Film / seriál

Keď vaša žena nie je, za koho ju máte

Fargo – 5. séria kriminálneho seriálu
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Kritikou aj divákmi veľmi cenený krimiseriál Fargo sa dočkal už piatej série. Jej uvedenie v minulom roku prinieslo nadšenú odozvu fanúšikov. Diváci ju teraz majú možnosť vidieť na stanici AMC.

Piata séria úspešného krimiseriálu Fargo prináša opäť to, čo na ňom diváci milujú. Napätie, drsné scény, čiernočierny humor, ale hlavne rozmanitosť jednotlivých postáv, ktoré si buď zamilujete, alebo budete nenávidieť. Príbeh sa odohráva v Minnesote a Severnej Dakote v roku 2019. Hlavnou postavou je tentoraz na prvý pohľad typická stredostavovská žena v domácnosti Dorothy „Dot“ Lyonová (Juno Temple), ktorá má ale v hĺbke duše veľké tajomstvá. Viedla život, ku ktorému sa určite nechce vracať. Lenže sú ľudia, ktorí na ňu a jej minulosť zabudnúť nehodlajú a všetko staré a zlé vyťahujú na povrch. Hlavne šerif Severnej Dakoty Roy Tillman (Jon Hamm), ktorý po Dorothy pátra ako sliediaci pes. Po jeho boku stojí oddaný, ale totálne neschopný syn Gator (Joe Keery). Aby bola naháňacia svorka kompletná, nemožno nespomenúť skvelého Sama Spruella v postave tajomného a záhadného tuláka. A nesmieme zabudnúť na Dotinu svokru (Jennifer Jason Leigh), tú by ste doma naozaj nechceli. To je v kocke obsadenie a dejová linka príbehu, ktorá vás bude sprevádzať po desať epizód.

Juno Temple – hviezda, ktorá žiari čoraz viac

Ako sme už spomínali, jednotlivé postavy sú veľmi dôležité, ale dá sa povedať, že nad všetkými čnie „tigrica“ Dot v podaní neodolateľne krehkej Juno Temple. A to, čo ona predvádza vo svojej úlohe, naozaj stojí za pozretie. Táto britská herečka nie je slovenským divákom neznáma. Vo výbornom seriáli Vinyl z prostredia hudobného priemyslu si zahrala dôležitú úlohu asistentky šéfa a A&R oddelenia, ktorá túži byť hľadačkou hudobných talentov. V dnes už kultovom komediálnom seriáli Ted Lasso sa skvele zhostila úlohy športovej marketingovej expertky. Z filmov spomeňme aspoň Kráľovu priazeň alebo Troch mušketierov, v ktorých si zahrala po boku Natalie Portman, Scarlett Johansson alebo Madsa Mikkelsena.

Je to vlčica v ovčom rúchu.
svokra o Dot

Je zrejmé, že táto herečka je momentálne na výslní, ale je tiež jasné, že jej kariéra týmto naberá na obrátkach.

Trocha histórie nikoho nezabije

Prvá séria Farga z roku 2014, ktorú má, rovnako ako tie nasledujúce, na svedomí producent a scenárista Noah Hawley, svojou poetikou a niektorými udalosťami nadväzovala na tvorbu bratov Coenovcov a na ich kultový film Fargo z roku 1996. Ostatne obaja bratia boli nápomocní aj pri nových scenároch prvej série. Podarilo sa im nadviazať na atmosféru filmu, ale inak ide o úplne nový počin. Hlavnú úlohu tu skvele zahral Martin Freeman. Že sa séria podarila dokazujú nielen ohlasy divákov, ale aj mnohé ocenenia na čele s Emmy a Zlatými glóbusmi. A ako to už býva po úspešnej sérii prichádza ďalšia. Aj tu zostal osvedčený scenár a každá séria má svoj ucelený príbeh. Ide teda o kolekciu voľne previazaných minisérií, z ktorých tá prvá bola zasadená do rokov 2006 a 2007. Druhá séria išla ešte hlbšie do minulosti, až do roku 1979. V tretej potom prišiel skok do súčasnosti, do rokov 2010 a 2011, a štvrtá pozvala divákov do 50. rokov dvadsiateho storočia.

Piata séria sa usadila v roku 2019 a treba povedať, že kritici aj diváci ju oceňujú ako jednu z najlepších. Radia ju hneď za sériu prvú, niektorí aj na prvé miesto. Proste a jasne, Fargo č. 5 rozhodne stojí v kategórii „treba vidieť“. 

Juno Temple (* 21. júla 1989)

Juno sa narodila vo Veľkej Británii do rodiny producentky a režiséra. Pred kamerou sa objavila už v ôsmich rokoch vo francúzskom filme Vigo: Passion For Live. Jej otec ho režíroval a matka produkovala. Pravdepodobne aj vďaka rodičom potom dostala aj ďalšie roly vo filmoch Pandaemonium alebo Pokánie. Vo všetkých však dokázala, že v nej niečo je a hrať rozhodne vie. Čo vehementne dokazuje po svoju doterajšiu kariéru. Najviac slávy jej v poslednom čase priniesla piata séria seriálu Fargo a jej úloha marketingovej manažérky v troch sériách seriálu Ted Lasso.

Fargo, 5. séria

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto AMC, profimedia.cz

Réžia Noah Hawley, Donald Murphy…

Obsadenie Juno Temple, Jon Hamm, Jennifer Jason Leigh, Joe Kerry, Sam Spruell, David Rysdalh, Dave Folley…

Dĺžka 10 × 43–56 min.

AMC pondelok 4. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC