Film / seriál

Kto hľadá, ten nájde

Odhalený prístav – fínska dráma
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Pozoruhodný film fínskeho režiséra Akua Louhimiesa privádza na plátno pestrú mozaiku ľudí, ktorí sa v túžbe po láske, uznaní či kariére dostávajú do medzného bodu svojich životov. Napriek vlastným chybám aj tlaku okolitej spoločnosti si stále uchovávajú nádej.

Tak trochu filmový Babylon vystaval v jednom zo svojich najúspešnejších filmov posledných rokov režisér Aku Louhimies. Celý dej sa odohráva na predmestí Helsínk a prepája sa tu niekoľko dejových línií a osudov postáv. Medzi nimi je Američan na služobnej ceste, párik narkomanov, ktorý sa snaží vyplatiť z problémov, 16ročný mladík, ktorý pre slávu urobí „čokoľvek“, šikanovaný chlapec ruského imigranta, pár, ktorého manželstvo sa rozpadá, školák, ktorého jediným priateľom je jeho pes, otec, ktorý premieta svoje problémy do svojho dospievajúceho syna, a mladá slobodná matka podstupujúca chemoterapiu.

Seversky sympatická „podivnosť“

Fínsko často vedie európske rebríčky v počte samovrážd. Prečo to tak je, čiastočne vysvetľuje práve film Odhalený prístav. Veď prakticky každá z postáv prechádza nejakou formou strašného utrpenia. Asi najviac vás zasiahnu časti, ktoré sú venované detským hrdinom. K lepšiemu pochopeniu osudov všetkých spomínaných postáv využil Louhimies postavu Američana, ktorý tak môže Fínov hodnotiť ako nezaujatý pozorovateľ. Aj keď toto je asi „barlička“ skôr pre fínskeho diváka než našinca, napriek tomu sa tak do filmu dostáva ďalšia zaujímavá dejová línia.

Navyše herecké obsadenie je skutočne vynikajúce. Nemusíte patriť k znalcom fínskej kinematografie, aby vás herci úplne uhranuli svojimi výkonmi. Budete tak sledovať mierne groteskné udalosti, niekedy trochu depresívnejšie, inokedy zase vtipnejšie. Možno je niektorým dejovým líniám venovaná väčšia pozornosť než iným, ale to nijako neznehodnocuje naliehavosť situácií, do ktorých sa postavy dostávajú. Pokiaľ si navyše myslíte, že severská kinematografia je po vzore počasia len temná a studená, Prístav vás presvedčí, že miestni filmári sa rozhodne neboja erotiky a sexuálnych tém. Takže dokážu byť tiež patrične rozpálení. Ale samozrejme že nejde o žiadne primitívne šteklivé predstavenie. Aj keď Louhimies prepája viac postáv a viac príbehov, všetko je zrozumiteľné, a navyše aj múdro vypointované.

Zaujímavosť

Spočiatku bolo pre film plánovaných 10 až 12 rôznych dejových línií, ale v konečnej verzii zostalo 8.

Odhalený přístav

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66,9 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Aku Louhimies

Scénár Mikko Kouki, Aku Louhimies, Niina Repo

Obsadenie Amanda Pilke, Jasper Pääkkönen, Mikko Kouki, Pekka Strang, Matleena Kuusniemi, Laura Birn, Sean Pertwee

Dĺžka 123 min.

Rok 2012

Film Europe HD nedeľa 15. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC