Film / seriál

Rýchlejšie!

Športová dráma Le Mans ‘66
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Preteky Le Mans v roku 1966 boli jednou z tých udalostí, ktoré zmenili chod automobilovej histórie. Ford, ktorý do tých čias vyrábal rodinné, pomalé autá, plus sem-tam niečo odvážnejšie, sa rozhodol konkurovať neporaziteľnému Ferrari v jednej z najdrsnejších automobilových súťaží sveta. Taký Dávid a Goliáš.

Na svojej strane však mali americké humpoláctvo a veľa peňazí obrovskej firmy. V rovnici Dávida a Goliáša boli oni ten Goliáš a to je najväčší problém filmu. Rozpráva totiž príbeh o heroických manažéroch Fordu, ktorí si dali za cieľ poraziť šampióna, ktorý bol ale proti nim relatívne malá firma rodinných pomerov za oceánom. Takže keď nakoniec vyhrajú, jednak to nie je prekvapivé a jednak z víťazstva nemáte ktovieakú radosť. Byť Američan, asi by som sa na to pozeral inak, ale bez istej dávky amerikocentrizmu to jednoducho škrípe. Pri sledovaní som sa pristihol, ako fandím záporákovi a ani to, ako skvele je film natočený, tomu nezabránilo.

Nenechajte si ujsť strhujúci príbeh o prekonávaní nemožného v skvelej réžii legendárneho Jamesa Mangolda

Tým skončime s negatívami, predchádzajúci odsek je jediným zlým, čo na filme nájdete. Režíroval ho totiž James Mangold, tvorca napríklad Wolverina alebo Logana, či pre romantické typy Walk The Line a Zatiaľ spolu, zatiaľ nažive. Tým chcem povedať, že točiť vie. Potom je tu príbeh. Jeho zápor sme si už vysvetlili, to dobré na ňom ale je, že Ford GT, výsledok toho dávidogoliášovského boja, bol na svoju dobu technický zázrak, ktorý bol postavený za tri mesiace. Čo nie je veľa, keby ste to nevedeli.

Ak si užívate také tie príbehy o prekonávaní nemožného a podobné dojáky, je to pre vás ako stvorené. Herecké obsadenie je rovnako spoľahlivé, začína totiž Christianom Baleom, čo je taký ten chlap, ktorý kvôli úlohe pokojne schudne či naberie desiatky kilogramov a projekty si vyberá predôkladne, takže sa v zlých veciach neobjavuje. Jeho náprotivok, Matt Damon, je tiež dobrý herec, možno nemá Baleov kaliber, ale pozerá sa na neho dobre.

Čo sa podarilo, je dynamika medzi týmito dvoma charaktermi, teda Damonom a Baleom. Jeden hrá pretekára, ktorý sedí za volantom Fordu GT, druhý mechanika a dizajnéra, ktorý rieši všetko ostatné. Musia teda ťahať za jeden povraz, čomu by pomohlo, keby sa mali radi. A nemajú. Rešpektu a lojality k značke je tam dosť, čo stačí na to, aby sa spoločne dobrali do cieľa, ale nie na to, aby si medzitým párkrát nerozbili ústa. Mimochodom, ak začujete zlé jazyky tvrdiť, že Baleovi Damon herecky nestačí, vedzte, že na tom niečo je. Dalo by sa to prisúdiť tomu, že pán mechanik je charakter podstatne menej komplexný, pokiaľ ide o emocionálne roviny a prejav, zato virtuózny pretekár, ktorý sa na svoje remeslo pozerá z až spirituálneho hľadiska a do toho rieši bordel, ktorý mu v živote napáchala jeho horkokrvnosť, má čo hrať, ale keď ich vidíte vedľa seba, neubránite sa pocitu, že medzi nimi skutočne rozdiel je. Damon je ale aspoň klasicky svalnatý, zatiaľ čo Bale, ktorý kvôli úlohe schudol veľa váhy, vyzerá nezdravo. Pri svojej dvaapolhodinovej stopáži je to sága, navyše kvalitná, nie je teda iná možnosť ako to vidieť. Filmov tejto úrovne toľko nevzniká, takže napriek všetkým vyššie spomenutým výhradám sa to nedá než odporučiť. Akurát si dajte pozor, film vás dostane do pretekárskeho módu, kvôli ktorému si ešte pár hodín po tom budete pripadať ako pilot Formuly 1, tak brzdite, aby ste nespôsobili dopravnú nehodu.

James Mangold

Americký filmový a televízny režisér a producent. Ten spomínaný Walk The Line o Johnnym Cashovi a jeho príspevok do franšízy X-Men s Wolverinom sú jeho najslávnejšie projekty. Je to muž nominovaný na Oscara, takže ste v dobrých rukách.

Zaujímavosti

Vo filme si zahral pidi-úlohu samotný Josh Brolin, ale potom ho vystrihli.

Rolu Balea mal pôvodne hrať Jim Caviezel, predstaviteľ Ježiša v Umučení Krista.

Pozrite si aj

Rivali

Film o automobilových pretekároch, ktorý svojho času rozvíril vody rovnako, ako nedávno Le Mans '66. Aj keby ste neboli fanúšikmi motorizmu, drámu s Nikim Laudom a Jamesom Huntom si užijete.

Speed Racer

Tu sa tiež preteká, síce v budúcnosti a farebnejšie, ale keď k téme ultrarýchlych áut pridáte trochu toho sci-fi, vznikne nádhera. 

Le Mans ‘66

Film / seriál
Hodnotenie FDB 86,3 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia James Mangold

Scénár Jez Butterworth…

Obsadenie Matt Damon, Christian Bale, Jon Bernthal, Caitriona Balfe, Tracy Letts, Josh Lucas, Noah Jupe

Dĺžka 153 min.

Rok 2019

HBO nedeľa 26. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC