Film / seriál

Prepiť sa životom

Prepiť sa životom
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Na jednej strane silný ľudský príbeh o chlapcovi vyrastajúcom s otcom alkoholikom, na druhej potom emocionálna sonda do sveta dospievajúcich. To je nórsky film Orheimovci.

Orheimovci (v origináli Kompani Orheim) je posledným filmom z trilógie sledujúcej život muža menom Jarle Klepp. Jeho dej čiastočne siaha až do jeho detstva, do obdobia kedy ešte niesol priezvisko Orheim. Rodinná dráma rozpráva príbeh neuveriteľného zápasu mladého človeka s cholerickým a despotickým rodičom závislým na alkohole, u ktorého sa dobré a zlé dni striedajú ako na hojdačke.

Film sa začína scénou, v ktorej sa dvadsaťštyriročný Jarle budí z opileckého spánku. Volá mu totiž jeho matka, aby mu oznámila, že otec zomrel. Namiesto očakávaného smútku ale hlavný hrdina cíti len akúsi zvláštnu zmes úľavy a hnevu. Pre odpoveď, prečo je to tak, sa spoločne s divákom musí vrátiť vo svojich spomienkach do 80. rokov, kedy bol ešte Orheimom a vyrastal so svojimi rodičmi.

Každá rodina skrýva tajomstvá, ktoré ju môžu raz zničiť

Márny a zúfalý boj s démonom

Spomienky začínajú pomerne nevinne – malý Jarle si na dvore kope so svojím otcom do lopty, prežívajú príjemné rodinné popoludnie plné zábavy, zatiaľ čo ich matka sleduje z okna s očami plnými dojatia. Rodina je aktívna a veľmi si zakladá na vzájomnej blízkosti, láske a porozumení. Všetko sa ale zmení vo chvíli, keď sa otec neudrží a dá priechod svojmu vnútornému démonovi – alkoholizmu.

Idylicky ladený začiatok filmu vystrieda dej plný zvratov, ktorý sa nakoniec stáva príbehom boja – boja za človeka, ktorý sa mení pred očami, boja so zúfalstvom, ktoré sa vkradlo do rodiny a nemieni ju opustiť, boja za aspoň trochu normálny život. A tak zatiaľ čo sa bojazlivá matka nie je schopná otcovi nijako postaviť, Jarle sa snaží nájsť sám seba kdekoľvek inde, len nie doma. Aj keby to znamenalo pridať sa ku komunistom, čo môže mať za následok len jedno – totálny amok jeho otca.

Autentické, surové, uveriteľné

Život s akoukoľvek závislosťou nie je jednoduchý. Bojujete s ňou, vyhovárate sa na ňu, utekáte k nej pre pohodlie, aby ste sa len o pár hodín neskôr mohli opäť utápať v mori výčitiek. Ale pozor, nikdy v tom nie ste sami! Okolie totiž trpí s vami, a najmä tí najbližší.

Film sa s touto tematikou vysporiadal na výbornú. Ako samotný scenár, tak herci aj režisér nasadili všetky sily, aby úprimne a uveriteľne predostreli postavu otca závislého na alkohole. Strateného muža, ktorý je v pravidelných intervaloch zmietaný pocitom ľútosti, smútku, ale aj neprekonateľného hnevu, zatiaľ čo je niekde hlboko stále úprimne presvedčený o tom, že chce byť lepším človekom. Príbeh o rodine Orheimovcov podkresľuje hudba nórskeho skladateľa Aslaka Hartberga, ktorá delikátne umocňuje retrospektívnu atmosféru filmu. Celé vyznenie filmu je navyše znásobené pozoruhodnými hereckými výkonmi hlavnej trojice filmu, otca, matky a syna, teda Kristoffera Jonera, Cecilie Mosli a Vebjørna Engera. O kvalite tejto rodinnej drámy hovorí aj fakt, že získala cenu Dragon Award za najlepší severský film na 35. Medzinárodnom filmovom festivale v Göteborgu v roku 2012.

Kristoffer Joner

Štyridsaťšesťročný herec sa narodil v Stavangeri v Nórsku. Pochádza z hereckej rodiny (rovnakej brandži sa venuje ako jeho strýko, tak i bratranec). Samotného Kristoffera zlákali javiskové dosky už v 14 rokoch, kedy začal pôsobiť v divadle Rogaland. Divákom sa zapísal do pamäti predovšetkým rolami vo filmoch Nebezpečná známosť, Temné lesy alebo Babycall. Sám o sebe rád rozpráva, že v ôsmich rokoch videl film Čeľuste a od tých čias sa nikdy nekúpal vonku. Okrem vody sa bojí aj lietania a rýchlej jazdy.

Zaujímavosti

Hoci sa dej filmu odohráva v polovici 80. rokov, objavujú sa v ňom na automobiloch ešpézetky, ktoré sa v Nórsku začali používať až po roku 2001.

Rovnako tak si môžu pozorní diváci všimnúť dopravnú značku, ktorá stanovuje rýchlostný limit na 40 km/h. Tieto značky ale v Nórsku v 80. rokoch ešte neexistovali.

Orheimovci

Film / seriál
Hodnotenie FDB 67,5 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium

Réžia Arild Andresen

Scénár Lars Gudmestad, Arild Andresen

Obsadenie Vebjørn Enger, Kristoffer Joner, Cecilie Mosli, Glenn André Viste Bøe, Eili Harboe, Rolf Kristian Larsen, Henrik Mestad

Dĺžka 104 min.

Rok 2012

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC