Film / seriál

Durhamskí Býci

Durhamskí Býci
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Baseball patril a stále patrí k najpopulárnejším americkým športom. A tak nie je divu, že vzbudzuje vášne na tribúnach i na filmovom plátne.

To sa tak jednu sezónu stretnú dve hráčske hviezdy, zadák Durhamských býkov „Crash“ Davis (Kevin Costner) a nadhadzovač „Nuke“ LaLoosh (Tim Robbins), a hneď je o zábavu postarané. Páni sú veľkí rivali, lenže ich vzájomná súťaživosť má oveľa väčší presah. Práve oni dvaja sú v hľadáčiku neodolateľnej a zmyselnej Annie Savoy (Susan Sarandon). Tá si každý rok vyberie jedného hráča zo svojho obľúbeného tímu, aby mu potom ako odmenu za úspešnú sezónu venovala viac než len žiarivý úsmev z tribúny... Výborná športová dráma je plná napätia, vášne, ale nie vždy fair play.

Baseballový „prales“

Všetko dianie vo filme by sme mohli jednoducho zhrnúť do troch bodov: a) kto naozaj miluje koho, b) kto komu môže naozaj veriť a c) či odpovede na body a) a b) zahŕňajú stále tých istých ľudí. Nebudeme sa teraz púšťať do prísnej logiky, ak platí a, potom platí... Durhamskí býci sú totiž predovšetkým vyváženou kombináciou romantiky a športovej atmosféry. Hlavnú zásluhu na tom má režisér a scenárista Ron Shelton, ktorý strávil nejaký čas v nižšej baseballovej lige, takže veľmi dobre vie, o čom má tento film byť. Je tu veľa absolútne presných scén, ktoré ukazujú, ako sa s hráčmi v nižších ligách zaobchádza a ako jednoducho môže skončiť aj pomerne sľubne rozbehnutá kariéra.

Fantastická Susan

Aj keď je Shelton výborný autor, bez hlavnej hereckej trojice by Býci rozhodne neboli takí dobrí. Kevin Costner ako Crash, starnúci chytač a veterán nižšej ligy, a Tim Robbins ako výbušný Nuke, ktorý to na ihrisku vážne vie, len mu nesmú povoliť nervy, vytvárajú výborné protipóly. Síce spolu takmer nevydržia v jednej miestnosti (čo je paradox pri tom, koľko času spolu musia tráviť), ale zároveň si pomáhajú dostať sa na vrchol.

Niekedy vyhráš. Niekedy prehráš. A niekedy prší. (baseballové príslovie)

Tou najväčšou hviezdou Býkov je však jednoznačne Susan Sarandon. Snáď žiadna iná herečka by postave Annie, ktorá vždy sľúbi svoje srdce i telo jednému hráčovi na sezónu, nedokázala vdýchnuť život. Všetky iné dámy by pôsobili lacno, ale Sarandon dokázala z Annie urobiť ženu, ktorá proste len miluje baseball, jeho hráčov a chce pomôcť svojmu obľúbenému tímu k čo najlepšej sezóne. O to sa napokon snažia tréneri, lekári, maséri, jednoducho všetci, len Annie má proste trošku iné metódy.

Durhamskí býci sú svojím spôsobom filmovým klenotom. Dozviete sa v nich pomerne dosť o baseballe, a ešte niečo viac aj o láske. Je to len film, nereálna romantická fantázia a v naozajstnom svete by sa taký milostný trojuholník okamžite rozbil na milión kúskov, ale to vôbec nevadí. My chceme predsa veriť na lásku a víťazstvo, nech sú akokoľvek nereálne.

Durhamští Býci

Film / seriál
Hodnotenie FDB 68,8 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Ron Shelton

Scénár Ron Shelton

Obsadenie Kevin Costner, Susan Sarandon, Tim Robbins, Trey Wilson, Robert Wuhl, William O'Leary, George Buck

Dĺžka 108 min.

Rok 1988

AMC pondelok 3. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC