas konverzácie v hotelovej reštaurácii doľahne účinok spomaľujúceho metachalónu, je Cumberbatch proste dokonalý. Avšak tiež nebezpečný – napriek všetkej tragickosti spôsobuje smrteľné záchvaty smiechu (mnohokrát overené). A taká je podstata seriálu o jednom nevšednom týpkovi, ktorý sa rozhodol – napriek zlým kartám, ktoré dostal do hry – zohrať s osudom dôstojnú partiu o svoju dušu.

Benedict Cumberbatch

Tohto hviezdneho britského herca nie je snáď treba ani predstavovať. Má za sebou bohatú filmografiu i rad cien – Oscara za hlavnú úlohu vo filme Kód Enigmy, v Avengers vystupuje ako Doktor Strange, predviedol sa tiež ako hlavný osnovateľ Brexitu Dominic Cummings v rovnomennej dráme. Obrovskú popularitu mu získala rola Sherlocka Holmesa v seriáli Sherlock. Za rolu Patricka Melrosea získal ocenenie Zlatý glóbus.

Patrick Melrose

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65,7 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium

Réžia Edward Berger

Scénár David Nicholls

Obsadenie Benedict Cumberbatch, Jennifer Jason Leigh, Sebastian Maltz, Jessica Raine, Hugo Weaving, Prasanna Puwanarajah, Pip Torrens

Dĺžka 5 × 59–63 min.

Rok 2018

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC