Film / seriál

V mene smrti

Láska šialená – historická dráma
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Mladý básnik Heinrich hľadá partnerku, ktorá by s ním bola ochotná v mene lásky spáchať samovraždu. Naráža však na nepochopenie. Až do chvíle, keď stretne éterickú Henriettu.

Režisérka Jessica Hausner patrí k výrazným tvorivým osobnostiam v súčasnom rakúskom filme a Láska šialená je jej už štvrtým celovečerným filmom. Vždy ju zaujímali vzťahové drámy, tentoraz však dostali úplne iný rozmer.

Hausner sa vracia k romantickým ideálom začiatku 19. storočia. Naivný básnik Heinrich (Christian Friedel) a jeho osud je podľa niektorých zdrojov inšpirovaný skutočnou osobnosťou básnikom a dramatikom Heinrichom von Kleistom. Ale Hausner tento nevšedný film rozhodne netočila ako životopisnú drámu. Oveľa viac ju zaujímala podivne strnulá zámožná trieda meštiakov, ktorá absolútne vôbec nevedela žiť. 

Chceš umrieť so mnou?

Filmová esej

Ako päsť na oko tak pôsobí práve Heinrich, ktorý sa bez škrupúľ neváha pýtať dám, ktoré často takmer nepozná, či by s ním nespáchali samovraždu. Domnieva sa totiž, že len taký čin, zomrieť mladý a ideálne zamilovaný, je jediným dôkazom skutočného života. Dosť paradoxná situácia, nemyslíte? A jedného krásneho dňa stretne nežnú, krehkú a v manželstve nešťastnú Henriettu (Birte Schnöink), ktorá mu ako prvá a asi aj jediná na svete porozumie. Najabsurdnejšie na celej situácii ale je, že sa do seba zrejme zamilujú a ich príbeh by mohol vyzerať úplne inak, keby nemali svoju víziu o smrti.

Celý film sa tak nesie v duchu rozhovorov o láske a vzťahoch. Možno by z toho bola celkom dobrá romantická komédia, možno by to mohla byť veľmi emotívna dráma plná sĺz a veľkých gest. Ale nie je to ani jedno. Režisérka zvolila inú cestu, skoro až prísne symetrickú cestu. Všetky emócie len tušíte. Všetky postavy hovoria, ako keby odriekali naučené poučky, čo úplne presne vystihuje upätosť a znudenosť vtedajšej spoločnosti. Všetko ešte podčiarkujú dokonale premyslené zábery a kompozície. Všetko je ladené do pastelových farieb, interiéry sú úhľadné, dámy elegantné vo svojich korzetoch a dokonalých šatách, páni sú vždy uhladení gentlemani. Nikde žiadna odchýlka, čokoľvek, čo by dokonale nezapadalo. Samozrejme až na dvoch hlavných hrdinov.

Láska šialená je naozaj veľmi zaujímavý film, pri ktorom váhate, či ide o dômyselne skrytú karikatúru doby a spoločnosti, alebo všetok ten chlad má len kontrastovať so všetkými vzletnými slovami o láske, živote a smrti. A možno je to kombinácia oboch.

Láska šialená

Film / seriál
Hodnotenie FDB 50 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Jessica Hausner

Scénár Jessica Hausner

Obsadenie Birte Schnöink, Christian Friedel, Stephan Grossmann, Sandra Hüller, Marc Bischoff, Nickel Bösenberg, Parashiva Dragus

Dĺžka 90 min.

Rok 2014

Film Europe HD pondelok 21. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC