Film / seriál

Na stope sprisahania

Na odstrel
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Bola smrť kongresmanovej asistentky samovražda, alebo sa za ňou skrýva niečo viac? Neúnavnému reportérovi Calovi sa na prípade mŕtveho dievčaťa niečo nezdá a čoskoro sa potvrdí, že ho inštinkt opäť nesklamal.

Príbeh začína dvoma podivnými vraždami poslíčka s pizzou a stroskotaného feťáka, o ktorých chce napísať článok Cal McAffrey, skúsený reportér denníka The Washington Globe. Okrem toho ho zaujíma tiež prípad údajnej samovraždy asistentky kongresmana Collinsa, s ktorým sa roky priatelí. Keď nečakane nájde spojenie medzi týmito zdanlivo nesúvisiacimi úmrtiami, je mu jasné, že je na stope niečoho veľkého. Spoločne s mladou kolegyňou Dellou sa snaží odhaliť, kto za zločinmi stojí a čo tým sleduje. Čím bližšie pravde sú, tým viac sa obaja vystavujú nebezpečenstvu.

Kongresmana, okolo ktorého sa dej točí, stvárňuje Ben Affleck, ale filmu v skutočnosti kraľuje Russell Crowe ako nebojácny reportér Cal. Vyšetrujúceho detektíva si zahral už v niekoľkých filmoch, napríklad v Americkom gangsterovi alebo Ostrých chlapcoch, s podobnými charaktermi má teda skúsenosti a úloha poctivého hľadača pravdy mu sedí.

S Calom spolupracuje Rachel McAdams (Polnoc v Paríži) v úlohe začínajúcej a ctižiadostivej reportérky Delly, a zostavu dopĺňajú ešte Robin Wright (House of Cards) ako kongresmanova žena Annie, ktorú Cal kedysi miloval, a Helen Mirren (Kráľovná) v úlohe šéfredaktorky. Vážená britská herečka tu ukazuje, že nie je len distingvovanou dámou, za ktorú je vďaka svojej najznámejšej úlohe kráľovnej Alžbety II. považovaná: „Helen bola úžasná – hlavne keď musela hovoriť neslušné slová, ktoré jej predpisoval scenár,“ potvrdil Crowe.

Režisér Kevin Macdonald má za sebou slušný rad hraných aj dokumentárnych filmov. Jeho debut One Day in September, ktorý mapuje udalosti únosu členov izraelskej olympijskej výpravy na OH v Mníchove, získal Oscara za najlepší dokument. Macdonaldov záber je široký a ďalšie dokumenty venoval napr. Mickovi Jaggerovi, Bobovi Marleymu či britským horolezcom v Andách. Posledný škótsky kráľ, režisérov hraný debut, získal rad ocenení vrátane Oscara pre hlavného predstaviteľa, Foresta Whitakera.

Aj keď je film Na odstrel fikciou, divák má vďaka dokumentaristickej náture režiséra možnosť nahliadnuť nielen do práce investigatívnych novinárov, ale tiež do machinácií vo washingtonskej politike. „Vždy som rád šiel do hĺbky, odkrýval skutočnosti, ktoré by ľudia radšej zamlčali, a nakoniec si urobil vlastný obrázok reality. Baví ma, že sa cítim ako lovec pokladov,“ vysvetlil Macdonald svoj spôsob točenia, ktorý je podľa neho v mnohom podobný investigatívnej žurnalistike.

Verdikt

Na odstrel je napínavý detektívny thriller, ktorému nechýba akcia a vypointovaný záver. Russell Crowe je ako vždy sympaticky ošarpaný a jeho snahu odhaliť pravdu budete sledovať so zatajeným dychom.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Na odstrel

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72,8 %
Foto Universal

Réžia Kevin Macdonald

Scénár Matthew Michael Carnahan, Tony Gilroy, Billy Ray…

Obsadenie Rachel McAdams, Ben Affleck, Russell Crowe, Jason Bateman, Robin Wright, Helen Mirren, Viola Davis

Dĺžka 127 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC