Film / seriál

Aquaman dopije pivo, zachráni svet a získa princeznú

Dobrodružná sci-fi o superhrdinovi Aquamanovi
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Atlantída hľadá nového vládcu, hrozí vojna medzi podvodnými ríšami a ľudstvom, pokoj nedá ani zloduch Black Manta a dávno stratená mama je možno nažive. Komiksová adaptácia Aquaman sa rozhodne nedrží skrátka.

F ilmové adaptácie komiksov vydavateľstva DC, ako novodobé filmy o Supermanovi alebo o „temnom rytierovi“ Batmanovi, bývali tradične vážnejšie ladené ako ich náprotivky od konkurenčného štúdia Marvel (séria Avengers, Iron Man, Spider-Man a ďalšie). Tento trend s radostnou energiou nabúrava Aquaman – veľkolepá show, ktorá sa vracia ku koreňom komiksu ako priamočiarej zábave pre masy, ale zároveň do svojej úctyhodnej dvaapolhodinovej stopáže dokáže vtesnať celý rad žánrov, rôznorodých nálad a chytrých citácií odinakiaľ.

Obvyklá komiksová spleť dejov, artefaktov, zloduchov a monštier v Aquamanovi pôsobí sviežo

Projekt sa postupne dvíhal na nohy už od roku 2004, okolo roku 2009 sa ho mal z pozície koproducenta zúčastniť Leonardo DiCaprio, o ďalších päť rokov neskôr titulná úloha pripadla americkému hercovi a modelovi Jasonovi Momoovi a v prípade réžie sa uvažovalo o Zackovi Snyderovi, podpísanom pod DC filmami ako Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti alebo Muž z ocele.

Trocha starého dobrého štýlu

Do režisérskeho kresla sa nakoniec posadil James Wan. Filmár spojovaný hlavne s hororovým žánrom (séria Saw a Insidious) má ďaleko širší žánrový rozhľad: ako svoju inšpiráciu pre Aquamana uviedol okrem iného výpravné dobrodružné filmy z 80. rokov Dobyvatelia stratenej archy a Honba za drahokamom, ktoré stavajú na kombinácii romantiky, akcie a ironického odstupu od svojich hlavných hrdinov.

Nijako zvlášť sošne hrdinský nie je spočiatku ani Aquaman, občianskym menom Arthur Curry. Plod lásky strážcu majáku a kráľovnej podmorskej ríše Atlantídy síce do deja prvýkrát výraznejšie vstúpi scénou, v ktorej premôže ponorku, ale inak sa na svoj oceánsky pôvod aj na nadprirodzené schopnosti s ním spojené snaží skôr zabudnúť: Atlantíďania mu totiž mamu kvôli jej mesaliancii popravili. Artur sa venuje poflakovaniu, ironickému hláškovaniu a popíjaniu piva s otcom, kým ho kráľovská dcéra z Atlantídy Mera nepresvedčí, že by mal svoj potenciál využiť účelnejšie. Arthurov zlodušský nevlastný brat Orm sa totiž pokúša rozpadnutú podmorskú ríšu zjednotiť, stať sa jej vládcom a vyhlásiť vojnu ľudstvu, ktoré oceány znečisťuje.

Presne nadávkovaná zábava

V hre je aj ďalší zlosyn, terorista David Kane alias Black Manta, ktorý sa chce Arthurovi pomstiť za smrť svojho otca, dôležitú úlohu hrá magický trojzubec prvého kráľa Atlantídy, na svojich pätnásť minút slávy čaká aj obrovský hlbinný netvor Karathen a Arturova matka možno vôbec nie je mŕtva. Zvyčajná komiksová spleť dejov, artefaktov, zloduchov a príšer tu ale pôsobí sviežo, pretože sa nepokúša hľadať hlbší zmysel. Príbeh s nákazlivou chuťou skáče od jedného motívu k druhému a strieda žánre, bez toho by sa ale vzdával základných orientačných bodov: bratovražedný súboj v gigantickej aréne sa uskutoční presne po hodine deja, zásadný bozk sa odohrá na dvojhodinovej značke a finále patrí devastujúcemu súboju hneď niekoľkých armád.

Režisér Wan do víru diania vťahuje aj odkazy na hororového klasika H. P. Lovecrafta či antickú mytológiu a jasne sa vzťahuje k súčasnej ekologickej kríze. Nikdy ale netlačí na pílu vážnej témy natoľko, aby opustil bezpečne bezstarostné vody komiksovej zábavy. Tú si zjavne užívajú aj herci ako Amber Heard, Willem Dafoe alebo dokonca Oscarom a štyrmi Zlatými glóbusmi ocenená Nicole Kidman – aj keď museli kvôli natáčaniu digitálnymi trikmi prešpikovanej show tráviť dlhé hodiny zavesení v postrojoch pred zeleným plátnom.

Jason Momoa

Rodák z Havaja začínal ako model. Dlhodobo účinkoval v seriáloch Hviezdna brána: Atlantída či Hra o tróny, na plátne sa výraznejšie presadil titulnou úlohou v prerábke Barbara Conana. Vo filmoch podľa komiksov DC účinkuje pravidelne, mimo nich ho uvidíme napríklad v novej adaptácii sci-fi Duna.

Zaujímavosti

Predstaviteľ Aquamana Jason Momoa si robil počas natáčania z ostatných hercov najrôznejšie žartíky. Vynechal z nich vraj len Nicole Kidman, ktorá vo filme hrá jeho matku.

Zo záplavy digitálnych trikov, ktoré Aquaman vyžadoval, bola najťažšia simulácia pohybu vlasov v podvodných scénach. Firma Industrial Light & Magic kvôli tomu musela výrazne vylepšiť svoj softvér.

Pozrite si aj

Wonder Woman

Okrem Aquamana ďalší film z komiksového univerza DC, ktorý sa neberie príliš vážne. Princezná Amazoniek Diana sa v mlynčeku na mäso prvej svetovej vojny pridáva na stranu Ameriky.

Súboj Titanov

Aquamana ako komediálnu komiksovú show plnú digitálnych trikov pripomínala skôr verzia z roku 2010. Antický hrdina Perseus čelí vrtochom bohov aj príšerám na čele s legendárnym Krakenom.

Aquaman

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,2 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia James Wan

Scénár David Leslie Johnson-McGoldrick…

Obsadenie Jason Momoa, Amber Heard, Nicole Kidman, Patrick Wilson, Dolph Lundgren, Willem Dafoe, Temuera Morrison

Dĺžka 143 min.

HBO streda 29. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC