Film / seriál

Siahnite si na dno

Mysteriózny thriller Pod vodou
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Možno sa sťažujete, že musíte pracovať v šedivej kancelárii, ale sú tu aj takí, ktorí nad sebou majú v zamestnaní niekoľko kilometrov vody. Od nej sú oddelení relatívne tenkou šupkou kovu, ktorá hrozí každú chvíľu prasknúť.

Dalo by sa povedať, že ide o zaujímavú variáciu na slávneho Votrelca. Proste sci-fi, ktoré sa ale neodohráva v kozme, ale pod hladinou mora. Okolo je, rovnako ako vo vesmíre, tma, len ju nepresvecujú žiadne hviezdy. Vystúpiť z dverí je ale absolútne smrtiace úplne rovnako. Síce z iných dôvodov, ale rovnako. Čo je oproti vesmíru horšie, sú zemetrasenia. Vo vesmíre nevadia. Ale tu, keď sa vám už tak nestabilné obydlie rozkýva, treba okamžite evakuovať. Lenže únikových ciest nie je dosť, a k tomu sa z podzemia derie príšera, ktorú ešte ľudské oko nezočilo.

V cynizme je istý komfort. Nemáte toľko čo stratiť

Upír, program a komik

Obsadeniu dominuje Kristen Stewart, mladá dáma, ktorá sa stále nezbavila imidžu milovníčky upírov. Táto rola sa jej drží ako kliešť a nie a nie sa pustiť. Keď ju budete sledovať v úlohe drsnej ženy, ktorá strieľa morské príšery, možno si spomeniete na Stmievanie a trochu vám to pokazí zážitok. Nemenej dôležitým hráčom je tu francúzska megahviezda Vincent Cassel, ktorého si možno pamätáte z Matrixu či Purpurových riek. Herec je to taký dobrý, že vám bude pripadať, že je ho na priemerné sci-fi trochu škoda. Ale na jeho výkon sa díva dobre. Svätú trojicu prekvapivo doplňuje T. J. Miller, komik, ktorý hrá zväčša v komédiách. Tie mu idú síce skvelo, ale je s nimi do takej miery spojený, že keď je obsadený do drámy, jeho prítomnosť uberá vážnosť každej situácii. A to platí aj v momentoch, kedy mu ide na plátne o život, aj vtedy je to totiž stále celkom humorné.

Režisér Eubank

Tieto mierne nezrovnalosti sú medzi množstvom ďalších miernych nezrovnalostí dôvodom, prečo sa z filmu s potenciálom na osem hviezdičiek stáva film, ktorý si ich zaslúži päť. Je tu totiž zdanlivo všetko potrebné k úspechu: tajomné prostredie, napínavý námet i priamočiara, ale plodná zápletka. Lenže nanešťastie film obsahuje veľa mini chybičiek, ktoré mu uberajú na kráse. Neberte to, prosím pekne, ako kritiku. Užijete si to, je to príjemná, „odpočinková“ dráma s náznakmi hororu. Len vám asi bude miestami ľúto, že režisér nevychytal sem-tam nejakú tú muchu, ktorá z filmu mohla urobiť niečo zapamätaniahodné. Ten režisér sa volá William Eubank a tie chyby sú možno dané neskúsenosťou – má za sebou totiž len tri filmy a popri tom sa venuje reklame, odboru celovečerným filmom na hony vzdialenému. Sľubné ale je, že sa pán Eubank pomaly, ale isto zlepšuje, takže jeho štvrtý či piaty film by už mohol byť naozajstný hit.

Teraz to dobré

Nie všetky filmy sú určené na to, aby boli zapamätané, zapísané do siene slávy a aby o nich fanúšikovia zanietene diskutovali. A Pod vodou medzi také projekty nepatrí. Potom sú tu ale filmy, ktoré pozeráte pri nedeľnom obede alebo keď sa práve nudíte, filmy, pri ktorých nevadí, keď kus zmeškáte, pretože ste si šli odskočiť alebo vám PPL priviezlo balíček. Pod vodou ale nepatrí ani medzi tieto projekty. Bude však ako také sledované. Výsledkom čoho bude príjemné prekvapenie. Kvalita na mieste, kde by ste ju nečakali. Ako keby vám v McDonalde dali na hamburger malý slnečník. Jasne, že to z neho neurobí Le Burger Extravagant, ale vrátite sa pre nášup. 

Kristen Stewart

Odvážná „podvodní“ akční hrdinka z výše uvedeného snímku se narodila v americkém Los Angeles a do hereckého života vkročila úspěšně díky tatínkovi Johnu Stewartovi – úspěšnému televiznímu producentovi. Její kariéra nabrala na obrátkách, když se jako záskok dostala do obsazení filmu Úkryt, kde si zahrála dceru Jodie Foster. Pro mladší ročníky je to ale samozřejmě „ta holka ze Stmívání.“

Pod vodou

Film / seriál
Hodnotenie FDB 59,3 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia William Eubank

Scénár Brian Duffield, Adam Cozad

Obsadenie Kristen Stewart, T. J. Miller, Jessica Henwick, Vincent Cassel, John Gallagher, Mamoudou Athie, Gunner Wright

Dĺžka 95 min.

Rok 2019

HBO streda 21. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC