Dokument

Motýlí efekt

Dokumentárny seriál Motýlí efekt
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na Skylink Live TV Sledovať

Určite vás už mnohokrát napadlo, čo by sa stalo, keby… Ako veľmi odlišné by mohli byť naše životy, keby sme zmenili hoci len drobnosť.

Presne na tomto princípe funguje aj motýlí efekt alebo efekt motýlích krídel či anglickým termínom butterfly effect. Ide o to, že každá udalosť vychádza z nejakého počiatočného stavu. V určitom okamihu sa spojí mnoho faktorov, ktoré prinesú nejaký výsledok. Lenže čo keby sme niektorý z týchto faktorov pozmenili? Alebo len jeden vynechali? Alebo ho nahradili niečím úplne odlišným? Vyvíjala by sa potom určitá udalosť rovnako?

Podobne začali uvažovať aj tvorcovia dokumentárneho seriálu Motýlí efekt, len sa nezaujímajú o žiadne drobné alebo nepodstatné udalosti v našich životoch. Koho sme si vzali a prečo naozaj nebude námetom tohto seriálu. Francúzski tvorcovia si totiž kladú oveľa zásadnejšie otázky. Ako by vyzerala veda bez Koperníka alebo Darwina? Bola by dnešná Európa rovnaká, keby Churchill nevstúpil do vojny proti nacistom? A čo napríklad Berlínsky múr, aký by bol nielen Berlín, keby stále stál?

Za pomoci počítačových rekonštrukcií a najnovších grafických riešení taký svet budete môcť spoznať. Tento dokumentárny seriál ide neraz za hranice našej predstavivosti, ale to len preto, aby dokázal, že každá maličkosť má zmysel. Niektoré vízie sú dokonca lákavé, v prípade iných vám pre zmenu bude tuhnúť krv v žilách. Každopádne je zaujímavé, pozrieť sa na minulosť v nových súvislostiach.

Motýlí efekt

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD streda 2. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC