Film / seriál

Nádej tam, kde všetko ostatné zomrelo

Šrám – historická dráma
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Film o nevyspytateľnosti ľudských osudov, tragickom údele arménskeho národa počas prvej svetovej vojny a odhodlaní muža, ktorý sa rozhodne vzdorovať všetkým mysliteľným prekážkam.

Chceli by ste si vyskúšať projekciu filmov, aké lákajú davy na veľké filmové festivaly vo francúzskom Nice, talianskych Benátkach alebo napríklad v Karlových Varoch? Nie je nič jednoduchšie, stačí vidieť film Šrám, ktorý na osudoch obyčajnej arménskej rodiny zobrazuje dôsledky tureckej genocídnej politiky počas prvej svetovej vojny. Epický príbeh muža, ktorý pátra po svojej stratenej rodine naprieč celým svetom, neláka na mená hollywoodskych hviezd či nákladné filmové triky. Namiesto toho prináša silný ľudský príbeh, exotickú výpravu a skvelé herecké výkony. Hlavnej roly sa ujal stále populárnejší Tahar Rahim, ktorý si vydobyl uznanie stvárnením postavy sériového vraha v britskom krimiseriáli Had alebo rolou obvineného v dráme Mauritánec: Denník z Guantánama. Niet divu, že Šrám bol v roku 2014 zaradený do hlavnej súťaže benátskeho filmového festivalu. 

Historická exkurzia

Genocída nie je ľahká téma. Tá turecká voči Arménom budí prudké emócie dodnes. Napriek tomu je potrebné si jej okolnosti aj dôsledky pripomínať. Počas prvej svetovej vojny sa slabnúca Osmanská ríša rozhodla postaviť po bok Nemecka a Rakúsko-Uhorska. Keď v roku 1915 prehrala na arménskom území bitku pri Sarikamiši s Rusmi, Turci označili za hlavnú príčinu porážky kolaboráciu Arménov s nepriateľom. Odplatou bolo masové vyvražďovanie a deportácie do koncentračného tábora v Aleppe, ktorému podľahli 1 až 2 milióny Arménov. Chladná štatistika v sebe skrýva nespočetné množstvo tragických ľudských príbehov. Jedným z nich je aj osud rodiny kováča Nazareta Manukiana.

Prehľadajte bordely. Sú plné našich dcér a sestier!

Veľké dejiny 

Kováč Nazaret prevádzkuje malú dielničku, ktorá živí jeho milujúcu manželku a dve nadané dcéry – dvojčatá. Jednej noci však veľké dejiny zaklopú aj na dvere jeho domu. Je odvedený do armády. Spolu s ďalšími Arménmi má za úlohu v nehostinnej púšti stavať cesty. V neľudských podmienkach, v spaľujúcej horúčave, bez dostatku jedla a pitia mnohí podľahnú. Tí najsilnejší sú potom povraždení tureckými čatami hrdlorezov. Nazaret zázrakom prežije, ale v dôsledku zranení onemie. Jeho strastiplná púť plná beznádeje a zúfalstva ho pripraví o vieru v Boha. Až ľudský súcit a správa, že jeho dcéry pravdepodobne prežili turecké besnenie, mu dajú dôvod opäť žiť. Nazaret je odhodlaný nájsť dievčatá za každú cenu, aj keby žili na opačnom konci sveta. Jeho mnohoročná púť pozostáva zo stoviek stretnutí, stôp, sklamaní i nových nádejí, jeho vôľa nájsť, čo hľadá, je však nezlomná.

Skúsený filmár

Duchovným otcom Šrámu je nemecký režisér Fatih Akin, ktorý sa narodil v Hamburgu ako syn tureckých prisťahovalcov v roku 1973. Akin je považovaný za jedného z najtalentovanejších režisérov svojej generácie. Dôkazom je rad cien z najvýznamnejších filmových festivalov v Cannes, Benátkach aj na Berlinale, kde získal Zlatého medveďa za najlepší film (Proti múru) o vyhrotených osudoch tureckých imigrantov v Nemecku. Tento motív rozvinul aj v následnom filme Na druhej strane. Podieľal sa tiež na poviedkovom filme New York, milujem ťa. Zatiaľ posledným dielom, ktoré predstavil verejnosti, je dráma U Zlatej rukavičky o sériovom vrahovi hamburských prostitútok. Film Šrám nemožno brať ako doslovné ospravedlnenie Arménom, svojou pravdivosťou, účasťou s osudmi nevinných obetí a naliehavosťou však vyznieva ako humanistický apel, ktorý sa stavia proti akejkoľvek forme násilia, nech už je jeho pôvodcom ktokoľvek, nevynímajúc vlastný národ.   

Tahar Rahim (* 4. júla 1981)

Je jedným z najvyhľadávanejších francúzskych hercov. Študoval na fakulte Paula Valéryho v Montpellier aj v Laboratoire de l'acteur, umeleckom ateliéri vytvorenom Hélène Zidi-Chéruy. Počas štúdií v Montpellier sa zoznámil s režisérom Cyrilom Mennegunom, ktorý ho obsadil do na festivaloch oceňovaného fiktívneho autobiografického dokumentu Tahar, l'étudiant. Prvá menšia filmová rola prišla v roku 2006 v horore Vo vnútri, zahral si aj v seriáli La Commune. Do povedomia sa dostal vďaka hlavnej úlohe v kriminálke Prorok. Naposledy sme ho mohli vidieť v hlavnej úlohe thrilleru o neprávom väznenom mužovi Mauritánec: Denník z Guantánama.

Šrám

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Fatih Akin

Obsadenie Tahar Rahim, Simon Abkarian, Makram Khoury, Hindi Zahra, Kevork Malikyan, Bartu Küçükçaglayan, Zein Fakhoury

Dĺžka 138 min.

Rok 2014

Film Europe HD streda 24. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC