Film / seriál

Hobit – Smaugova pustatina: Ďalší návrat do Stredozeme

Hobit: Smaugova pustatina
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Knižka o ceste jedného hobita a trinástich trpaslíkov tam a zase späť síce má len 250 strán, Peter Jackson sa ju ale rozhodol adaptovať veľkolepo, prepojiť s Pánom prsteňov a zarobiť na tom, čo sa dá. A tak aj hobitie putovanie trvá tri filmy. Smaugova pustatina je ten prostredný z nich.

Ako názov napovedá, tentokrát sa nám predstaví už aj obávaný a prefíkaný drak Smaug, ktorý si ustlal na zlate v bývalom trpasličom kráľovstve a nechce sa z neho pohnúť. Čo neblaho ovplyvňuje život v neďalekom smutnom Jazernom meste, kde býva aj odvážny a vznešený Bard. Kým sa tam ale Bilbo s trpaslíkmi dostanú, budú hodovať u podivného stvorenia menom Grizlo a zajmú ich nie práve priateľskí elfovia z Temného hvozdu. Do deja sa v tom okamihu zapoja aj ďalší starí známi z Pána prsteňov, Legolas, stále v podaní Orlanda Blooma. A ďalší elf, či skôr elfka, doplní príbeh o náznak milostného príbehu. 
Legolasa v knihe Hobit nehľadajte, ale po prvom filme už všetci čitatelia Tolkienovho obľúbeného detského románu z 30. rokov asi vedia, že od Jacksona nemôžu čakať vernú adaptáciu. Skôr prequel jeho verzie fantasy o súboji dobra a zla Pána prsteňov, ktorá tohto novozélandského filmára na začiatku tisícročia preslávila. Všetky diely novej filmovej trilógie na seba tesne nadväzujú, popisujú totiž súvislý príbeh odohrávajúci sa v Stredozemi 60 rokov pred udalosťami zo Spoločenstva prsteňa. Scenár písala rovnaká trojica ako Pána prsteňov, doplnená o mexického filmára Guillerma Del Tora, ktorý mal Hobita pôvodne režírovať. 
V druhom Hobitovi je viac akcie, dobrodružstva aj postáv než v jednotke, ktorá veľa času strávila spievaním a umývaním riadu u Bilba v kuchyni. Teraz už udalosti naberajú na intenzite, cesta sa stáva nebezpečnejšou a akcia je vynaliezavejšia, predovšetkým tá zahŕňajúca splavovanie rieky v sudoch počas útoku škretov. Osamelá hora a jej zlato tiež začína pôsobiť koruptívne a prebúdzať chamtivosť niektorých hrdinov. Len Bilbo zostáva rovnako úprimným, obyčajným hrdinom a Martin Freeman ho navyše hrá neodolateľne roztomilo. Mimochodom jeho kolega zo seriálu Sherlock Benedict Cumberbatch v origináli nahovoril Smauga – a tiež Necromancera, z ktorého sa stane Saruman, zlo z Pána prsteňov.

Hobit: Smaugova pustatina

Film / seriál
Hodnotenie FDB 84.9 %
Foto Profimedia.cz

Réžia Peter Jackson

Obsadenie Martin Freeman, Ian McKellen, Andy Serkis, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, Lee Pace, Luke Evans

Dĺžka 161 min.

HBO pondelok 2. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC