Film / seriál

Keď ťa zničí túžba po moci

Macbeth – historická dráma
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Keď sa brutalita a stredoveká smršť spojí s jedinečnou kamerou, vznikne absolútne unikátne spracovanie klasickej drámy. Navyše so skvelým Michaelom Fassbenderom v hlavnej úlohe.

O bávaný škótsky bojovník Macbeth sa nebojí ničoho a žiadne ciele pre neho nie sú dosť veľké. Keď si vypočuje veštbu, že sa stane budúcim kráľom, ešte netuší, akú vysokú cenu bude musieť zaplatiť za to, že svoju cestu ku korune vydláždi tými najhoršími činmi.

Potom, čo Marion pri nakrúcaní asi osemnásty krát privolávala duchov, atmosféra na pľaci podivne hustla. Keď totiž začnete vzývať určité veci, máte pocit, že sa skutočne približujete zlu

Film nadväzuje na modernú vlnu britských adaptácií diel Williama Shakespeara, najväčšieho dramatika všetkých čias. Poďme si dej psychologicko-vojnovej drámy v skratke pripomenúť: Macbeth je škótsky šľachtic a generál, ktorého ľudia v jeho okolí nekriticky uznávajú a obdivujú. Bojovník však po tajomnej veštbe čarodejníc na vresovisku prepadne chorobnej túžbe po moci a v dôsledku toho sa dopustí zločinu – zavraždí kráľa. Sám sa panovníkom skutočne stáva, ale k udržaniu moci musí vraždiť aj naďalej. Stáva sa tak ľudskou obludou a tyranom. 

Túžba po korune

Tejto ambicióznej a výpravnej filmovej verzii dominuje herecká elita – v prvom rade samozrejme predstaviteľ hlavnej úlohy Michael Fassbender, ktorý zažiaril napríklad vo filmoch Nehanební bastardi alebo 12 rokov otrokom. Úlohy jeho ctižiadostivej manželky sa zhostila nemenej slávna Marion Cottilard (Edith Piaf, Polnoc v Paríži). Chémia medzi týmto uhrančivým duom tu funguje na výbornú.

Režisér a spoluautor filmu Austrálčan Justin Kurzel si ku stvárneniu príbehu vybral originálny vizuálny štýl, v ktorom kombinuje výraznú štylizáciu aj absolútnu autentickosť. Filmový príbeh rešpektuje Shakespearovu predlohu, ale necháva si priestor pre vlastnú interpretáciu. Kým pôvodná hra je skôr štúdiou zničujúcej ctižiadosti a vnútornej prázdnoty, táto filmová verzia sa viac zaoberá psychologickou témou materstva a smrti potomka. Hneď úvodná scéna ostatne zachycuje pohreb Macbethovho dieťaťa a jeho strata sa premieta do celého deja. Macbeth tak nie je len mužom zúfalo túžiacim po korune, ale aj zlomeným človekom, ktorého prenasledujú pocity viny a prázdnoty. A nielen to. Zjavujú sa mu tiež prízraky padlého druha, sotva dospelého chlapca, ktorého bojovník vyprevadil do jeho prvej a poslednej bitky.

Ponurá krása

Tvorcom sa podarilo vo filme navodiť intenzívne ponurú atmosféru, ktorú výdatne podporuje aj hudobná zložka filmu. Prím tu však rozhodne hrá už spomínaná svojská výtvarnosťou. Režisér sa opája trochu skľučujúcou krásou hmlistej škótskej krajiny, ktorú kameraman Adam Arkapaw nasnímal v epických obrazoch. Strhujúce vizuálne dojmy dopĺňajú brilantné dialógy, ale aj pôsobivé filmové postupy, ktoré sa zvyčajne používajú skôr v akčných filmoch. Ide predovšetkým o prudké prechody medzi spomalenými zábermi, striedané trhavými zábermi ručnou kamerou. Dokopy potom tieto prvky fungujú ako určitá metafora, ktorá sa zmieta medzi svetom živých a mŕtvych, medzi realitou a prízrakmi. Macbeth je jednoducho film, ktorý vám doručí „akčnú drámu v umeleckom obale“. 

Zaujímavosť

Do úlohy Lady Macbeth bola pôvodne obsadená herečka Natalie Portman.

Michael Fassbender

Je zvláštnou náhodou, že predstaviteľ Macbetha Michael Fassbender je už štvrtým hercom, ktorý hral Macbetha a zároveň hrá v mutanskej sérii filmov X-Men. Ako jediný si ho však nikdy nezahral v divadle – tak ako (ostatní X-Meni) James McAvoy, Patrick Stewart alebo Ian McKellen, ktorí túto slávnu rolu stvárnili nielen pred kamerou, ale aj na javisku.

Macbeth

Film / seriál
Hodnotenie FDB 63,3 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Justin Kurzel

Scénár Jacob Koskoff, Todd Louiso

PÔVODNÁ PREDLOHA William Shakespeare

Obsadenie Michael Fassbender, Marion Cotillard, Paddy Considine, Sean Harris, Jack Reynor, Elizabeth Debicki, David Thewlis, Ross Anderson…

Dĺžka 113 min.

Rok 2015

Film Europe HD pondelok 28. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC