Dokument

Tracking the Blue Diamond

Tracking the Blue Diamond
Skylink Live TV

Sledujte na DocuBox na Skylink Live TV Sledovať

V slávnej piesni spieva božská Marilyn Monroe: Diamonds Are a Girl's Best Friend. My však poznáme príbeh jedného diamantu, ktorý sa priatelí skôr so smrťou než s dámami.

Ide o legendárny Modrý diamant, ktorý bol ukradnutý z koruny Ľudovíta XIV. v roku 1668. Od tých čias kolujú najrôznejšie legendy, čo sa s nádherným klenotom mohlo stať. K jednej z nich patrí tiež príbeh o niečo menšieho rovnako sfarbeného diamantu, ktorému sa dnes hovorí Hope (Nádej). Ten je uložený v múzeu vo Washingtone ako jeho najcennejší exponát – má tam podobnú pozíciu ako Mona Lisa v Louvri. Ide o 45 karátového krásavca, ktorého hodnota sa odhaduje na 250 miliónov dolárov. Keby išlo o ten istý drahokam, ktorý mal Ľudovít XIV., potom by pochádzal z lomu v Indii a do Európy sa dostal už v roku 1653.

Od tých čias vystriedal mnoho majiteľov, v múzeu je uložený ešte len pol storočia, ale traduje sa, že tomu, kto ho vlastní, prináša len skazu a smrť. Tím vedcov sa preto rozhodol zistiť, či sa jedná o dva drahé kamene, alebo ide naozaj o onen legendárny Ľudovítov. Nie je náhodou, že sa preto spojili najmúdrejšie hlavy USA a Francúzska, aby sa za pomoci moderných technológií, ale aj majstrov brusičov pokúsili prísť pravde na kĺb.

Tracking the Blue Diamond

Dokument
Foto DocuBox
DocuBox štvrtok 27. 9. Moj TV program Satelitná televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet a Premium Internetová televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC