Film / seriál

Desivé prebudenie vo vesmíre

Symptom Pandorum
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Keď milujete filmové sci-fi, máte zásadný problém. Kvalitných filmov je tak málo, že ich dokážete všetky vymenovať z hlavy. Preto ste ochotní tvorcom všeličo odpustiť aspoň za originalitu alebo dobré spracovanie.

Píše sa rok 2174 a z preľudnenej a neobývateľnej Zeme štartuje kolonizačný hviezdolet Elysium, ktorý vezie drahocenný náklad: 60 000 ľudí spiacich v hibernačných kójach. Niečo sa ale zvrtne…
 
Na obrovskej kozmickej lodi sa prebúdza z umelého spánku jeden z členov posádky – desiatnik Bowman (Ben Foster). Po rokoch strávených v hibernácii je silne dezorientovaný a evidentne trpí výpadkami pamäti. Zobudí svojho nadriadeného poručíka Paytona (Dennis Quaid) a spoločne sa usilujú o nahodenie energetického zdroja. Inak im hrozí, že sa cez zablokované dvere svojej kabíny nedostanú ďalej do lode.
 

Loď pekne zlých duchov

Čoskoro zisťujú, že sa počas ich dlhej púte niečo na Elysiu zásadným spôsobom pokazilo. Na potemnených palubách sa preháňajú podivné prízraky, väčšina systémov na lodi nefunguje a oboch členov posádky čaká zásadné rozhodnutie. Aby mohli zabezpečiť úspech misie a doletieť na novú domovskú planétu, musia sa dostať cez celú loď, na ktorej vyčíňajú zmutované monštrá. A to nie je všetko, na zmätených astronautov číha hrozba menom Pandorum, čiže psychická porucha, ktorá spôsobuje preludy a akési kozmické šialenstvo.
 

Superrýchly strih a všadeprítomná temnota

Zápletka je pre sci-fi horor komorného typu dostatočne silná. Potemnená kozmická loď, na ktorej sa prebudia hlavní hrdinovia, je už sama o sebe strašidelným miestom. A čo potom, keď pridáte hrozivé zvuky, ktoré sa pravidelne z útrob Elysia ozývajú. Akčný element je doplnený aj o ďalší rozmer, keďže Payton medzi tými, ktorí prežili, narazí na krásnu vedkyňu Nadiu (Antje Traum). Čo je to ale všetko platné, keď väčšina bojových scén trpí takým rýchlym strihom, že divákovi nedovoľuje orientáciu v deji. Čoskoro stratíte prehľad, kto vlastne bojuje proti komu. 
 

Kde sme to už videli?

S podobným námetom sme sa už v posledných dvadsiatich rokoch stretli prinajmenšom dvakrát – typickým príklad sú filmy Horizont udalosti a Pád do tmy. Avšak ani klasická jednotka Votrelec Ridleyho Scotta sa dnes už osvedčenému vzorcu nevymyká. Aj tam ide o boj proti neznámej príšere v uzavretom priestore kozmickej lode. Ostatne Scottov Votrelec je prelomový práve v tom, že tu prvýkrát došlo ku kombinácii žánru sci-fi a hororu. Je preto prirodzené, že hlavnú úlohu hrajú poblikávajúce žiarivky, všadeprítomná špina a patina, škrípajúce zvuky stenajúcej lode, nebezpeční „bubáci“ a smrteľne vystrašení astronauti.
 

Prekvapenie na záver

Ak poznáte režiséra M. Nighta Shyamalana, viete, že jeho hlavným tromfom bývala úplne prekvapivá pointa, ktorá korunovala závery jeho filmov – od Šiesteho zmyslu cez Znamenia až po Osadu. O to isté sa v prípade Symptom Pandorum pokúšal Christian Alvart. Aby sme sa nedopustili tzv. spoileru, teda nežiaduceho odhaľovania rozuzlenia, detailom sa vyhneme, avšak vedzte, že ide o pomerne originálne finále, ktoré poteší srdce každého fanúšika sci-fi.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Symptom Pandorum

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73.1 %
Foto Filmbox

Réžia Christian Alvart

Scénár Travis Milloy

Obsadenie Ben Foster, Dennis Quaid, Antje Traue, Cam Gigandet, Cung Le, Eddie Rouse, Norman Reedus

Dĺžka 103 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC