Film / seriál

Pomsta ne/chutí sladko

Len Boh odpúšťa – kriminálny thriller
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Po úspešnom filme Drive prichádza režisér Nicolas Winding Refn už s druhým projektom, ku ktorému prizval Ryana Goslinga. Tentokrát do úlohy drogového dílera, ktorý je poverený svojou matkou šéfujúcou mafii v Bangkoku, aby pomstil vraždu svojho brata. Film, v ktorom hrá prím násilie, skvelá kamera a ešte lepšia hudba.

Refnovo Drive pôsobilo v roku 2011 ako filmové zjavenie. Druhý pokus tak jasnou hviezdou filmového neba nie je. Pre niekoho je Len Boh odpúšťa ešte väčšou bombou ako onen velebený Drive, pre iného to je zo strany režiséra úkrok vedľa. Isté ale je, že film, ktorý vyvoláva toľko emócií a reakcií, rozhodne stojí za videnie. Niečo na ňom jednoducho byť musí.

Thriller, ktorý sa len tak nevidí

Toto Božie odpustenie rozhodne nie je priemerný akčák, ktorý pritiahne do kín slušný počet divákov. Sú v ňom obľúbené scény pre silnejšie povahy, ale zároveň v ňom režisér spolu s hlavnými postavami rieši dve tváre pomsty – čo ľudí k pomste vedie a aké pomsta prináša následky. Refn sa jednoducho nesnaží zopakovať svoj úspech a natočiť obmenu Drivu, ale vytvoril pre thriller netypicky jemný, chladný, vnútorný a až extrémne polarizujúci filmový zážitok.

Je čas stretnúť sa s diablom.

Ryan Gosling tu toho veľa neodohrá, vo svojej úlohe je len akýmsi nástrojom (ako režiséra, tak aj pomstychtivej matky). Oveľa viac sa v tomto filme herecky vyšantila Kristin Scott Thomas v úlohe jeho matky. Gosling ako postava Juliana trávi väčšinu času hľadením kamsi do prázdna, úplne bez záujmu o svoj boxerský ring, ktorý vlastní ako zásterku pre oveľa výnosnejší obchod s drogami.

Keď jeho brat zavraždí neplnoletú prostitútku v nevestinci, je zavraždený dievčininým otcom, avšak so súhlasom miestneho kápa Changa. Potom, čo dovolil otcovi zabiť Julianovho brata, potrestá ho tým, že mu odsekne ruky mečom. Pomerne zvláštne uplatňovanie spravodlivosti, ale sme v Bangkoku, iný kraj, iný mrav. V podstate tu stoja proti sebe dvaja pomstitelia. Jeden sa považuje za anjela pomsty, ktorý má v úmysle zničiť všetkých, ktorí môžu za smrť maloletého dievčaťa. Julian na druhej strane nielen túži po pomste, ale väčšinu času trávi snahou prísť na to, prečo sa vôbec chce pomstiť. A asi najgeniálnejší zloduch celého filmu nosí sukňu, je ním Kristin Scott Thomas. V jednej scéne má až oidipovský monológ o závisti a nenávisti medzi jej filmovými synmi.

A to všetko je podfarbené agresívnymi odtieňmi červenej, ktorá na celý film doslova a do písmena vrhá to pravé vražedné svetlo pomsty.

Len Boh odpúšťa

Film / seriál
Hodnotenie FDB 50,4 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium

Réžia Nicolas Winding Refn

Scénár Nicolas Winding Refn

Obsadenie Ryan Gosling, Kristin Scott-Thomas, Vithaya Pansringarm, Yayaying Rhatha Phongam, Gordon Brown, Tom Burke, Byron Gibson

Dĺžka 90 min.

Rok 2012

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC