Film / seriál

Hľadanie pravdy a spravodlivosti

Nevinný – mysteriózny britský seriál
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Seriál Nevinný potvrdzuje, že britskí tvorcovia vedia detektívky s nádychom thrilleru ako nikto iný.

Podľa scenáristov Matta Arlidgea a Chrisa Langa je základom každej dobrej drámy morálna dilema. Pri štúdiu skutočných justičných omylov na ne narážali neustále. Obaja si kládli otázku, aké dôsledky má nespravodlivý súdny rozsudok na odsúdeného, jeho rodinu a priateľov. Ako môžu zúčastnení zvládnuť vypäté emócie, ktoré sa s týmto typom prípadov spájajú? Ako dokáže skutočný vinník žiť so svojím previnením? Všetky skúsenosti, ktoré nazbierali, vtelili do scenára svojej štvordielnej drámy Nevinný.

Pád na dno 

Ústrednou postavou príbehu je David Collins. Spočiatku o ňom vieme málo. Len že bol po siedmich rokoch väznenia oslobodený od obvinenia z vraždy svojej ženy. Podobne ako gróf Monte Christo mal možnosť v cele donekonečna premýšľať, kto je skutočným vinníkom jeho tragického osudu. Kedysi býval úspešný, mal rodinu, dve deti, výstavný dom. Teraz je David zatrpknutý a nahnevaný muž, odhodlaný prísť na to, kto zavraždil jeho ženu Taru. A samozrejme dostať späť svoje deti, ktoré boli zverené do opatrovníckej starostlivosti. Problém je, že mu nikto neverí – ani polícia, priatelia, rodina, ani jeho deti.

Nie, neurobil som to. Som nevinný.
David Collins

Nikto nie je nevinný

Škandálny verdikt prinúti políciu preveriť postup pôvodného vyšetrovania. Touto úlohou je poverená systematická, najprv značne skeptická Cathy Hudson. Hoci sa na začiatku zdá byť všetko jasné, čoskoro sa začnú vo výpovediach svedkov aj medzi dôkazmi objavovať rozpory a trhliny. Znovuotvorený prípad začne pomaly ale iste vťahovať najbližšie Davidovo okolie do temnej, fascinujúcej hry, v ktorej sa postupne všetci stanú dôvodne podozrivými. Novo sa objavujúce fakty nútia divákov stále prehodnocovať svoje názory o jednotlivých postavách, o tom, kým naozaj sú a akú úlohu hrali v celom prípade. Prekvapivé záverečné rozuzlenie prípadu prináša Davidovi všetko iné, len nie úľavu.

Stúpajúca hviezda

Režisér Richard Clark obsadil do seriálu množstvo britských hereckých celebrít. Úlohu Davida Collinsa zveril štyridsaťšesťročnému Leemu Inglebymu, ktorý zažiaril už ako seržant detektív John Bacchus v inej britskej detektívnej klasike – seriáli Inšpektor George Gently. Svojím prirodzeným šarmom zaujal predovšetkým diváčky. Inglebyho stúpajúca popularita dáva tušiť, že sa práve rodí nová herecká hviezda.

Náročné natáčanie

Hoci je príbeh situovaný na pobrežie Sussexu, filmári si ako lokáciu na nakrúcanie zvolili Írsko. Nájsť tu krajinu, ktorá by zodpovedala Sussexu, nebolo jednoduché. Upokojiť neustály vietor, ktorý často prechádzal vo víchricu, bolo nemožné. Tvorcovia spomínajú, že im vietor trhal na kusy nielen zatemnenie pre nočné scény, ale aj ďalšiu techniku. Nakoniec nezostalo, než aby na každom zariadení doslova viselo niekoľko členov štábu ako závažie. S úľavou môžeme dosvedčiť, že na výsledku nie je táto okolnosť vidno. 

Lee Ingleby

Anglický filmový a seriálový herec. Pochádza z mestečka Burnley z grófstva Lancashire. Vyštudoval dramatické umenie na LAMDA v Londýne. Vidieť ste ho mohli v seriáloch Inšpektor George Gentley, Prefíkaná banda, Agatha Christie: Slečna Marpleová, vo filmoch Harry Potter a väzeň z Azkabanu, Posledná légia či Útočisko. Je považovaný za veľký talent britského filmu, ktorého čaká hviezdna budúcnosť.

Nevinný / 1. séria

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium

Réžia Richard Clark

Scénár Chris Lang

Obsadenie Lee Ingleby, Daniel Ryan, Adrian Rawlins, Hermione Norris, Angel Coulby, Fionn O’Shea, Nigel Lindsay, Zahra Ahmadi…

Dĺžka 4 × 50 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC