Film / seriál

Keď Slnko hreje až moc

Keď Slnko hreje až moc
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Aký osud čaká našu planétu? Najpravdepodobnejšie je, že sa ľudstvo zničí samo, nájdeme ale aj ďalšie apokalypsy, ktoré by Zem mohli zasiahnuť... Jednu z nich predstavuje seriál Hard Sun.

Kto vie, možno nám tajné služby taja, že k planéte Zem mieri obrovský meteorit alebo že na nás „čosi“ chystá Slnko. Presne takej desivej predstavy sa chytil aj geniálny scenárista Neil Cross, ktorý však apokalyptický príbeh nemohol nechať len tak, okorenil ho ešte krimi zápletkou (tento model skvele spracoval už v Lutherovi).

Bol raz jeden poliš V Hard Sun všetko začína nenápadne na policajnom oddelení, kde pracuje detektív Charlie Hicks (Jim Sturgess). Ide o klasického policajta, ktorý je už trochu vyhorený, pre vlastný pokoj i pohodlie sa nebráni úplatkom a občas niečo zhovievavo prehliadne. Ako vedľajší job kradne gangstrom peniaze a večery si spríjemňuje s manželkou svojho bývalého (mŕtveho) parťáka, hoci má doma dcérku a tehotnú ženu. Proste taký obyčajný chlapík znudený životom. Všetko sa zmení vo chvíli, keď Hicksovi pridelia nového partnera, vlastne partnerku, detektívnu inšpektorku Elaine Renko (Agyness Deyn). Hicks jej nedôveruje a myslí si, že ju prevelili na oddelenie len preto, aby ho preklepla šéfom. Aj keď ako policajt Hicks za veľa nestojí, inštinkty má stále dobré, Renko totiž v utajení vyšetruje vraždu jeho bývalého parťáka.

Hard Sun je napínavý seriál, ktorý kombinuje krimi s apokalyptickými víziami.

Poriadne horúca apokalypsa Na vzájomné oťukávanie ale nemajú Hicks s Renko čas, musia sa pustiť do vyšetrovania podivnej samovraždy mladého hackera. A že nešlo o samovraždu, je vám určite jasné. Detektívi sa okamžite dostanú do hľadáčika nájomných zabijakov, ktorých platia najvyšší vládni predstavitelia. Čo sa snažia tak úzkostlivo utajiť? Len takú drobnosť. Počas piatich rokov sa odparí všetka voda na Zemi a Slnko spáli všetko živé.

Hard Sun býva charakterizované ako pred-apokalyptická kriminálna dráma, čo sa v rade dnešných post-apokalyptických seriálov celkom dobre vyníma. Aj keď je Cross skvelý spisovateľ a scenárista, udržať rovnaké tempo ako v prípade Luthera sa mu žiaľ nepodarilo. Celkom zaujímavá predstava, že nám všetkým zostáva len päť rokov do hromadnej „kremácie“, totiž veľmi rýchlo ustupuje do pozadia, a dej sa začína sústrediť na detektívov a ich vzťahy. Z apokalypsy je náhle len akási zámienka pre nespočetné množstvo vrážd a iné zločiny. Až na záver ako keby seriál chytil druhý dych. Ponúka sa otázka, či sa bude točiť ďalšia séria a kam v nej Cross zamieri, či zostane pri pre-apokalypse, alebo už len pri kriminálke.

BBC proste vie Tak či tak je treba vyzdvihnúť herecké výkony Sturgessa a Deyn. Obaja hrajú ako o život, nikdy neviete, čo sa detektívom honí hlavou a nemáte šancu odhadnúť ich ďalší krok. Vďaka tomu zostávate napnutí ako struna a môžete si užívať skvelú napínavú atmosféru. Čo sa výpravy týka, tam BBC začína poriadne šliapať na päty takým velikánom ako napríklad HBO. Prvá séria má len šesť epizód, takže každá z nich je skôr takým malým filmom než televíznym seriálom. Aj keď nás trochu sklamal prílišný dôraz na žáner krimi, rozhodne nejde o béčkový seriál, na ktorý po pár hodinách zabudnete. Naopak, na slnko sa už nikdy nebudete pozerať rovnako.

Jim Sturgess

Patrí k výrazným britským hereckým osobnostiam. Cestičku do Hollywoodu si však dláždil pomerne dlho, zo začiatku bol známy skôr len v Anglicku ako televízny herec. Zlom prišiel v roku 2007 vďaka muzikálu s najznámejšími piesňami Beatles Across the Universe. Dnes Sturgess hrá po boku hollywoodskych hviezd, objavil sa napr. Atlase mrakov (2012).

Zaujímavosť

Okrem klasického herectva sa Sturgess presadil už aj v animákoch. Dabing vyskúšal v Legende o sovích strážcoch, ale príprava bola náročná, pretože musel vymeniť rodený ostrovný akcent za austrálsky.

Len pre istotu, Slnka sa zatiaľ minimálne päť miliárd rokov obávať nemusíme...

Pozrite si aj

Hviezdna loď Galactica (2004–2009)

Tento seriál sa tvári ako sci-fi o konci ľudstva a boji proti umelej inteligencii. Ale tak to úplne nie je, veď posádka lode Battlestar Galactica hľadá bájnu kolóniu, kam by sa poslední ľudia mohli uchýliť, a nevolá sa inak než Zem.

Revolúcia (2012–2014)

Keď už je reč o apokalypsách, celkom zaujímavý je seriál Revolúcia, v ktorom dôjde ľudstvu prúd, doslova. Elektrina sa proste nedá nijako vyrobiť, a tak sa musí ľudstvo začať správať (i zabíjať) trochu inak.

Hard Sun

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium

Réžia Brian Kirk, Nick Rowland, Richard Senior

Scénár Neil Cross

Obsadenie Jim Sturgess, Agyness Deyn, Nikki Amuka-Bird, Derek Riddell, Varada Sethu, Chook Sibtain, Adrian Rawlins, Lorraine Burroughs, Aisling Bea, Ukweli Roach, Tamara Smart, Kae Alexander, Richard Coyle, Dermot Crowley

Dĺžka 55–59 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC