Film / seriál

8  minút a ani o sekundu viac

8  minút a ani o sekundu viac
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Kapitán Colter Stevens má osem minút na to, aby v prímestskom vlaku identifikoval nebezpečného útočníka, ktorý plánuje bombové útoky – jeden priamo vo vagóne a druhý v centre Chicaga.

Vďaka tajnému vládnemu programu Zdrojový kód sa Stevens môže v alternatívnej časovej osi preniesť do tela jedného z pasažierov, a to aj viackrát, lenže vždy len na tých pár minút tesne pred explóziou, ktorá všetkých cestujúcich zabije. Nech urobí čokoľvek, v skutočnej časovej osi sú všetci cestujúci mŕtvi. Keď však odhalí identitu páchateľa, môže zabrániť veľkému útoku v centre mesta…

Zápletka sa trochu podobá akčáku Na hrane zajtrajška – hlavný hrdina má ťažkú úlohu, na ktorú má málo času, ale zato nekonečne veľa pokusov. Sledujeme tak, ako sa protagonista najskôr snaží aspoň zorientovať, a ako s každým ďalším pokusom systematicky postupuje krok po kroku až k splneniu misie. Kapitán Stevens tuší, že to vlastne zakaždým skončí explóziou vlaku, a teda jeho smrťou. Ide len o to, čo za tú chvíľu pred výbuchom zistí a či nájde dosť indícií pre dolapenie útočníka.

Okrem hľadania teroristu hlavný hrdina rieši ešte ďalšie otázky. Ako sa tu vôbec ocitol a ako je možné, že si naposledy pamätá svoj pobyt na misii v Afganistane? Čo je zač táto paralelná časová os, do ktorej bol nedobrovoľne uvrhnutý? A sú skutočne všetci vo vlaku mŕtvi, alebo existuje šanca, ako ich zachrániť? Stevens sa behom pár minút snaží hľadať nielen stopy páchateľa, ale aj pochopiť, čo sa okolo neho deje. A aby toho nebolo málo, zahľadí sa do ženy, ktorá cestuje s ním. Čím viac času s ňou strávi, o to väčšie je jeho odhodlanie ju (a ostatných pasažierov) zachrániť.

Kapitána Stevensa alias cestujúceho vo vlaku Fentressa stvárnil Jake Gyllenhaal, ktorého ste tento rok v kinách mohli vidieť v sci-fi filme Život. Sekunduje mu Michelle Monaghan ako Christina Warren, Stevensova (teda vlastne Fentressova) spolucestujúca. Za zmienku stojí tiež Vera Farmiga v úlohe Colleen Goodwin, kapitánky Air Force, ktorá velí misii Zdrojový kód.

Ak máte radi sci-fi, určite si film pozrite. Už len preto, že ho natočil Duncan Jones, autor kultového Moonu a o trochu menej podareného Warcraftu. Koniec koncov za to, aby sa do režisérskeho kresla posadil práve on, loboval aj Jake Gyllenhaal, Jonesov fanúšik. „Už scenár Bena Ripleyho mi prišiel fantastický a keď mi povedali, že do toho Duncan ide, vedel som, že je to ono a bol som nadšený,“ opísal svoje pocity Gyllenhaal. Fakt je, že scenár bol taký komplikovaný, že prvá reakcia predstaviteľov štúdia bola, či sa Ripley úplne nezbláznil. Našťastie sa Jones nezľakol: „Mám rád riešenie záhad a hlavolamov a taktiež skladanie puzzle – a vymýšľanie, ako stvárnim jednotlivé scény, pre mňa vlastne bolo takou skladačkou.“ Aj keď sa režisérovi podarilo previesť zložitý príbeh na plátno, verte, že po pozretí budete mať o čom premýšľať.

Cestovanie naprieč časom a realitami

V niektorých filmoch je naozaj ťažké sa zorientovať a pri záverečných titulkov je človek zmätený a má veľa otázok. Vybrali sme štyri prípady, ktoré nám nedali dlho spať.

Donnie Darko (2001)

V kultovom filme si hlavného hrdinu, teenagera Donnieho, zahral tiež Jake Gyllenhaal. Ide tu o cestovanie časom, víziu apokalypsy a taktiež o desivého králika. Na prvýkrát dej pochopí len málokto, našťastie na internete nájdete rozsiahle vysvetlenia, o čom film vlastne bol.

Primer (2004)

Štyria priatelia zostavia stroj, ktorý má pôvodne slúžiť ako nástroj pre vyhľadávanie chýb. Čoskoro je však jasné, že ich vynález dokáže oveľa viac, než si ktokoľvek z nich vedel predstaviť. Primer je filmová lahôdka, ktorá pritom vznikla za iba sedem tisíc dolárov.

Osudový dotyk (2004)

Keď Evan (Ashton Kutcher) objaví svoju schopnosť vracať sa do minulosti, vidí v tom úžasnú príležitosť, ako napraviť svoje chyby a urovnať nezhody so svojou láskou. Lenže každá akcia vyvolá reakciu a aj zdanlivá maličkosť dokáže úplne pretvoriť budúcnosť.

Počiatok (2010)

Epické dielo Christophera Nolana je premyslená jazda odohrávajúca sa v niekoľkých realitách zároveň, ktorú kočíruje Leonardo DiCaprio. Z ôsmich oscarových nominácií film premenil polovicu a zaradil sa medzi kultové science fictions.

Zdrojový kód

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78,4 % Hodnotenie redakce
Foto profimedia.cz, Filmbox

Réžia Duncan Jones

Scénár Ben Ripley

Obsadenie Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jeffrey Wright, Russell Peters, James A. Woods, Michael Arden

Dĺžka 93 min.

Rok 2011

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC